Ja też piszę w tym roku. Ostatecznie jeszcze nie wiem zupełnie co i na jakim poziomie będę zdawać, mam czas na zmianę deklaracji do 7 lutego.
Póki co mam wpisane:
polski- podstawowy
historia- rozszerzony
włoski- rozszerzony
hiszpański- rozszerzony
Ale włoski chyba zmienię na podstawę.
A potem.. hmm jeszcze dobrze nie wiem, ale pewnie pójdę na jakąś filologię: bałkanistyke, albo cos orientalnego
_________________ Coger el cielo con las manos
a Reír y a llorar lo que te canto
a Coser mi alma rota
a Perder el miedo a quedar como un idiota
y a empezar la casa por el tejado
a poder dormir cuando tú no estás a mi lado
Mnie rowniez w maju czeka egzamin dojrzalosci :)
angielski-podstawa
polski-rozszerzenie
wos-rozszerzenie
geografia-rozszerzenie (jako dodatkowy przedmiot)
w myslach mam polonistyke lub resocjalizacje :) zalezy od wynikow :)
_________________ Przytłumiony uśmiech bólem serce ściska. Zdeptane marzenia, pominięte życie. Wykrwawione serce, co w ciszy łka skrycie.
No właśnie, zastanawiam się nad akademikiem jednak/
Zagubiona napisał/a:
w myslach mam polonistyke
Tak samo...
_________________ (...)
"Wyszedł w samą porę. A jednak on jest za inteligentny, aby być czymś dzisiaj: żeby dziś czegoś dokonać, trzeba być trochę durniem jednak."
'Szewcy' S.I Witkiewicz
a chciałabym się dostac na studia ale wątpie żeby mi się udało ;p
_________________ "Nie matura a chęć szczera zrobi z ciebie oficera, warto byś o tym pamiętał- gdybyś w razie nie zdał (...)Warto byś o tym pamiętał gdybyś w razie nie zdał! Warto byś o tym pamiętała widząc generała!" :)
POMOCY !!
Mój temat prezentacji brzmi "rola poety i poezji w dwóch wybranych epokach"
Wybrałam ROMANTYZM , a nad drugą się ciągle zastanawiam , myślałam o pozytywiźmie, ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie:(
Proszę doradźcie mi jaką epokę powinnam wybrać do romantyzmu:(
Niby dość duża różnica, ale będziesz mogła mówić o tym, jak to wszystko się zmieniało pod wpływem tam czegoś itd. Znajdziesz na pewno wiele wspólnych cech.
POMOCY !!
Mój temat prezentacji brzmi "rola poety i poezji w dwóch wybranych epokach"
Wybrałam ROMANTYZM , a nad drugą się ciągle zastanawiam , myślałam o pozytywiźmie, ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie:(
Proszę doradźcie mi jaką epokę powinnam wybrać do romantyzmu:(
Pozytywizm, jest jak najbardziej trafnym wyborem, możesz tutaj używać porównań/ kontrastów między pokoleniem ojców (starych), a synów (młodych).
wydaje mi się, że pozytywizm byłby najlepszy.. literatura z obu tych epok miała za zadanie kształcenia społ. wg pewnych zasad.. obie epoki miały związek z Polska zniewoloną, obie przygotowywały naród do walki.. Różnice dotyczyły jej sposobów.. Romantyzm rozwinął ducha walki, pozytywizm nauczył ludzi cierpliwości.. dużo można o tym pisać..
Pozytywizm, jest jak najbardziej trafnym wyborem, możesz tutaj używać porównań/ kontrastów między pokoleniem ojców (starych), a synów (młodych).
niby jo...łatwe do porównania, obszernie omawiane , ino jedynie pozytywizm mało tej poezji..czasy nie poetyckie.
Ale skoro już wybrałaś romantyzm to,albo w przód ,albo w tył.
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
Ej, weźcie Wy sie tych ustnych w ogóle nie bójcie. Nie znam osoby, która by ustną maturę zawaliła. Co więcej, wynik z niej na większości uczelni w ogóle nie jest brany pod uwagę, liczy sie tylko wynik z matury pisemnej. Będzie dobrze
_________________ Później luki w pamięci, zapatrzenia w okno -
tam mała dziewczynka w bloku naprzeciwko
uśmiecha się z żyletką pomiędzy zębami.
Myślę o jej chłodnych pocałunkach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum