Wysłany: 2010-06-28, 10:17 mindmapping sposobem na szybką naukę?
Czy macie problem z przyswajaniem wiedzy?? Bo ja zaważyłam, że u mnie taki problem mam szczególnie wtedy, kiedy jakiś przedmiot nie bardzo mnie interesuje,
Ale wiem, że podstawą w nauce są dobrze zrobione notatki.
Jakiś czas temu dowiedziałam się, że bardzo dobrym sposobem na naukę jest mapa myśli.
Zaczęłam się nieco zagłębiać w temat i znalazłam informacje o tym, że organizowane są szkolenia z mindmapingu przez May Agency. I tu się pojawiają jeszcze inne moje pytania. Po pierwsze, czy zdecydowalibyście się na udział w takim szkoleniu, po drugie, co w ogóle myślicie o mapach myśli??
U mnie w szkole to reklamowali i zrobili jedną próbną lekcję z budowy pantofelka. Poszczególne rzeczy w klasie miały nam niby przypominać jego części ciała i się uczyć na zasazie skojarzeń. Nie uczestniczyłam w tym, ale mam swoje sposoby na naukę. Np wszystkie daty z historii (dzień, miesiąc, rok) zapisuje w swoim kalendarzu i codziennie jak przesuwam na odpowiednią datę, to sobie przypominam. A takei zwyczajen, roczne, zapisuje na kolorowych karetczkach i przyklejam przed biurkiem. W notatkach używam wielu kolorów. Jak mam nauczyć się np wszystkich cech eposu, to sobie je ilustruje i łateiwej mi zapamietac rysunek
_________________ Mężczyzno! Puchu marny! Ty wietrzna istoto! - Eliza Orzeszkowa - Marta
No tak każdy ma swój sposób na naukę;) Ale może nie warto o nim mówić, w końcu wakacje się zaczęły
ale zaciekawił mnie twój sposób na naukę, czyli zapisywanie dat w telefonie całkiem pomysłowe, a wiedzieliście, że istnieje program do mapowania w naszych iPhonach iMindMap??
Koleżanka z pracy mi pokazywała. Strasznie to fajne możesz sobie rozciągać, dokładać dźwięk.
tak mi się to skojarzyło, jak napisałeś o tym Twoim sposobie na naukę.
Mapę myśli można zrobić bardzo łatwo samemu, nie trzeba do tego szczególnych kursów. Stosuje się taką metodę np. podczas nauki j. obcego, ale każda inną wiedzę można tak opracować. Do konkretnego zagadnienia/słówka dodajesz obrazek. Poprzez kojarzenie obrazków z tekstem i kojarzenie jednego obrazka z innym obrazkiem, który połączony jest z kolejna informację łatwiej uczysz się dużych partii materiału . Np. rysujesz żarówkę przy słówku Gluhbirne, obok którego jest sama gruszka co oznacza samą Birne a przy tym jabłka Apfel - kojarzenia połączone z obrazkami i tekstem. Przypominając sobie jeden obrazek przypominasz sobie nie tylko informacje, ale i informacje co była obok w obrazku nie umiem ładnie wytłumaczyć, ale dzięki temu, że aktywizujemy lewą półkulę mózgu (tekst pisany) i prawą (obrazek) uczymy się efektywniej. Tak przynajmniej twierdzi metodyka ;D.
_________________ "Ceń to, co ma wartość dla Ciebie, nie dla innych. Na tym właśnie polega życie!"
Sknerus McKwacz
Minmmapping fajna sprawa jeśli chodzi o sposób na naukę i organizację pewnych spraw. Ciekawie to wszystko jest przedstawione. Byłem na stronie tej agencji fajnie wszystko opisane. Co do programu na iphone'a to niestety nie skorzystam, bo nie mam tego urządzenia :/ czasami żałuję.
cappuccino niestety, NIESTETY mecze skończą się już za tydzień :/
Mapy mysli zajmują troche czasu, gdy nie wiemy jak je robić, ale po czasie, gdy się wdrożymy w temat to robi się je błyskawicznie.
Np. ostatnio zrobiłam mapę mysli w ciagu 15 minut, a naprawdę pomogła spojrzeć mi na mój problem z innej perspektywy.
Uważam, że sa bardzo przydatne.
lulugo, napisz więcej o tym szkoleniu.
jest wersja dla studentów?
Tak czytałem o tym i oglądałem program.Sam robiłem parę razy sobie takie mapy,ale u mnie one się nie sprawdzają,bo jestem raczej słuchowcem niż wzrokowcem.
Wcale nie jest to dla mnie dobre, zwłaszcza że mam wyobraźnię raczej barwną a nie szczegółową (poza tym jestem słuchowcem) i w niczym mi nie pomaga notatka, której nie czyta się standardowo tylko trzeba oczami skakać... Jakoś zapisy mi się w oczy nie rzucają i nie mam skojarzeń takiego typu, bym mogła mieć z tego jakikolwiek pożytek. To samo łańcuch zdarzeń, jest taki rodzaj notatki który opiera się na zapisie wynikowym, jednakże po pierwsze nie wszędzie się przydaje, po drugie - też na mnie nie działa. Podobnie jak mapa myśli.
Takie szkolenia organizuje np firma may agency
http://www.mayagency.com.pl/p75.html
Z tego co wiem to efektywna metoda, która przynosi bardzo dobre rezultaty nie tylko jeśli chodzi o przyswajanie wiedzy.
Damn, Tworząc mapy myśli możesz tekst (nazwę czegoś) skojarzyć na przykład z jakimś kolorem lub rysunkiem więc i w Twoim przypadku mapowanie mogłoby się sprawdzić Poczytaj o tym więcej może się przekonasz, bo ludziom z wyobraźnią chyba mapowanie powinno przynosić większe efekty, trzeba tylko dobrze ułożyć sobie mapkę
Damn po treści twojego posta wynoszę ze nie masz pojęcia na czym polega tworzenie map myśli, ani w jaki sposób działa ludzki mózg.
Dlaczego? Może mówimy o czym innym, praktykowałam mindmapping pod okiem osoby, która się zna, przez kilka miesięcy, na specjalnych zajęciach. I na mnie nie działa. A jak działa mózg to nie jest wiedza, którą mam obowiązek posiąść. Zresztą - tak naprawdę każdy mózg funkcjonuje inaczej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum