Hmm... zależy jakie. np znam jedną Jadwige w moim wieku i to imie nawet mi się podoba. Staropolskie imiona są nawet fajne... Co w tym złego nazywać się na Emilia. Fajnie
A te egzotyczne też ujdą ale np. Nicola mi się nie podoba.
Emila to nie jest staropolskie imie!
_________________ "Codziennie patrz na świta, jakbyś widział go po raz pierwszy"
Ja osobiście jestem za. Powinniśmy nie zapominać o dawnych dziejach(w tym imionach) . A teraz mało kto nosi takie imiona jak Świętosława, Jadwiga , Bolesław czy Władysław. Można to tylko zauważyć u starszych ludzi... choć są wyjątki ,powinno być więcej takich Najstarszych imion słowiańskich( czyli też polskich) nie zna przeciętny polak.. i to jest zdeczka dziwne ;/
_________________ "Im głębiej w las, tym więcej drzew"
Kiedyś przy Bierzmowaniu dziewczyna wzięła sobie imię Laura, a jej matka przeczytała Larwa.
Jeśli chodzi o staropolskie imiona to nie przeszkadzają mi, aczkolwiek sama nie dałabym tak na imię dziecku.
Egzotyczne...Trochę bez sensu dawać takie imiona w naszym społeczeństwie.
_________________ Kochaj wszystkich. Ufaj niewielu. Bądź gotów do walki, ale jej nie wszczynaj. Pielęgnuj przyjaźnie.
a ja jestem z tych których właśnie te egzotyczn eimiona śmieszą np margeritta a staropolskie są piękne.. dobrze że wracają ja swoją córunie nazwe Tereska a synka Heniek może
Jeśli chodzi o imiona nie podobają mi się wszelkie udziwnienia. Staropolskie są śmieszne, 'egzotyczne' tandetne. Sama omal nie dostałam imienia Marietta - chyba bym się pocięła
Ja też nie mam nic przeciwko temu niektóre staropolskie imiona są fajne... a tte egzotyczne też nawet spoko ;DD
_________________ "...Hey! Wait!
I've got a new complaint
Forever in debt to your priceless advice
Hey! Wait!
I've got a new complaint
Forever in debt to your priceless advice
Your advice..."
Wysłany: 2009-06-14, 17:57
Właśnie ładne są te stare imiona;). Antoś, Franek, Zosia, Kornelka;). Są duużo ładniejsze od tych egzotycznych.
_________________ Wiesz... lubię wieczory
Lubię się schować na jakiś czas
I jakoś tak, nienaturalnie
Trochę przesadnie, pobyć sam
Wejść na drzewo i patrzeć w niebo
Tak zwyczajnie, tylko że
Tutaj też wiem kolejny raz
Nie mam szans być kim chcę.
Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem.
Imię: Monika
Wysłany: 2009-06-14, 18:38
Staropolskie imiona są wspaniałe Basia, Marysia, Staś, Kazik, Franek, Julek. Nic do nich nie mam :) Mój syn na pewno będzie miał na imię Julek a córka Basia ;P
Wysłany: 2009-06-14, 19:19
Bardzo mi się podobają staropolskie imiona, szczególnie Jan (Jaś ) i Zuzanna (Zuzia ). Jeśli będę mieć dzieci to takie imiona im dam!
a jeśli chodzi i Dżesiki, Dżastiny, Denisy itd. to ja dziękuję bardzo!
_________________ Żyjesz wystarczająco długo by usłyszeć głos broni,
Wystarczająco długo by odnaleźć siebie krzyczącego każdej nocy,
Wystarczająco długo by zobaczyć jak przyjaciele cię zdradzają...
W podstawówce przy mojej miejscowości, w klasach 0-3 można spotkać np. Antosia, Marysię, Czesia, Jasia, ale i Natana, Doriana, Kevina. Więc nie wiem jak to jest z tym nawrotem tych staropolskich. Choć osobiście wolałabym takie "stare" dla swojego dziecka, niż jakby się miało okazać, że jego imię z języka jakiegośtam to umywalka czy krzesło.
Też to zauważyłam, że jest dużo starodawnych imion. Uważam, że to dobrze nasza kultura na tym zyskuje. A poza tym w drzewie rodzinnym fajnie to wygląda, jak wnuczek ma imię po dziadku.Mi się bardzo to podoba.
Im mniej naleciałości z innych języków tym lepiej. Uwielbiam wielokulturowość, ale do nadawania imion dzieciom mam bardzo konserwatywne podejście. Im więcej Stasiów, Antków i Franków, tym lepiej dla naszej kultury.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum