Będę pisać maturę z obowiązkową matematyka, polskim i językiem obcym...I moje pytanie jest następujące:jeżeli chce pisać rozszerzony polski to muszę pisać najpierw podstawę a potem znów rozszerzenie?
Ja w tym roku też będę zdawać maturę i właśnie słyszałam, że tak ma być, Trzeba podobno najpierw zdać podsawe, żeby móc przejść do rozszerzonego. Wiem, to głupota, ale cóż, my uczniowie nie mamy prawa głosu...
_________________ "Odszedł a ciało swe pogodził z ptakiem
I wiecznym cierpieniem
I była miłość
I była zgoda
Każdy był wolny
Wolny był każdy ptak..."- Dżem
Dziewczyno masz 15 lat skąd my mamy to wiedzieć , zapowiadają kolejne zmiany w egzaminie maturalnym, dowiesz się w odpowiednim czasie..o jeny..nudzi się wam chyba..
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
o własnie dopiero to zobaczyłam. No to nie masz się czym przejmować, zanim Ty będziesz zdawała maturę to będzie jeszcze co najmniej ze 100 zmian.
_________________ "Odszedł a ciało swe pogodził z ptakiem
I wiecznym cierpieniem
I była miłość
I była zgoda
Każdy był wolny
Wolny był każdy ptak..."- Dżem
Wysłany: 2009-07-29, 18:46
A własnie, że to pisanie podstawy i rozszerzenie to był dobry pomysł;). Przeliczniki między maturą roz a pod są do bani, a tak byłoby wszystko miarodajne.
Poza tym to nie jest tak, że zdasz podstawę możesz zdawać rozszerzenie, musisz po prostu obie częścci napisać, a jak ze zdawaniem, to pewnie coś wymyślą.
stokrotka napisał/a:
No to nie masz się czym przejmować, zanim Ty będziesz zdawała maturę to będzie jeszcze co najmniej ze 100 zmian.
Dokładnie.
_________________ Wiesz... lubię wieczory
Lubię się schować na jakiś czas
I jakoś tak, nienaturalnie
Trochę przesadnie, pobyć sam
Wejść na drzewo i patrzeć w niebo
Tak zwyczajnie, tylko że
Tutaj też wiem kolejny raz
Nie mam szans być kim chcę.
Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem.
Wysłany: 2009-07-29, 19:14
Ja w trzeciej klasie gimnazjum nic nie wiedziałam o tym, że będę pisać maturę z matematyki. Za te 2 czy 3 lata może być już obowiązkowa z historii (bo przecież każdy musi coś wiedzieć o historii kraju i świata).
_________________ Żyjesz wystarczająco długo by usłyszeć głos broni,
Wystarczająco długo by odnaleźć siebie krzyczącego każdej nocy,
Wystarczająco długo by zobaczyć jak przyjaciele cię zdradzają...
Ja mam maturę w tym roku szkolnym, który się niedługo zacznie... Boję się jak cholera... Ale jakoś trzeba będzie przeżyc... Innego wyjścia nie ma... I do tego jeszcze komplikacje, bo jako przedmiot dodatkowy chciałam zdawac matmę, ale od tego rocznika matma jest obowiązkowa, wiec nie mam pojęcia co mam robic. I przez to jeszcze większy stres...
Imię: Ania
Wysłany: 2009-08-11, 14:48
stokrotka napisał/a:
Ja w tym roku też będę zdawać maturę i właśnie słyszałam, że tak ma być, Trzeba podobno najpierw zdać podsawe, żeby móc przejść do rozszerzonego. Wiem, to głupota, ale cóż, my uczniowie nie mamy prawa głosu...
I tak powinno być, a nie przeliczanie z rozszerzonego niby ile na podstawowym. Stara matura niech żyje!
_________________ -What is that thing?
-This is Appa, my flying bison.
-Right, and this is Katara, my flying sister.
I do tego jeszcze komplikacje, bo jako przedmiot dodatkowy chciałam zdawac matmę, ale od tego rocznika matma jest obowiązkowa, wiec nie mam pojęcia co mam robic. I przez to jeszcze większy stres...
ej w czym problem ? Przecież nie musisz zdawać żadnych przedmiotów dodatkowych ... Wystarczy matma, język i polski a jak chcesz zdawać matmę rozszerzoną to liczy się jako dodatkowy przedmiot
Też zdaję w tym roku i też matmę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum