Liceum plastyczne . Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Szkoła » Liceum plastyczne .

Liceum plastyczne .
Autor Wiadomość

believe . 
User

Imię: Kornelia .

Wysłany: 2010-08-30, 20:16   Liceum plastyczne .

Chciałabym pójść do liceum plastycznego , ponieważ interesuje mnie fotografia i chciałabym iść dalej w tym kierunku , ale słyszałam , że w takim liceum fotografia , jest głównym przedmiotem i też nie . Więc już ogółem sama nie wiem . Słyszeliście coś o takich szkołach . ?
Może ktoś z was jest właśnie w takiej szkole .
Proszę o pomoc .

cappuccino 
Pogromca postów
Niezwykła

Imię: Madeleine

Wysłany: 2010-08-30, 20:26   

Jedna z moich koleżanek poszła do plastyka, wiele niestety nie opowiadała, miała zawsze dużo nauki - jak historia sztuki - i dużo pracy, bo nie tylko tam malowali, ale i rzeźbili, wyrabiali biżuterię i takie tam. Musiała też zdać egzamin wstępny i przedstawić swoje prace, obrazy i rzeźby (z mydła zrobiła super rzeźbę, pokazywała nam :hyhy: ), najlepiej, jak znajdziesz stronę www szkoły i tam poszukasz lub zadzwonisz i się dowiesz.

mazir 
Stały User

Wysłany: 2010-08-30, 20:38   

mój kolega chodził do gimnazjum i liceum plastycznego wiec sa napewno, gorzej tam z przetrwaniem ;)

Norbs93 
Pogromca postów
the boy next door

Imię: Norbu$

Wysłany: 2010-08-30, 20:43   

Czy ja wiem?Jeśli ktoś to lubi to naprawdę nie widzę problemu.believe .,a to co dotyczy twojego tematu,to naprawdę nie jestem w stanie powiedzieć,gdyż są różne licea plastyczne,w takim najbliższym mnie,nie ma czegoś takiego jak zajęcia z fotografii.

Carolin* 
Mega wymiatacz
panna z cukru

Imię: Karolina

Wysłany: 2010-08-30, 20:43   

W liceum plastycznym, co tu dużo mówić jest bardzo, bardzo mało czasu na siebie, dużo nauki i bardzo czasochłonne są te zajęcia z naszego ze tak powiem kierunku. Ale czy liceum plastyczne jest dobre to zdania są podzielone. Niektórzy uważają, że dobre bo człowiek rozwija swoje umiejętności i ma namiastkę tego co go czeka w przyszłości na studiach plastycznych. Jest też zdanie iż licea plastyczne niszczą. Nauczyciele wyrabiają w nas jeden, nie koniecznie nasz styl z którym nie rozstaniemy się już później.

hue hue
raz jestem a raz mnie nie ma

psychopathicwizard
Pogromca postów

Wysłany: 2010-08-30, 21:00   

Odradzam tam isc, jezeli fotografia ciebie 'tylko' interesuje, bo nie wydolisz. Z tego co wiem, przynajmniej w Opolu fotografia nie jest głównym przedmiotem, poniewaz na pierwszym miejscu stoi malarstwo i rysunek, potem rzezba i grafika (komputerowa), cyz jakos tak, i dopiero w klasie maturalnej robiac prezentacje czy cos tam mozesz sie wykazac swoim zainteresowaniem fotografiką. Tak to jakoś było.
Radze zapisac sie do jakiegos kolka, ktore na pewno istnieje, a potem ewentualnie, gdy bedziesz zdecydowana na powaznie zajac sie fotografika, isc na ASP. Przyjemniejsze.

Potem pomyślałem 'pier****!" i przeleżałem cały miesiąc...ćpałem, oglądałem telewizję, lizałem rany. Było fajnie.

lgtk 
Hiper wymiatacz
lgtk.digart.pl

Imię: Adam

Wysłany: 2010-08-30, 21:11   

A w supraślu nawet nie ma rysunku malarstwa oto specjalnośći
- tkanina artystyczna
- techniki graficzne
-snycerstwo
A rysunek rzeźba malarstwo i foto jako zajęcia dodatkowe
Ty broń miłości z mocno uniesiona tarcza

destrukcyjna 
Pogromca postów
zbuntowany anioł

Wysłany: 2010-08-30, 21:17   

Zależy, jaki plastyk. U mnie fotografia jest tylko przez dwa lata (w 6-letnim ciągu nauki) lub trzy lata (w 4-letnim). Nie jest to przedmiot przewodni. Musisz być przygotowana, że prócz tego są też takie przedmioty jak grafika, jubilerstwo, snycerstwo, metaloplastyka, wzornictwo, podstawy projektowania, rzeźba, malarstwo i rysunek. Nie jest jakoś specjalnie ciężko, jeśli się już w to wdrożysz i nie będziesz odkładać wszystkiego na ostatni moment (co zwykle robię), ale zupełnego lenistwa również się nie spodziewaj.
Skoro nastawiasz się tylko na fotografię, może warto pomyśleć o jakichś zajęciach pozalekcyjnych? Miejskie domy kultury takie zabawy organizują, więc nie powinnaś mieć problemu, a jest to na pewno mniej absorbujące niż szkoła plastyczna. Poza tym w plastyku jest pewna presja i dość duży nacisk.

// edit. apropos tego co powiedział Pan wyżej - rysunek i malarstwo NIE JEST dodatkowe, tylko obowiązkowe. na koniec szkoły robi się z tego dyplom do obrony :)
I wish I was special

lgtk 
Hiper wymiatacz
lgtk.digart.pl

Imię: Adam

Wysłany: 2010-08-30, 21:21   

destrukcyjna napisał/a:

// edit. apropos tego co powiedział Pan wyżej - rysunek i malarstwo NIE JEST dodatkowe, tylko obowiązkowe. na koniec szkoły robi się z tego dyplom do obrony :)

Mój błąd
Ty broń miłości z mocno uniesiona tarcza

psychopathicwizard
Pogromca postów

Wysłany: 2010-08-30, 21:22   

Cytat:
Skoro nastawiasz się tylko na fotografię, może warto pomyśleć o jakichś zajęciach pozalekcyjnych? Miejskie domy kultury takie zabawy organizują, więc nie powinnaś mieć problemu, a jest to na pewno mniej absorbujące niż szkoła plastyczna.
Poza tym w plastyku jest pewna presja i dość duży nacisk.

Pisałam. A, że koleżanka to także potwierdza, to dobrze się zastanów nad tym. Ja wiem po sobie, bo chodziłam do muzycznej.

Potem pomyślałem 'pier****!" i przeleżałem cały miesiąc...ćpałem, oglądałem telewizję, lizałem rany. Było fajnie.

ESka:)
User

Wysłany: 2012-01-14, 21:23   

Witam!
Liceum plastyczne nie jast dla tych, co nie wiedzą, co ze sobą zrobić. To jest ok. 40 godz. obowiązkowych w tygodniu, które kształcą ogólnoplastycznie, ale też przygotowują do matury. Plus jest taki, że jak nie zdasz matury - masz zawód. Peroblem polega na wyborze specjalizacji. W większości szkół artystycznych przedmiot: podstawy fotografii i filmu, jest obowiązkowy, ale nie wiodący. Wszystko zależy od szkoły. Z uwag absolwentów wiem, że wykształcenie ogólnoplastyczne bardzo pomaga, żle jest z rysunkiem, czy malarstwem. Jeżeli chodzi o maturę.... matematyka zabija nawet tych, co przeszli teczkę....
Pozdrawiam!

destrukcyjna 
Pogromca postów
zbuntowany anioł

Wysłany: 2012-01-14, 21:30   

ESka:) napisał/a:
ale też przygotowują do matury
powiadasz, że taki wysoki poziom nauczania przedmiotów nie związanych z artystycznymi? Bo według mnie, jak sam z siebie się uczeń nie przyłoży, to napisze miernie i jeśli zależy mu na "zwykłym" kierunku studiów, to będzie mu ciężko.
Plus jest taki, że jak nie zdasz matury - masz zawód.
tym papierkiem to możesz sobie co najwyżej tyłek podetrzeć. Z samym "zawodem" niewiele obecnie zdziałasz.
I wish I was special

User

Wysłany: 2012-01-14, 22:05   

Nie rozumiem, o co chodzi? Sorrry. Po plastyku uczniowie pracują w zawodzie (z autopsji) - rzadko zdarzają się przypadki studiów inżynierskich, ale po naszej szkle ok. 2/20, studiuje na inżynierskich. Reszta realizuje się na kierunkach artystycznych, albo zarabia kasę prywatnie. Myślę,że chodzi o wybór specjalizacji... Bardzo rzadko zdarzają sie przypadki pracujące "nie w kierunku". Nadmieniam, że dzięki praktykom - nawiązują kontakty zawodowe.

A co do matury... zdają ją ci, którym, na niej zależy.... średni poziom wyników jest wyższy niż w technikach. Mimo, że uczniowie muszą zdawać egzamin dyplomowy przed maturą.
Pozdrawiam maturzystów z plastyków!

[ Dodano: 2012-01-14, 22:23 ]
[quote="destrukcyjna"]
ale też przygotowują do matury powiadasz, że taki wysoki poziom nauczania przedmiotów nie związanych z artystycznymi? Bo według mnie, jak sam z siebie się uczeń nie przyłoży, to napisze miernie i jeśli zależy mu na "zwykłym" kierunku studiów, to będzie mu ciężko.

"Jak sam z siebie się uczeń nie przyłoży" - nie wiem, jak ty wyobrażasz sobie przygotowanie do matury - uczeń uczy się sam - nikt niczego go nie nauczy, jeżeli ten nie chce...

destrukcyjna 
Pogromca postów
zbuntowany anioł

Wysłany: 2012-01-14, 22:42   

Mam wrażenie, że rzucasz mi tu jakimiś usłyszanymi gdzieś zdaniami i tyle. Naprawdę uważasz, że większość po plastyku bez studiów, na samym papierku pracuje "w zawodzie"? Co to za zawód? Chyba artystyczne przewracanie frytek w KFC, bo nie wiem co innego robić (nie mówię o wyjątkach, które mają znajomości).
średni poziom wyników jest wyższy niż w technikach.
matur może tak, skoro 3/4 uczniów bierze korepetycje już w pierwszej liceum, bo poziom przedmiotów ogólnokształcących leży i kwiczy.
"Jak sam z siebie się uczeń nie przyłoży" - nie wiem, jak ty wyobrażasz sobie przygotowanie do matury - uczeń uczy się sam - nikt niczego go nie nauczy, jeżeli ten nie chce...
bo ja np. nie miałam nigdy problemów i nie musiałam siedzieć po lekcjach w domu i zakuwać, większość wynosiłam z lekcji, a tam z raczej nie bardzo zdaje to egzamin. przedmioty ogólne są traktowane po macoszemu.
I wish I was special

User

Wysłany: 2012-01-14, 22:56   

Nie rzucam usłyszanymi zdaniami - to fakt - nasi uczniowie pracują w zawodzie - sugeruję dokładne przestudiowanie specjalizacji. Nie mówię o frytkach w KFC - tak zarabiają studenci - to ich sprawa. Dorabiają jak mogą. Sugerujesz, że uczniowie biorą korepetycje? A gdzie nie biorą? Licea ogólnokjształcące opirają się na korepetycjach.... (z autopsji: wychowawca LO :"niech bierze korepetycje"). W plastyku nauczyciel nawet o tym nie wspomni.... nie pracujesz... nie przechodzisz. Matematyka jest w grupie przedmiotów specjalnej troski: ale uczniowie też to wiedzą....

Dopowiadam: mowa o specjalizacji, a nie przedmiocie ogólnoplastycznym (rysunek i mlarstwo, rzeźba, podstawy fotografii i filmu i t. p.)
Ostatnio zmieniony przez ESka:) 2012-01-14, 23:12, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu