Macie Plan Dnia? Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Ogólnie » Macie Plan Dnia?

Macie Plan Dnia?
Autor Wiadomość

madeline134 
Moderator

Imię: Madzia

Wysłany: 2010-05-03, 12:32   

Zwykle nie mam planu dnia,ale często gdy mam dużo rzeczy do zrobienia mniej więcej sobie rozplanowuję w czasie co kiedy zrobić.Niestety,potem i tak zwykle wychodzi nie tak jak miało być. :-P

Nie chodzi o to, żeby być lepszym od innych - chodzi o to, żeby być lepszym niż wczoraj
Jigoro Kano

iskierka 
Wymiatacz
marzycielka.

Wysłany: 2010-05-05, 20:11   

plan dnia? hmm.. no można powiedzieć, że mam, chociaż specjalnie go nie układałam ;p

rano pobudka, wszystko naszykowane, żeby jak najdłużej pospać ;D i potem takie tam pierdoły jak szkoła ;p obiad, czas wolny, zadanka domowe itp.

oczywiście zdarzy mi się zrobić coś spontanicznie, ostatnio nawet często.

Ej 
Wymiatacz

Wysłany: 2010-05-05, 21:00   

Ja nie mam takiego planu choć uważam, że to dobry pomysł. Często mówię sobie, że muszę zacząć ćwiczyć, albo codziennie poświęce tyle o tyle czasu na naukę i może przez pierwszw dwa dni uda mi się dziłać według tego harmonogramu, ale gdy raz czegoś zapomne to nagle cały plan pada...i co zrobie to zrobie.

Mizantrop 
Moderator
Pstrykacz-amator

Wysłany: 2010-05-11, 23:54   

Raczej nigdy sobie dnia nie planuje co do godziny. Owszem jeśli muszę coś zrobić kolejnego dnia, a wymaga to jakiegoś przygotowania, to wtedy planuje sobie kiedy mniej więcej za to się zabiorę, lecz nigdy nie ustalam godziny zakończenia. Wychodzę z założenia, że lepiej wolniej, a dokładniej. Wszak gdy się człowiek spieszy, to się diabeł cieszy.
Jednakże gdy mam dni wolne, to mniej więcej każdy wygląda tak samo. Choć to zależne jest o samopoczucia, warunków atmosferycznych. Oczywiście po wstaniu jem śniadanie między czasie przeglądając prasę tudzież oglądają wiadomości na TVN24 - Wstajesz i wiesz. Później zależne wszystko od w/w czynników. Jeśli warunki są sprzyjające, to przeważnie wychodzę na rower lub spędzić czas aktywnie w inny sposób na świeżym powietrzu. A jeśli nie, to spędzam czas przed komputerem, nauką, czytaniem etc.

Masterczułka 
Stały User
I'm uke.

Wysłany: 2010-05-12, 13:23   

Ja na zasadzie co dzisiaj zrobię i w jakiej kolejności :d Zazwyczaj dużo planów nie mam więc się wyrabiam .

diego 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-05-12, 16:14   

Raczej dokładnego planu nie posiadam. Jak mam coś to zrobienie to sobie mówię, że będę robił to i to Czasem plan sam wychodzi w praniu. Np. przychodzę z uczelni, posiedzę na necie, prześpię się i mówię sobie, że od konkretnej godziny się uczę tego i tego.

Każdy wie co ten sport dla nas znaczy, w naszym mieście- my dzielni Krzyżacy.
Wiesław Jaguś - legenda na zawsze

Jendrol 
Mega wymiatacz
Bass Player

Wysłany: 2010-05-12, 16:34   

plany na dziś :
- nic = zrobione

shesatanek 
Mega wymiatacz
O N A

Imię: Adolfa

Wysłany: 2010-05-15, 23:01   

Nie, moje życie to jedna wielka monotonia.
Ale czasami zdarzają się spontany i one są najlepsze.

Planowanie dnia, jak dla mnie jest beznadziejne.

motyl 
Moderator

Wysłany: 2010-05-21, 08:13   

Kiedyś miałam, miałam wyliczone co o której robię, do której, ile czasu mogę sobie pozwolić na nic nierobienie itp, tak żebym się wyrobiła ze wszystkim. Poślizgi czasem się zdarzyły, ale przeważnie postępowałam wg planu i było mi z tym dobrze.
Trochę przesadnie, pobyć sam
Wejść na drzewo i patrzeć w niebo
Tak zwyczajnie, tylko że
Tutaj też wiem kolejny raz
Nie mam szans być kim chcę.

Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem.

HardkorowyDziad 
Stały User
Książe Ciemności

Wysłany: 2010-05-21, 14:40   

Setki razy próbowałem sobie takie coś napisać, ale nigdy nie udało mi się postepować wg zaledwie kilku punktów planu.

Emigon87
User

Wysłany: 2010-05-25, 12:30   

Witajcie,

Mam na imię Emil i jestem studentem 2. roku zarządzania.

Temat leży w obrębie moich zainteresowań, więc pomyślałem, że się włączę.

Ja osobiście byłem na dwóch szkoleniach oraz przeczytałem jedną książkę (a raczej książeczkę). Z mojego doświadczenia wynika, że zarządzanie czasem jest długotrwałym procesem, który trzeba wciąż doskonalić.

1) Planując każdy dzień, tydzień oraz cele do zrealizowania czujemy się przede wszystkim lepiej. Nie musimy się nigdzie spieszyć, o niczym nie zapominamy, mamy czas zarówno na naukę, jak i przyjemności.
2) Rada dla osób, które planują każdy dzień, ale nie udaje się dotrzymać planu. Otóż jest taka zasada "60/40", która mówi o tym, że powinniśmy zaplanować maksymalnie 60% czasu w ciągu dnia. Pozostałe 40% to czas, który będzie wykorzystany gdy coś nam wypadnie. Przestrzegając tej zasady zwykle powinniśmy wykonać wszystkie zaplanowane czynności (tylko trochę w innym czasie). Pamiętajcie: Nigdy nie jesteśmy w stanie zrealizować planu dnia w 100%-ach, ale należy trzymać się tego planu jak najlepiej.
3) Nie powinno się planować takich abstrakcyjnych czynności jak śniadanie czy mycie zębów. Można nazwać to np. pobudka, szykowanie się i wyjście do szkoły godz. 7.00-8.00
4) Po wykonaniu czynności według planu można sobie przyznać jakąś wcześniej ustaloną nagrodę (np. tabliczka czekolady).

Zdecydowana większość z Was pisze o tym, że nie potrzebuje planować sobie dnia. Czy na pewno? Czy wyrabiacie się ze wszystkim? Czy macie czas dla innych? Czy macie czas na naukę? Czy macie czas na przeczytanie interesującej książki? Czy macie czas, żeby jeszcze tego samego dnia zrobić obiad, pójść do kina i na imprezę? Ile z Was mówi, że nie ma czasu na naukę? Ile z Was mówi, że nie ma czasu wyjść z psem na spacer? Zastanówcie się czy nie lepiej planować sobie dnia, aby wszystko to zrealizować.

Pozdrawiam

czarownica 
Stały User

Wysłany: 2010-07-16, 13:02   

A ja zamaist robić sobie nudne wykresy sobie mapuje plany dnia :D
wiecie pewnie co to sa mapy mysli :)
W zasadzie nauczyłam sie ich faktycznego znaczenia na szkoleniu z firmy May Agency.
Otworzyło mi to klapki, które miałam na oczach. Po co sie męczyc nad robieniem planu dnia skoro może to być fajna zabawa. Nie sądzicie?
I wiecie, ze dzieki temu efektywność wzrasta? Moja wzrosła :)

Durer 
User

Imię: Wiktor

Wysłany: 2010-07-18, 10:21   

Zeby byc zorganizowanym musze wszystko planowac. Wtedy najlepiej mi sie pracuje. Oczywiscie, nie w dokladna godzine codziennie to samo. Zawsze wieczorem albo zaraz po przebudzeniu ukladam sobie harmonogram pracy. Jesli tylko to mozliwe to ustalam dokladne godziny poszczegolnych dzialan. Przynajmniej wyrabiam ze wszystkim na czas.

czarownica Mi szczerze mapy mysli akurat w tym a nic nie pomagaja. W problemach owszem ale w planie dnia to odpada.

enchantment 
VIP
osobliwy wypadek

Imię: Jakub

Wysłany: 2010-07-18, 10:22   

Gdybym miał układać plan dnia, zapewne i tak nie wykonałbym połowy czynności w nim zawartych. Żyję chwilą, na co będzie pora to wykonam, bądź nie. Różnie to bywa, zależy od humoru.

icydrug 
User
Groźny Woźny

Wysłany: 2010-07-25, 17:32   

Moim jedynym planem na każdy dzień jest to żeby się jak najmniej, a możliwie to w ogóle, nie denerwować. Choć mało kiedy się to udaje, w momencie kiedy nawet własna dziewczyna cie wpienia xd.
Od jesieni do jesieni
Znów i znów
Gdybym mógł"- SNL

Odpowiedz do tematu