Zwykle nie mam planu dnia,ale często gdy mam dużo rzeczy do zrobienia mniej więcej sobie rozplanowuję w czasie co kiedy zrobić.Niestety,potem i tak zwykle wychodzi nie tak jak miało być.
_________________ Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania.
Helen Keller Nie chodzi o to, żeby być lepszym od innych - chodzi o to, żeby być lepszym niż wczoraj
Jigoro Kano
Ja nie mam takiego planu choć uważam, że to dobry pomysł. Często mówię sobie, że muszę zacząć ćwiczyć, albo codziennie poświęce tyle o tyle czasu na naukę i może przez pierwszw dwa dni uda mi się dziłać według tego harmonogramu, ale gdy raz czegoś zapomne to nagle cały plan pada...i co zrobie to zrobie.
_________________ 'Szczęścia nie trzeba szukać-spotyka się je przy okazji'
Raczej nigdy sobie dnia nie planuje co do godziny. Owszem jeśli muszę coś zrobić kolejnego dnia, a wymaga to jakiegoś przygotowania, to wtedy planuje sobie kiedy mniej więcej za to się zabiorę, lecz nigdy nie ustalam godziny zakończenia. Wychodzę z założenia, że lepiej wolniej, a dokładniej. Wszak gdy się człowiek spieszy, to się diabeł cieszy.
Jednakże gdy mam dni wolne, to mniej więcej każdy wygląda tak samo. Choć to zależne jest o samopoczucia, warunków atmosferycznych. Oczywiście po wstaniu jem śniadanie między czasie przeglądając prasę tudzież oglądają wiadomości na TVN24 - Wstajesz i wiesz. Później zależne wszystko od w/w czynników. Jeśli warunki są sprzyjające, to przeważnie wychodzę na rower lub spędzić czas aktywnie w inny sposób na świeżym powietrzu. A jeśli nie, to spędzam czas przed komputerem, nauką, czytaniem etc.
Raczej dokładnego planu nie posiadam. Jak mam coś to zrobienie to sobie mówię, że będę robił to i to Czasem plan sam wychodzi w praniu. Np. przychodzę z uczelni, posiedzę na necie, prześpię się i mówię sobie, że od konkretnej godziny się uczę tego i tego.
_________________ "I know what I want, I say what I want and no one can take it away"
Każdy wie co ten sport dla nas znaczy, w naszym mieście- my dzielni Krzyżacy.
Wiesław Jaguś - legenda na zawsze
Wysłany: 2010-05-21, 08:13
Kiedyś miałam, miałam wyliczone co o której robię, do której, ile czasu mogę sobie pozwolić na nic nierobienie itp, tak żebym się wyrobiła ze wszystkim. Poślizgi czasem się zdarzyły, ale przeważnie postępowałam wg planu i było mi z tym dobrze.
_________________ Wiesz... lubię wieczory
Lubię się schować na jakiś czas
I jakoś tak, nienaturalnie
Trochę przesadnie, pobyć sam
Wejść na drzewo i patrzeć w niebo
Tak zwyczajnie, tylko że
Tutaj też wiem kolejny raz
Nie mam szans być kim chcę.
Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem.
Mam na imię Emil i jestem studentem 2. roku zarządzania.
Temat leży w obrębie moich zainteresowań, więc pomyślałem, że się włączę.
Ja osobiście byłem na dwóch szkoleniach oraz przeczytałem jedną książkę (a raczej książeczkę). Z mojego doświadczenia wynika, że zarządzanie czasem jest długotrwałym procesem, który trzeba wciąż doskonalić.
1) Planując każdy dzień, tydzień oraz cele do zrealizowania czujemy się przede wszystkim lepiej. Nie musimy się nigdzie spieszyć, o niczym nie zapominamy, mamy czas zarówno na naukę, jak i przyjemności.
2) Rada dla osób, które planują każdy dzień, ale nie udaje się dotrzymać planu. Otóż jest taka zasada "60/40", która mówi o tym, że powinniśmy zaplanować maksymalnie 60% czasu w ciągu dnia. Pozostałe 40% to czas, który będzie wykorzystany gdy coś nam wypadnie. Przestrzegając tej zasady zwykle powinniśmy wykonać wszystkie zaplanowane czynności (tylko trochę w innym czasie). Pamiętajcie: Nigdy nie jesteśmy w stanie zrealizować planu dnia w 100%-ach, ale należy trzymać się tego planu jak najlepiej.
3) Nie powinno się planować takich abstrakcyjnych czynności jak śniadanie czy mycie zębów. Można nazwać to np. pobudka, szykowanie się i wyjście do szkoły godz. 7.00-8.00
4) Po wykonaniu czynności według planu można sobie przyznać jakąś wcześniej ustaloną nagrodę (np. tabliczka czekolady).
Zdecydowana większość z Was pisze o tym, że nie potrzebuje planować sobie dnia. Czy na pewno? Czy wyrabiacie się ze wszystkim? Czy macie czas dla innych? Czy macie czas na naukę? Czy macie czas na przeczytanie interesującej książki? Czy macie czas, żeby jeszcze tego samego dnia zrobić obiad, pójść do kina i na imprezę? Ile z Was mówi, że nie ma czasu na naukę? Ile z Was mówi, że nie ma czasu wyjść z psem na spacer? Zastanówcie się czy nie lepiej planować sobie dnia, aby wszystko to zrealizować.
A ja zamaist robić sobie nudne wykresy sobie mapuje plany dnia :D
wiecie pewnie co to sa mapy mysli :)
W zasadzie nauczyłam sie ich faktycznego znaczenia na szkoleniu z firmy May Agency.
Otworzyło mi to klapki, które miałam na oczach. Po co sie męczyc nad robieniem planu dnia skoro może to być fajna zabawa. Nie sądzicie?
I wiecie, ze dzieki temu efektywność wzrasta? Moja wzrosła :)
Zeby byc zorganizowanym musze wszystko planowac. Wtedy najlepiej mi sie pracuje. Oczywiscie, nie w dokladna godzine codziennie to samo. Zawsze wieczorem albo zaraz po przebudzeniu ukladam sobie harmonogram pracy. Jesli tylko to mozliwe to ustalam dokladne godziny poszczegolnych dzialan. Przynajmniej wyrabiam ze wszystkim na czas.
czarownica Mi szczerze mapy mysli akurat w tym a nic nie pomagaja. W problemach owszem ale w planie dnia to odpada.
Gdybym miał układać plan dnia, zapewne i tak nie wykonałbym połowy czynności w nim zawartych. Żyję chwilą, na co będzie pora to wykonam, bądź nie. Różnie to bywa, zależy od humoru.
_________________ "Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jednak tylko woda." - Albert Einstein
Moim jedynym planem na każdy dzień jest to żeby się jak najmniej, a możliwie to w ogóle, nie denerwować. Choć mało kiedy się to udaje, w momencie kiedy nawet własna dziewczyna cie wpienia xd.
_________________ "Gdybym mógł
Być jak duch
Mieszkałbym w twojej kieszeni
Od jesieni do jesieni
Znów i znów
Gdybym mógł"- SNL
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum