Zgadzam się z wieloma z was, jeżeli ktoś chce iść do liceum dla samej matury, czy nawet dla studiowania socjologii w pipidówce górnej to niech lepiej idzie do technikum lub zawodówki z dobrym zawodem. Po prostu zarobicie wtedy więcej... I szybciej...
Jeśli uczysz się dobrze ( ponad 4:00 średnia ) to poradzisz sobie w liceum ( ale musisz trochę się uczyć ) a jeśli zależy ci na pewnym zawodzie to idź do technikum ( 1 rok więcej ale zawód będzie )
_________________ Zresztą, Miłość w naszych czasach nie Istnieje
Trzeba robić Melanż
I się nie Przyzwyczajać
A jeśli dobrze ci idzie z nauką i jeszcze umiesz dogadać się po angielsku to może warto wyjechać do szkoły za granicę, np do Stanów. Są różne wymiany, albo coś lepszego- możesz wyjechać na dłużej, np. na semestr lub dwa i przez ten czas chodzić do amerykańskiej szkoły. To sie może wydawać małoprawdopodobne i jakies takie niedostępne dla przeciętnego ucznia, ale to się tylko tak wydaje są nawet firmy, które organizuja takie wyjazdy, pomagaja wszystko dograć, znaleźć mieszkanie, opiekunów i szkoł, tylko wiadomo-nie robia tego charytatywnie
Ja tez nie wiem co dalej i dlatego zastanawiam się nad jednym takim programem:
Może ktoś z was też pomyśli?
Ja mam zamiar isc do LO biologiczno-geograficznego. Wiecie moze co mozna by było po tym robic? ;] POdobno cos ala ochrona środowiska to trudno znaleść prace ale juz lepiej jest potem w turystyce. Moze macie jakies pomysły gdzie mozna by bylo isc na studia po takim kierunku?
Imię: Ewa
Wysłany: 2010-03-09, 20:57
Carmillio napisał/a:
Jeśli uczysz się dobrze ( ponad 4:00 średnia ) to poradzisz sobie w liceum ( ale musisz trochę się uczyć ) a jeśli zależy ci na pewnym zawodzie to idź do technikum ( 1 rok więcej ale zawód będzie )
Zależy jeszcze na jakim-gdy przyjmowano mnie na profil technik-informatyk,mało która osoba nie miała średniej 4.0 oraz ok.130 punktów
_________________ "zamknęłam drzwi,a za nimi strach,
Wiedziałeś już,że podróż nasza trwa,
A może właśnie doszliśmy do celu?"
Szczerze mówiąc z perspektywy niecałych dwóch lat nie wybierał bym technikum, bo już dziś wiem że nie będę robił w tym zawodzie ponieważ zupełnie straciłem zajawkę, z resztą z tego co słyszę bardzo dużo ludzi tak ma. xD
Siemanko. Czy jeżeli ktoś nie jest w 100% pewny czy np. chce być informatykiem, czy kimś innym , to chyba lepiej iść do LO niż do Technikum , jeżeli nie ma się pewności.
Co o tym myślicie?
No takiej głupoty to ja jeszcze nie słyszałam... jeśli uczysz się dobrze to idź do liceum? Czy według twojego mniemania technikum jest gorsze???
Próbowałeś zdać egzamin zawodowy gdzie trzeba mieć 75% żeby zaliczyć? No proszę Cię, matura to pikuś. O ile dobrze się orientuję w LO jest góra 17 przedmiotów, może nawet mniej a wiesz ile ja miałam w II klasie? 22. Zanim znowu coś napiszesz to się nad tym dobrze zastanów.
Co do samego tematu, idź do liceum jeśli w 100% jest pewność pójścia na studia dzienne. Jeśli nie to Technikum, przynajmniej będzie jakiś zawód.
Co do mojej średniej miałam wtedy o ile dobrze pamiętam 4.3 a w punktach na technika ekonomistę 134.
_________________ I queta ar umë lastaina, ómalóra ná.
"Człowiek w czerni uciekał przez pustynię, a rewolwerowiec podążał w ślad za nim" - S. King
Moim zdaniem liceum jest o wiele łatwiejsze od technikum bo jest mniej przedmiotów i zdajesz tylko mature a nie jeszcze egzaminy zawodowe. Liceum to tak jak by kontynuacja gimnazjum masz te same przedmioty tylko troche więcej materiału do przerobienia. A w technikum wcale nie jest tak łatwo. Jeśli bym miała wybierac poszłabym do liceum. Sama chodze teraz do liceum kończę pierwsza klasę i jestem zadowolona. A mam przykład na mojej koleżance poszła do technikum i po dwóch latach stwierdziła że nie widzi sie w tym zawodzie co sobie wybrała a na początku była nim zafascynowana i teraz chodzi bo musi koncząc 2 klase więc nie opłaca sie przepisywac do liceum. Decyzja należy do Ciebie :)
To zależy co chcesz w życiu robić . Oczywiście nie mówię że musisz to robić ale tak jakby mieć jakiś cel. LO dla osób które są bardziej leniwe lub też jeszcze niewiedzą co bd chciały robić w przyszłości. Jestem w technikum i ni narzekam fakt jest więcej przedmiotów ale to jest do przyjęcia. Wiadomo LO= wyk. średnie. Technikum = średnie plus zawód lepszy start. Po samym licku musisz iść dalej a nie wiadomo czy nie zmusi Cię sytuacja że bd musiał zrezygnować ze studiów są różne przypadki .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum