Chciałabym pójść do liceum plastycznego , ponieważ interesuje mnie fotografia i chciałabym iść dalej w tym kierunku , ale słyszałam , że w takim liceum fotografia , jest głównym przedmiotem i też nie . Więc już ogółem sama nie wiem . Słyszeliście coś o takich szkołach . ?
Może ktoś z was jest właśnie w takiej szkole .
Proszę o pomoc .
Jedna z moich koleżanek poszła do plastyka, wiele niestety nie opowiadała, miała zawsze dużo nauki - jak historia sztuki - i dużo pracy, bo nie tylko tam malowali, ale i rzeźbili, wyrabiali biżuterię i takie tam. Musiała też zdać egzamin wstępny i przedstawić swoje prace, obrazy i rzeźby (z mydła zrobiła super rzeźbę, pokazywała nam ), najlepiej, jak znajdziesz stronę www szkoły i tam poszukasz lub zadzwonisz i się dowiesz.
_________________ "Ceń to, co ma wartość dla Ciebie, nie dla innych. Na tym właśnie polega życie!"
Sknerus McKwacz
Czy ja wiem?Jeśli ktoś to lubi to naprawdę nie widzę problemu.believe .,a to co dotyczy twojego tematu,to naprawdę nie jestem w stanie powiedzieć,gdyż są różne licea plastyczne,w takim najbliższym mnie,nie ma czegoś takiego jak zajęcia z fotografii.
W liceum plastycznym, co tu dużo mówić jest bardzo, bardzo mało czasu na siebie, dużo nauki i bardzo czasochłonne są te zajęcia z naszego ze tak powiem kierunku. Ale czy liceum plastyczne jest dobre to zdania są podzielone. Niektórzy uważają, że dobre bo człowiek rozwija swoje umiejętności i ma namiastkę tego co go czeka w przyszłości na studiach plastycznych. Jest też zdanie iż licea plastyczne niszczą. Nauczyciele wyrabiają w nas jeden, nie koniecznie nasz styl z którym nie rozstaniemy się już później.
Odradzam tam isc, jezeli fotografia ciebie 'tylko' interesuje, bo nie wydolisz. Z tego co wiem, przynajmniej w Opolu fotografia nie jest głównym przedmiotem, poniewaz na pierwszym miejscu stoi malarstwo i rysunek, potem rzezba i grafika (komputerowa), cyz jakos tak, i dopiero w klasie maturalnej robiac prezentacje czy cos tam mozesz sie wykazac swoim zainteresowaniem fotografiką. Tak to jakoś było.
Radze zapisac sie do jakiegos kolka, ktore na pewno istnieje, a potem ewentualnie, gdy bedziesz zdecydowana na powaznie zajac sie fotografika, isc na ASP. Przyjemniejsze.
_________________ Zacznę od tego, czego nie ma. Nie ma wspólnego dyskursu.
Potem pomyślałem 'pier****!" i przeleżałem cały miesiąc...ćpałem, oglądałem telewizję, lizałem rany. Było fajnie.
Imię: Adam
Wysłany: 2010-08-30, 21:11
A w supraślu nawet nie ma rysunku malarstwa oto specjalnośći
- tkanina artystyczna
- techniki graficzne
-snycerstwo
A rysunek rzeźba malarstwo i foto jako zajęcia dodatkowe
_________________ Nie pozwól żeby ktoś za ciebie rzucał kości
Rządził twoim życiem i sterował ciągle tobą
Rządził twoim życiem jesteś wolna osoba I choć świat jest zepsuty a ludzie ze sobą walczą
Ty broń miłości z mocno uniesiona tarcza
Zależy, jaki plastyk. U mnie fotografia jest tylko przez dwa lata (w 6-letnim ciągu nauki) lub trzy lata (w 4-letnim). Nie jest to przedmiot przewodni. Musisz być przygotowana, że prócz tego są też takie przedmioty jak grafika, jubilerstwo, snycerstwo, metaloplastyka, wzornictwo, podstawy projektowania, rzeźba, malarstwo i rysunek. Nie jest jakoś specjalnie ciężko, jeśli się już w to wdrożysz i nie będziesz odkładać wszystkiego na ostatni moment (co zwykle robię), ale zupełnego lenistwa również się nie spodziewaj.
Skoro nastawiasz się tylko na fotografię, może warto pomyśleć o jakichś zajęciach pozalekcyjnych? Miejskie domy kultury takie zabawy organizują, więc nie powinnaś mieć problemu, a jest to na pewno mniej absorbujące niż szkoła plastyczna. Poza tym w plastyku jest pewna presja i dość duży nacisk.
// edit. apropos tego co powiedział Pan wyżej - rysunek i malarstwo NIE JEST dodatkowe, tylko obowiązkowe. na koniec szkoły robi się z tego dyplom do obrony :)
_________________ I want a perfect body, I want a perfect soul
I want you to notice when I'm not around
You're so fucking special
I wish I was special
Imię: Adam
Wysłany: 2010-08-30, 21:21
destrukcyjna napisał/a:
// edit. apropos tego co powiedział Pan wyżej - rysunek i malarstwo NIE JEST dodatkowe, tylko obowiązkowe. na koniec szkoły robi się z tego dyplom do obrony :)
Mój błąd
_________________ Nie pozwól żeby ktoś za ciebie rzucał kości
Rządził twoim życiem i sterował ciągle tobą
Rządził twoim życiem jesteś wolna osoba I choć świat jest zepsuty a ludzie ze sobą walczą
Ty broń miłości z mocno uniesiona tarcza
Skoro nastawiasz się tylko na fotografię, może warto pomyśleć o jakichś zajęciach pozalekcyjnych? Miejskie domy kultury takie zabawy organizują, więc nie powinnaś mieć problemu, a jest to na pewno mniej absorbujące niż szkoła plastyczna.
