_________________ "Własne pędy, własne liście zapuszczamy każdy sobie
I korzenie oczywiście, na wygnaniu, w kraju, w grobie
W dół, na boki, wzwyż, ku słońcu, na stracenie, w prawo, w lewo
Kto pamięta, że to w końcu jedno i to samo drzewo..."
Rzeczywiście, tak jak piszą. Ale po liceum MUSISZ iść dalej do szkoły ponieważ nie masz zawodu, więc teoretycznie nie umiesz nic robić. Więc wtedy studia albo policealna
_________________ Szukasz miłej atmosfery w małym gronie zaprzyjaźnionych forumowiczów?
ja LO nie polecam, lepiej rok poświęcic w technikum i mieć zawód niż skończyć lo i np. nie dostac się na studia (jak mój brat cioteczny...) i mięć niesamowite problemy z znalezieniem JAKIEJKOLWIEK pracy, już nie mówię o dobrej.
_________________ Szukaj mnie
Cierpliwie dzień po dniu
Staraj się podążać moim śladem
Szukaj mnie
Bo sama nie wiem już
Bo nie wiem kiedy sama się odnajdę...[Edyta Geppert]
Tak po prawdzie, w obecnych czasach, czy techniku, czy liceum, na studia wypada pójść. Plusem technikum jest to, iż po skończeniu (po zdaniu), mamy ten komfort, iż mamy i maturę, i zawód. Jest to przydatne, jeżeli po skończeniu szkoły, nie mamy materialnej możliwości od razu iść na studia.
Mamy jeszcze tytuł zawodowy, co nie jest rzeczą przeszkadzającą.
to zależy jakie liceum i jakie technikum... bo zawsze jak masz studia to jest łatwiej wiec jeśli do dobrego liceum to tak, ale jeśli ma być to jakieś kiepskie liceum po którym mało osób się dostaje na studia to oczywiście lepsze będzie technikum... Jak napisała Słodko-Kwaśna jeśli wiesz ze będziesz studiować to lepsze liceum - rok krócej i nie ma przedmiotów zawodowych na które moi znajomi z techników strasznie narzekają.
Niestety, ale obecnie uczelnie wyższe produkują rzeszę ludzi z niepotrzebnym wykształceniem. Tzn nie tyle niepotrzebnycm co nieefektywnym przy wchodzeniu na rynek pracy. I nie jedna osoba z technikiem w ręku zarobi więcej niż mgr filologii.
Dobre technikum jest lepsze od liceum, bo można zdawać maturę, a dodatkowo ma się zawód, a przecież nie wiadomo jak się życie potoczy, takie coś zawsze się przyda :)
_________________ Niestety, rzadko koło zdarzeń obraca siła naszych marzeń.
myownway moim zdaniem nie jest tak ze dobre technikum jest lepsze od dobrego liceum. Bo zakładając ze ktoś wie ze będzie szedł na studia to potrzebuje maturę oczywiście po technikum tez może ja zdawać ale po liceum jest o niebo łatwiej bo tam przygotowują Cie tylko do matury a w technikum nie dość ze dochodzą przedmioty zawodowe to przede wszystkim na nie jest kładziony nacisk. Wiec jak planujesz iść na studia to przeciętne liceum jest lepsze niż dobre technikum.
zgadzam się ze stubarwnym ze nie jeden technik zarobi więcej niż niektórzy mgr ale kierunek można wybrać i nie musi to być filologia, lepiej iść na studia techniczne i zrobić mgr inż niż mieć tylko technika. A jak wcześniej pisałem po LO łatwiej napisać maturkę. Takie jest moje zdanie:) ale każdy ma inne doświadczenie: są różne technika i różne licea i różni pracodawcy:)
I nie jedna osoba z technikiem w ręku zarobi więcej niż mgr filologii.
Dobry technik pewnie zrobi więcej od marnego filologa. Ale to tylko takie gadanie. Jak jest się dobrym, zna się 2-3 języki to perspektywy są po każdych studiach. Idę na historię i sobie to wmawiam z uporem maniaka. Co prawda mógłbym na prawo (zobaczymy po maturze), ale nie przekonuje mnie ten kierunek :P
I też z tym zawodem to gadanie. Przyjdziesz dadzą piłkę z odwrotnie założonym brzeszczotem na hali i się męczysz kilka godzin a cała reszta ma ubaw. Poza tym w takich zawodach ważniejsza jest praktyka. Obrotny uczeń liceum może zdziałać mniej-więcej tyle samo
krótko i tresciwie idziesz do technikum i masz po nim konkretny zawód...
Idziesz do liceum to potem tylko studia taka prawda.... teraz pozostaje samemu zdecydować co i jak...
_________________ Twój uśmiech...to już nie wróci...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum