Babcia od strony mamy jest z Lwowa, natomiast ze strony taty kryje się coś ciekawego. Kiedyś jak będę miała więcej czasu to się tym zainteresuję :) Coś z Tatarami i Mongołami, poza opowiastki świadczy o tym to, iż każde dziecko (ja, siostra i brat) po narodzinach mieliśmy znamię mongolskie :P Na szczęście to znika, bo jakbym takie miała mieć na zawsze to masakra. Coś a'la siniak na plecach
Z tego co wynika z drzewa genealogicznego sporządzonego przez wujków jetem szlachcicem. Jedynym facetem mającym to nazwisko z tego rodu który może je podtrzymać i przekazać synom, więc cała nadzieja we mnie (prawie jak bohater xDD)
_________________ Jeżeli zamkniesz oczy i wsłuchasz się w szum powietrza, będziesz w stanie wyobrazić sobie jak wygląda muzyka.
Imię: Paweł
Wysłany: 2009-08-13, 22:43
Ja w kronikach doszedlem do 15 wieku ale od roku 1812 do 1930 okolo jest putska a moje nazwisko nie samowicie zadkie
_________________ Błąkają się w ciemnościach, nie wiedzą co i jak,
Ja mam przy sobie lampę, lecz zdmuchnę ją i tak.
Wyciągam zatem rękę. I liczę, że ty też.
Chcę pobyć z tobą razem, gdy ciemność wokół jest.
od strony ojca mam korzenie śląskie, od strony mamy - rodzina babci była z Polski, dziadka natomiast z Niemiec.
więc jakaś tam nikła domieszka krwi niemieckiej jest :P
_________________ I want a perfect body, I want a perfect soul
I want you to notice when I'm not around
You're so fucking special
I wish I was special
Imię: Wiktor
Wysłany: 2009-10-17, 13:01
Ja wiem że moje korzenie drzewa genealogicznego pochodzą z oklic Mławy (XVIII w.), a dokładnie ród Łachańskich, potem (XXw.) pojawia się osoba z moim nazwiskiem- Łachmański, która brał udział w obronie Mławy w II wojnie światowej. Dowiedziałem się że ten koleś był bratem mojego pra-dziadka. HMmmm... w sumie sporo wiem, ale to dzięki żyjącej pra-babci xD
Imię: Marta
Wysłany: 2009-12-28, 18:44
Ja? W sumie nie wiem. Nie mam jakiejś babci/dziadka z innego kraju.
A znacie może jakąś stronę gdzie takie rzeczy pisze i można sprawdzić, np. wpisując nazwisko?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum