Imię: brak
Wysłany: 2009-05-15, 11:35 Matura ustna z polskiego...
Mam takie pytanko do tych co zdawali maturę ustną z polskiego...
Moja praca akurat trwa okło 15 min ale na pewno coś zapomnę i zejdzie mi z 11 - 12 min
Czy jak nie będę gadał przez te 15 minut to nie zdam matury.. ???
Wysłany: 2009-05-15, 11:42
Nie jestem maturzystką, ale wiem, że można zdać nawet z pracą trwającą 5 minut.
Ostatnio nam kobieta z polskiego mówiła, że takie prace są dużo lepsze niż 18 minutowe.
_________________ Żyjesz wystarczająco długo by usłyszeć głos broni,
Wystarczająco długo by odnaleźć siebie krzyczącego każdej nocy,
Wystarczająco długo by zobaczyć jak przyjaciele cię zdradzają...
nie musisz mieć równo na 15 min, ale 11 chyba jednak troche za mało.. myśle, że 12-13 min będzie dobrze.. jak mówisz mniej mogą ci nawet nie oceniać w ogóle tej matury i automatycznie jej nie zdajesz..
Ja mówiłem przez chyba 8, góra 10 minut. Ważne byś się obronił z tego co mówiłeś. Paru znajomych miało monologi na dużo wiecej 15 minut, a zdawali polski nieciekawie ledwo osiągając 50%...
Imię: MAGDA
Wysłany: 2009-05-15, 13:25
Carmillio napisał/a:
15 min to czas maksymalny....
bajki nie może mówic więcej niz 25 minut, taka jest zasada. a że krócej to tez w sumie dobrze nie jest, jak mówisz 11 to możesz zdac ale 100% to raczej nie będzie :)
Ja miałam z ustnego polaka 100 % jestem super zadowolona :D
_________________ Na podstawie tego, kogo masz koło siebie wiesz, kim naprawdę jesteś..
Hey! Czy ktoś wie może jakie przykładowe pytania może zadać mi komisja? temat :Miłość w języku kobiet-miłosc w jezyki męzczyzn. Porównaj w jaki spospob o miłosci w utworach mówia kobiety a w jaki mężczyzni. Wybrałam same wiersze do tego tematu. Morsztyna:Niestatek,niestatek II, do tejze. A.Osiecka:Zielono mi. Pawlikowska:Zawód,Zapomniane pocałunki,Caruso w garsonierze. Tetmajer:Lubie kiedy kobieta. Proszę o odpowiedz.
hej;) ja jestem maturzystka i nasza pani od polaka mało nam mówiła o ustnej z polaka,praktycznie tylko podstawowe rzeczy.Ja mam temat realizacja motywu pielgrzyma w literaturze i jestem ciekawa czy mogę wstawić jakie chce tło np. jakieś zdjęcie?
Imię: Kasia
Wysłany: 2011-05-17, 19:45
ewcia912 napisał/a:
Ja mam temat realizacja motywu pielgrzyma w literaturze i jestem ciekawa czy mogę wstawić jakie chce tło np. jakieś zdjęcie?
Jeżeli masz prezentację multimedialną, to raczej tak. Tylko nie możesz później tego interpretować, bo nie miałaś tego w bibliografii. Najlepiej zrób, co chcesz i idź do nauczycielki, żeby doradziła Ci, czy może tak zostać.
misiek89 napisał/a:
Czy jak nie będę gadał przez te 15 minut to nie zdam matury.. ???
Po pierwsze, nie myśl, że o czymś zapomnisz. Nie będzie tak źle, zobaczysz.
Po drugie, zapewne dostaniesz kubeczek z wodą, więc w czasie prezentacji będziesz sobie mógł robić przerwy na łyk wody ^^
Po trzecie, dostaniesz swoją bibliografię z planem ramowym. Będziesz mógł zerkać na kartkę, więc niczego nie pominiesz.
Po czwarte, jeśli dobrze przedstawisz swoją prezentację w 11 minut czy nawet 9, powinieneś zdać.
Nie stresuj się.
_________________ „I niejeden całe życie nie wie, że już był na szczycie.
Więc się modli u stóp krzyży za tych, którzy padli niżej.
Po czym u ich boku spocznie u stóp góry niewidocznej.”
misiek89, to zależy też od komisji. Ja mówiłem ok. 10 min. za co odjęli mi jeden punkt za kompozycję, a maturę zdałem na 19 pkt. Ogólnie rzecz biorąc musisz zmieścić się w "widełkach" od 12-17min. Potem, tak jak pisałem, polecą Ci po punktach za kompozycję. Jeżeli przekroczysz tą granicę 17-18 minut przerwą Ci mówienie tej prezentacji, także 25 min. nie możesz mówić na pewno, tak jak to tutaj ktoś powiedział.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum