Nie chodzi mi o tylko pierwszą część serii o Ani Shirley
MAm na myśli 8 kolejnych powieści Lucy Maud Montgomery
Czy ktoś czytał?
Czy może tylko pierwszą część z przymusu, bo była szkolną lekturą? ;D
Są fanki (bądź fani), zakochane w tych naprawdę czarujacych i wzruszających książkach, tak jak ja, które przeczytały całą serię?
To cudowne powieści, które prowadzą Anię Shirley przez życie: dzieciństwo/okres dojrzewania, dorosłe życie, zamążpójście, macierzyństwo itd... kocham te książki i mam w domu wszystkie części , zawsze w odpowiednich momentach albo płaczę, albo się cieszę, przeżywam wszystkie miłości, wzloty i upadki Ani.. polecam każdemu tę "ciepłą" powieść ;]
_________________ "Wiesz, Prosiaczku, miłość jest wtedy, kiedy kogoś lubimy... za bardzo."
Pierwszą część miałam jako lekturę - myślałam że zdechnę z nudów. Nie wiem, jak dotarłam do końca. Nudy, nudy, i czasem dla urozmaicenia trochę nudy. W ogóle mnie to nie kręci i jakoś nie sądzę żebym sięgnęła po kolejną część.
Wysłany: 2009-07-24, 19:36
Po pierwszej części oczywiście sięgnęłam po następne;). Czytałam je nie w tej kolejności, której powinnam bo w biblitece akurat nie było ; p. Ale później jakoś sobie układałam je w głowie chronologicznie. Filmy też oglądałam;).
_________________ Wiesz... lubię wieczory
Lubię się schować na jakiś czas
I jakoś tak, nienaturalnie
Trochę przesadnie, pobyć sam
Wejść na drzewo i patrzeć w niebo
Tak zwyczajnie, tylko że
Tutaj też wiem kolejny raz
Nie mam szans być kim chcę.
Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem.
Świeyna ksiązka!!!! Anię z Zielonego Wzgórza czytalam już kilka razy. Inne części też czytałam
_________________ "Odszedł a ciało swe pogodził z ptakiem
I wiecznym cierpieniem
I była miłość
I była zgoda
Każdy był wolny
Wolny był każdy ptak..."- Dżem
Wysłany: 2009-07-24, 20:00
Karmelka napisał/a:
no bo jak tych książek można nie ubóstwiać ?
Wtedy to może i je ubóstwiałam, ale teraz chyba bym jednak do nich nie wróciła;p.
I jak można nie lubić?;> Normalnie;p. Jedni lubią to, inni tamto.
_________________ Wiesz... lubię wieczory
Lubię się schować na jakiś czas
I jakoś tak, nienaturalnie
Trochę przesadnie, pobyć sam
Wejść na drzewo i patrzeć w niebo
Tak zwyczajnie, tylko że
Tutaj też wiem kolejny raz
Nie mam szans być kim chcę.
Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem.
Wtedy to może i je ubóstwiałam, ale teraz chyba bym jednak do nich nie wróciła;p.
a ja nadal jak tylko jest w tv to oglądam ten film i zawsze się śmieję. Mój ulubiony moment to podwieczorek u Ani, czyli jak Diana wraca pijana do domu. Ha ha ha
_________________ "Odszedł a ciało swe pogodził z ptakiem
I wiecznym cierpieniem
I była miłość
I była zgoda
Każdy był wolny
Wolny był każdy ptak..."- Dżem
a ja nadal jak tylko jest w tv to oglądam ten film i zawsze się śmieję. Mój ulubiony moment to podwieczorek u Ani, czyli jak Diana wraca pijana do domu. Ha ha ha
tak przy tym momencie wymiękam
Diana i tak się wtedy nieźle trzymała :D
_________________ "Wiesz, Prosiaczku, miłość jest wtedy, kiedy kogoś lubimy... za bardzo."
Przeczytalam. Najbardziej pamietam to jak Ania poronila pierwsze dziecko i to jak Walter (?) zginal na wojnie.
Wchlonelam te ksiazki po prostu, plakalam i smialam sie z bohaterami, ale tez nie siegnelabym po nie znowu, bo nie chcialabym zepsuc czaru wspomnien zwiazanych z nimi.
Dzieci patrza na swiat czulej, bez sceptycyzmu i ...dystansu?, które sa wlasciwe doroslym. Dzis stwierdzilabym po prostu, ze to ksiazki dla dzieci, bo tak w istocie jest.
Co nie zmienia faktu, ze kiedy Walter zginal na tej glupiej wojnie bylam w zalobie dobry tydzien.
_________________ Atrakcyjne myśli należą do oszustów.
- William Blake
Fakt faktem, że przeczytałam tylko 1 część, jako lekturę, ale była to zdecydowanie moja ulubiona lektura w podstawówce ^^
Nie wiem cz teraz dałabym radę przeczytać następne części ...
Ja przeczytałam wszystkie części Najlepsze książki za czasów podstawówki... :) Najbardziej mi sie podobała sytuacja jak upiła Dianę :) No i miłość Giberta :) świetne...
_________________ W życiu piękne są tylko chwile..... :) :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum