Wysłany: 2010-08-21, 12:25 Mam problem Między Technikum a Liceum
Jak wiadomo jestem uczniem 3 gimnazjum moja średni to 4.4/4.6 zależy :) między tymi średnimi się trzymałem.
I teraz pojawia się moje pytanie szukam dobrej szkoły nie byle czego.
A konkretnie to interesują mnie zawody Mechatronik-Elektronik lub Grafik Komputerowy-Elektronik.
Co do przedmiotów to oczywiście ścisłe Matma i Fizyka
I co waszym zdaniem do tych zawodów wybrać Liceum czy Technikum.
A no jeszcze bym chciał dodać kręci mnie jeszcze medycyna czyli profil Biola Chemia
Imię: MIchał
Wysłany: 2010-08-21, 12:54
Grafik Komputerowy-Elektronik. -zawód jak najbardziej poszukiwany ja osobiście poszedłem do technikum ponieważ mam juz jakis zawod po nim i zawsze to wygląda lepiej w oczach pracodawcy jesli masz chęci to wybierz technikum ;D
jeśli chodzi o medycynę nic na nej nie zarobisz ;d
jeśli chodzi o medycynę nic na nej nie zarobisz ;d
Dobrze wiedzieć, że będę harować od rana do nocy i nic nie zarobię.
A do tematu:
To zależy, jak ambitny jesteś. Jeżeli wystarczy ci zajmowanie się naprawą komputerów w serwisie, wybierz technikum, a potem od razu szukaj pracy (dostanie się na sensowne studia po technikum nie jest takie proste). Jeżeli myślisz o większych rzeczach, np. wytwarzaniu urządzeń samodzielnie, zdecydowanie polecam profil mat-fiz, a potem mechatronikę (słyszałam, że w Warszawie jest najlepszy wydział).
Co do biolchemu, pytaj Mizantropa. On jest w technikum i powie ci czy się opłaca, jeżeli chcesz zdawać na medycynę. Ja jestem na profilu biol-chem-fiz i wydaję mi się, że będzie mi łatwiej dobrze zdać maturę i wybrać się na lekarski.
_________________ Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów. - Woody Allen
Jestem wystarczająco dumna z tego, co jednak wiem, aby przyznać z całą skromnością, iż nie wiem wszystkiego
aha dzięki serdeczne za porady
a kolego Mariqua co do tego to ambitny jestem lubię pracę a zwłaszcza taką na jakieś się w miarę dobrze znam komputery już w tym wieku umiem składać ostatnio dla kumpla składałem. i dla 1 brata podłączałem tubę do samochodu więc jakby co nieco to się znam na tym :)
wiec szukam czegoś naprawdę dobrego aby mieć potem w życiu lepiej
a więc tak jakby do tego czego chcę to do liceum iść się nie opłaca tak ??
ale mi znów z jednej strony bardziej się chce iść do liceum bo potem na studia lżej.
A więc co do tego może jeszcze jakieś sugestie :)
Co do tamtego 1 wątka to wielkie dzięki.
Pozdro wszystkim
Chcesz iść na studia np. informatykę, to po liceum łatwiej ci się będzie dostać, ale na samych studiach będziesz musiał się wszystkiego uczyć, bo nie nauczysz się niczego w liceum. Jeśli pójdziesz do technikum, trudniej ci się będzie dostać, ale będziesz więcej umiał.
Szukając technikum patrz na sprzęt dydaktyczny. A technikum jakie konkretnie? Ja jestem w Technikum Mechatronicznym w Chocianowie (najlepszy sprzęt) i nie narzekam. Mam średnią 4,9 mimo, że z matematyki i fizyki jestem dosyć przeciętny. Tylko pamiętaj, że technikum jest zwykle trudniejsze od liceum.
_________________ "Nie krzycz. Rękę Ci urwało? Patrz, tamtemu głowę urwało i nie krzyczy."
Józef Piłsudski
Tylko pamiętaj, że technikum jest zwykle trudniejsze od liceum.
Cóż, polemizowałbym.
Jest trudniejsze, widze ile znajomi w LO sie ucza a ile ja musze. Jest wiecej godzin, wiecej przedmiotow. Na glupia 3 musze ogarnac niesamowity material, z zadnego przedmiotu nas nie oszczedzaja. Zeby uzyskac tytul technika musze zdac test zawodowy na 75%, a po liceum zdajesz tylko mature z ktorej musisz uzyskac tylko 30%. Dlatego technikum jest trodniejsze niz liceum.
Oczywiscie zaelzy to wszystko od nauczycieli i pozimu szkoly.
_________________ na kłamstwie, na kłamstwie się opiera świat
Imię: Radek
Wysłany: 2010-08-21, 22:52
Miałem podobny problem do twojego otóz miałem srednią 4.3-4.4.
Składałem papiery do Liceum Informatycznego i Technikum handlowego oraz do technikum informatycznego.
Wybrałem technikum handlowe. Czemu???
1. Zawód - po technikum masz odrazu zawód a to na CV jest niekiedy ważniejsze niż jakies studia.
2. Wiele miejsc pracy
3. Praktyki - już mozesz sobie w podaniu o prace wpisac ze pracowałes.
4. Wiecej znajomych xD
kamil1000kul, nie zastanawiaj się ! liceum daje Ci tylko ogólną wiedzę. nie wyobrażasz sobie jak wygląda technologią informacyjna w liceum, tak jak w przedszkolu. technik informatyk.. masz zawód przede wszystskim. masz przedmioty zawodowe, egzamin.
_________________ Czy kochałeś kiedyś kogoś tak bardzo, że ledwo mogłeś oddychać?
Ktoś kiedyś powiedział : " W życiu piękne są tylko chwile. " A ja dopowiem że : jeśli jesteś z tą 'drugą połówką' te chwile następują jedna po drugiej. " :)
aha to serdecznie wam dziękuję
można na was polegać :)
a więc dobrego technikum tylko szukać xD
jeszcze raz wam serdecznie dziękuję
będę polecał to forum dla wszystkich moich znajomych
a więc miłego dnia/nocy xD
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum