LICEUM czy TECHNIKUM Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Szkoła » LICEUM czy TECHNIKUM

LICEUM czy TECHNIKUM
Autor Wiadomość

roolay
User

Wysłany: 2010-02-09, 10:42   

Zgadzam się z wieloma z was, jeżeli ktoś chce iść do liceum dla samej matury, czy nawet dla studiowania socjologii w pipidówce górnej to niech lepiej idzie do technikum lub zawodówki z dobrym zawodem. Po prostu zarobicie wtedy więcej... I szybciej...

nuneczek10 
Mega wymiatacz

Imię: Tomek

Wysłany: 2010-02-26, 21:00   

technikum w 100 procentach :-)

Carmillio 
Mega wymiatacz

Imię: Piotr

Wysłany: 2010-03-04, 13:02   

Jeśli uczysz się dobrze ( ponad 4:00 średnia ) to poradzisz sobie w liceum ( ale musisz trochę się uczyć ) a jeśli zależy ci na pewnym zawodzie to idź do technikum ( 1 rok więcej ale zawód będzie )

Karinna
User

Wysłany: 2010-03-09, 08:39   

A jeśli dobrze ci idzie z nauką i jeszcze umiesz dogadać się po angielsku to może warto wyjechać do szkoły za granicę, np do Stanów. Są różne wymiany, albo coś lepszego- możesz wyjechać na dłużej, np. na semestr lub dwa i przez ten czas chodzić do amerykańskiej szkoły. To sie może wydawać małoprawdopodobne i jakies takie niedostępne dla przeciętnego ucznia, ale to się tylko tak wydaje :-D są nawet firmy, które organizuja takie wyjazdy, pomagaja wszystko dograć, znaleźć mieszkanie, opiekunów i szkoł, tylko wiadomo-nie robia tego charytatywnie ;)

Ja tez nie wiem co dalej i dlatego zastanawiam się nad jednym takim programem:
Może ktoś z was też pomyśli? :hyhy:

Linkom mówimy NIE.

rezy 
Stały User

Imię: Mateusz

Wysłany: 2010-03-09, 16:13   

Jestem za technikum, jest rok w plecy ale zawsze ma się zawód jakby się odwidziało iść na studia...

pucek550
User

Wysłany: 2010-03-09, 19:59   

Ja mam zamiar isc do LO biologiczno-geograficznego. Wiecie moze co mozna by było po tym robic? ;] POdobno cos ala ochrona środowiska to trudno znaleść prace ale juz lepiej jest potem w turystyce. Moze macie jakies pomysły gdzie mozna by bylo isc na studia po takim kierunku?

buka 
User
atomowa zabawka

Imię: Ewa

Wysłany: 2010-03-09, 20:57   

Carmillio napisał/a:
Jeśli uczysz się dobrze ( ponad 4:00 średnia ) to poradzisz sobie w liceum ( ale musisz trochę się uczyć ) a jeśli zależy ci na pewnym zawodzie to idź do technikum ( 1 rok więcej ale zawód będzie )

Zależy jeszcze na jakim-gdy przyjmowano mnie na profil technik-informatyk,mało która osoba nie miała średniej 4.0 oraz ok.130 punktów ;) :]

mrMagic 
Stały User
Wydaje się..

Wysłany: 2010-03-09, 21:38   

Szczerze mówiąc z perspektywy niecałych dwóch lat nie wybierał bym technikum, bo już dziś wiem że nie będę robił w tym zawodzie ponieważ zupełnie straciłem zajawkę, z resztą z tego co słyszę bardzo dużo ludzi tak ma. xD

Silde 
User

Imię: Marek

Wysłany: 2010-05-26, 08:24   

Siemanko. Czy jeżeli ktoś nie jest w 100% pewny czy np. chce być informatykiem, czy kimś innym , to chyba lepiej iść do LO niż do Technikum , jeżeli nie ma się pewności.
Co o tym myślicie?

Taurie 
Mega wymiatacz
Włóczęga

Imię: Sylwia

Wysłany: 2010-05-26, 09:46   

Carmillio napisał/a:

No takiej głupoty to ja jeszcze nie słyszałam... jeśli uczysz się dobrze to idź do liceum? Czy według twojego mniemania technikum jest gorsze???

Próbowałeś zdać egzamin zawodowy gdzie trzeba mieć 75% żeby zaliczyć? No proszę Cię, matura to pikuś. O ile dobrze się orientuję w LO jest góra 17 przedmiotów, może nawet mniej a wiesz ile ja miałam w II klasie? 22. Zanim znowu coś napiszesz to się nad tym dobrze zastanów.

Co do samego tematu, idź do liceum jeśli w 100% jest pewność pójścia na studia dzienne. Jeśli nie to Technikum, przynajmniej będzie jakiś zawód.

Co do mojej średniej miałam wtedy o ile dobrze pamiętam 4.3 a w punktach na technika ekonomistę 134.

"Człowiek w czerni uciekał przez pustynię, a rewolwerowiec podążał w ślad za nim" - S. King

asiulka95 
User

Imię: Asia

Wysłany: 2010-05-26, 15:29   

Moim zdaniem liceum jest o wiele łatwiejsze od technikum bo jest mniej przedmiotów i zdajesz tylko mature a nie jeszcze egzaminy zawodowe. Liceum to tak jak by kontynuacja gimnazjum masz te same przedmioty tylko troche więcej materiału do przerobienia. A w technikum wcale nie jest tak łatwo. Jeśli bym miała wybierac poszłabym do liceum. Sama chodze teraz do liceum kończę pierwsza klasę i jestem zadowolona. A mam przykład na mojej koleżance poszła do technikum i po dwóch latach stwierdziła że nie widzi sie w tym zawodzie co sobie wybrała a na początku była nim zafascynowana i teraz chodzi bo musi koncząc 2 klase więc nie opłaca sie przepisywac do liceum. Decyzja należy do Ciebie :)

szostol 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-05-26, 18:31   

Cytat:
Moim zdaniem liceum jest o wiele łatwiejsze od technikum bo jest mniej przedmiotów i zdajesz tylko mature a nie jeszcze egzaminy zawodowe.

Zdać maturę a zdać dobrze rozszerzenia na maturze i dostać na wymarzone studia to dośćznaczna różnica.

krzysmTA 
Stały User
Bloody Butcher

Imię: Krzysztof

Wysłany: 2010-05-26, 19:15   

Ja jestem w technikum mechatronicznym w 2-ej klasie i nie żałuję. Na start zarobki większe od niejednego licealisty po studiach

anusiaSc 
User

Imię: Ania

Wysłany: 2010-05-29, 22:46   

ja chodze do technikum :D

Czaro_oN 
User

Imię: Omno

Wysłany: 2010-06-04, 21:19   

To zależy co chcesz w życiu robić . Oczywiście nie mówię że musisz to robić ale tak jakby mieć jakiś cel. LO dla osób które są bardziej leniwe lub też jeszcze niewiedzą co bd chciały robić w przyszłości. Jestem w technikum i ni narzekam fakt jest więcej przedmiotów ale to jest do przyjęcia. Wiadomo LO= wyk. średnie. Technikum = średnie plus zawód lepszy start. Po samym licku musisz iść dalej a nie wiadomo czy nie zmusi Cię sytuacja że bd musiał zrezygnować ze studiów są różne przypadki .

Odpowiedz do tematu