Poza tym w plastyku jest pewna presja i dość duży nacisk.
Pisałam. A, że koleżanka to także potwierdza, to dobrze się zastanów nad tym. Ja wiem po sobie, bo chodziłam do muzycznej.
_________________ Zacznę od tego, czego nie ma. Nie ma wspólnego dyskursu.
Potem pomyślałem 'pier****!" i przeleżałem cały miesiąc...ćpałem, oglądałem telewizję, lizałem rany. Było fajnie.
Witam!
Liceum plastyczne nie jast dla tych, co nie wiedzą, co ze sobą zrobić. To jest ok. 40 godz. obowiązkowych w tygodniu, które kształcą ogólnoplastycznie, ale też przygotowują do matury. Plus jest taki, że jak nie zdasz matury - masz zawód. Peroblem polega na wyborze specjalizacji. W większości szkół artystycznych przedmiot: podstawy fotografii i filmu, jest obowiązkowy, ale nie wiodący. Wszystko zależy od szkoły. Z uwag absolwentów wiem, że wykształcenie ogólnoplastyczne bardzo pomaga, żle jest z rysunkiem, czy malarstwem. Jeżeli chodzi o maturę.... matematyka zabija nawet tych, co przeszli teczkę....
Pozdrawiam!
powiadasz, że taki wysoki poziom nauczania przedmiotów nie związanych z artystycznymi? Bo według mnie, jak sam z siebie się uczeń nie przyłoży, to napisze miernie i jeśli zależy mu na "zwykłym" kierunku studiów, to będzie mu ciężko.
ESka:) napisał/a:
Plus jest taki, że jak nie zdasz matury - masz zawód.
tym papierkiem to możesz sobie co najwyżej tyłek podetrzeć. Z samym "zawodem" niewiele obecnie zdziałasz.
I wish I was special
Nie rozumiem, o co chodzi? Sorrry. Po plastyku uczniowie pracują w zawodzie (z autopsji) - rzadko zdarzają się przypadki studiów inżynierskich, ale po naszej szkle ok. 2/20, studiuje na inżynierskich. Reszta realizuje się na kierunkach artystycznych, albo zarabia kasę prywatnie. Myślę,że chodzi o wybór specjalizacji... Bardzo rzadko zdarzają sie przypadki pracujące "nie w kierunku". Nadmieniam, że dzięki praktykom - nawiązują kontakty zawodowe.
A co do matury... zdają ją ci, którym, na niej zależy.... średni poziom wyników jest wyższy niż w technikach. Mimo, że uczniowie muszą zdawać egzamin dyplomowy przed maturą.
Pozdrawiam maturzystów z plastyków!
ale też przygotowują do matury powiadasz, że taki wysoki poziom nauczania przedmiotów nie związanych z artystycznymi? Bo według mnie, jak sam z siebie się uczeń nie przyłoży, to napisze miernie i jeśli zależy mu na "zwykłym" kierunku studiów, to będzie mu ciężko.
"Jak sam z siebie się uczeń nie przyłoży" - nie wiem, jak ty wyobrażasz sobie przygotowanie do matury - uczeń uczy się sam - nikt niczego go nie nauczy, jeżeli ten nie chce...
Mam wrażenie, że rzucasz mi tu jakimiś usłyszanymi gdzieś zdaniami i tyle. Naprawdę uważasz, że większość po plastyku bez studiów, na samym papierku pracuje "w zawodzie"? Co to za zawód? Chyba artystyczne przewracanie frytek w KFC, bo nie wiem co innego robić (nie mówię o wyjątkach, które mają znajomości).
średni poziom wyników jest wyższy niż w technikach.
matur może tak, skoro 3/4 uczniów bierze korepetycje już w pierwszej liceum, bo poziom przedmiotów ogólnokształcących leży i kwiczy.
"Jak sam z siebie się uczeń nie przyłoży" - nie wiem, jak ty wyobrażasz sobie przygotowanie do matury - uczeń uczy się sam - nikt niczego go nie nauczy, jeżeli ten nie chce...
bo ja np. nie miałam nigdy problemów i nie musiałam siedzieć po lekcjach w domu i zakuwać, większość wynosiłam z lekcji, a tam z raczej nie bardzo zdaje to egzamin. przedmioty ogólne są traktowane po macoszemu.
I wish I was special
Nie rzucam usłyszanymi zdaniami - to fakt - nasi uczniowie pracują w zawodzie - sugeruję dokładne przestudiowanie specjalizacji. Nie mówię o frytkach w KFC - tak zarabiają studenci - to ich sprawa. Dorabiają jak mogą. Sugerujesz, że uczniowie biorą korepetycje? A gdzie nie biorą? Licea ogólnokjształcące opirają się na korepetycjach.... (z autopsji: wychowawca LO :"niech bierze korepetycje"). W plastyku nauczyciel nawet o tym nie wspomni.... nie pracujesz... nie przechodzisz. Matematyka jest w grupie przedmiotów specjalnej troski: ale uczniowie też to wiedzą....
Dopowiadam: mowa o specjalizacji, a nie przedmiocie ogólnoplastycznym (rysunek i mlarstwo, rzeźba, podstawy fotografii i filmu i t. p.)
Ostatnio zmieniony przez ESka:) 2012-01-14, 23:12, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum