witam, właśnie kończę gimnazjum, i stoi przedemną, jak dla mnie, trudny wybór. a mianowicie szkoła. No właśnie. Napewno jest tu ktoś kto ma ten problem za sobą. Więc zdaję się na Was. Co jest lepsze technikum a może liceum? wiem, że po technikum mam maturę i zawód, a po liceum jest tylko matura, więc trzeba kształcić się dalej i iść na studia. Natomiast po technikum nie trzeba, ale można kontynuować naukę na studiach.
więc, co lepsze? rok szkolny się kończy, już za niedługo trzeba będzie papiery składać do szkół, a ja pojęcia zielonego nie mam x_X !
_________________ "Gdyby nie ciemność, nigdy nie zobaczylibyśmy GWIAZD" ;33
no i skoro nie chcesz iść na studia to idź do technikum.
No nie wiem. Po technikum można iść na studia i zrobić sobie inż. Najlepiej po kierunku.
keikox, zależy co Cię interesuje. W liceum nie znajdziesz kształcenia w kierunku np. mechanika samochodowa etc. Nie jest powiedziane, że technikum jest gorsze, a liceum lepsze. To są inne szkoły. Masz konkretny pomysł na zawód, uwarunkowania to wybierz technikum.
Imię: Maleńka
Wysłany: 2009-03-06, 06:08
yyy:p
Po LO to chyba można na STUDIUM czy coś takiego...
Moim zdaniem Technikum do zawodu przygotuje a LO do matury i studiów :)
Ja pójdę do LO na kierunek ekonomiczny - matematyka, geografia i WOS rozszerzony ;]
_________________ "Ludzie się żrą i pieprzą, a i tak sobie nie smakują ..."
Imię: czy to ważne?
Wysłany: 2009-03-06, 10:55
Jeśli chcesz iść na studia dzienne to raczej proponował bym LO, no ale jeśli chcesz pracować po szkole średniej i uczyć się zaocznie no to oczywiście technikum, chociaż nikt nie mówi że po wyborze nie może być odwrotnie...
Ale zauważ że skoro wybierzesz się do LO i uczyć się na studiach dziennych to oprócz nauki tam musisz bardzo się udzielać w np: różnych organizacjach studenckich bo sam tytuł magistra nie daje nic w tym momencie skoro rocznie przybywa kilkanaście tysięcy magistrów a miejsc pracy dużo mniej.
_________________ Grzeczność to jedynie brak odruchów złego wychowania
Pytanie - czy interesują cię kierunki ścisłe czy raczej humanistyka...
Jeżeli coś matematycznego/informatycznego/technicznego/mechanicznego - to jak najbardziej idź do technikum.
Jeżeli z kolei interesuje cię druga strona medalu - plus np. medycyna, to LO, a potem studia.
terrorysta napisał/a:
skoro wybierzesz się do LO i uczyć się na studiach dziennych to oprócz nauki tam musisz bardzo się udzielać w np: różnych organizacjach studenckich
Nie musi, zalezy, jaki kierunek wybierze.
_________________ Jak suchy liść,
Jak kapryśny wiatr,
Dokąd tak biegniesz
Uwikłana w świat?
A jak Ci idzie w szkole, nauka przychodzi Ci łatwo czy raczej z trudem? Wiesz, chodzi mi o to, że nie wszyscy są stworzeni do studiowania - ale obecnie jest taka moda, że na studia iść trzeba - nieważne jakie - byle być magistrem. I tak przybywa co roku ludzi z papierkiem po jakiś szkołach krzak a w głowie to oni nie mają za dużo. Ja jestem zdania, że jeśli ktoś się spełnia powiedzmy jako kierowca bądź też lubi grzebać w samochodzie to nie jest to żadną ujmą i w takim wypadku lepiej do technikum iść. Zawsze w trakcie można odkryć pasję do nauki, zmienić zdanie i iść jednak na studia.
le obecnie jest taka moda, że na studia iść trzeba - nieważne jakie - byle być magistrem.
A to ciekawe No nie wiem...Moda?Owszem studia są bardzo popularne,ale przecież jeżeli dziewczyna chce być fryzjerką czy kosmetyczką to nie koniecznie musi iść na studia
keikox napisał/a:
Co jest lepsze technikum a może liceum?
Tak jak większość uważam, że to zależy od twoich planów.Jeżeli nie chcesz iść na studia to oczywiście idź do technikum, jeśli chcesz uczyć się dalej-wybierz taki profil w LO, dzięki któremu dobrze przygotujesz się do kierunku na studiach.
_________________ Kochaj wszystkich. Ufaj niewielu. Bądź gotów do walki, ale jej nie wszczynaj. Pielęgnuj przyjaźnie.
Jeżeli kogoś interesują kierunki oferowane przez technikum - to ok, uzasadnione jest argumentowanie, że "mam od razu zawód".
Ale są jeszcze osoby, które nie znajdą swoich kierunków w technikum i idą do LO, przez co nie są wcale gorsze...
_________________ Jak suchy liść,
Jak kapryśny wiatr,
Dokąd tak biegniesz
Uwikłana w świat?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum