Witam! Z roku na rok zauważalny jest wzrost popularności na dawanie staropolskich imion swoim pociechom. Kilka lat temu moda była na "Kasie", "Michały" itp. (nie urażając nikogo). Teraz natomiast coraz więcej można usłyszec imiona tj. "Stasia", "Jadwiga", "Zenon" czy "Kaziu". Jakie macie podejście do takich imion? Czy uważacie je za humorystyczne? Śmiejecie się z nich? Czy gdy słyszycie imię "Staszek" czy "Józek" to kojarzy Wam się jakiś Pan w podeszłym wieku, czy też te imiona są dla Was takie same jak pozostałe (nazwałbym je zwyczajne).
Kolejna kwestia to nadawanie imion dosc egzotycznych (choc dzisiaj nie są już one tak oszałamiające jak dawniej) jak np. Nicola, Margaritta.
Zapraszam do dyskusji. Pozdrawiam, Champion.
_________________ Nie kłóć się z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem...
Mnie się bardzo podobają te imiona, które były modne za czasów naszych rodziców czy dziadków. Jak byłam młodsza to śmiałam się z dzieci, które miały na imię Krysia czy Janek. Teraz mi się one na prawdę podobają. Szczególnie imię Zosia, Staszek, Janek i Helena.
A te egzotyczne imiona są okropne. Strasznie mi się nie podobają.
Mam w klasie Bernarda. wcześniej wydawało mi się dziwne, ale teraz sie już przyzwyczaiłam. co do starych imion, niektóre mi sie podobają, niektóre nie. egzotyczne tak samo- np. Nicola jest strasznie fajne.
_________________ So hold me in your sweet arms
Drunk and I am seeing stars
This is all I think of
Imię: Ania
Wysłany: 2009-06-06, 16:20
Jesli chodzi o imiona, te starsze... to np. Staszek czy Józek fakt, kojarza mi sie ze starszymi panami
ale np. Aniela, to imie tez jest takie, nie najnowsze, a mi sie podoba...
A jesli chodzi o te egzotyczne imiona, to zalezy ktore mi sie podobaja...
Np, Nicola jest fajnie
o tak, imię Mieszko jest bardzo ładne, ale to chyba podoba mi się ono dlatego, że kojarzy mi się z kimś.
Nicola ładne imię, ale np. Jessica - nie trawię go. (nie urażając tutaj nikogo)
Hmmm...piszesz, że moda była na "Kasie"...Katarzyna nie jest jakimś nowoczesnym wymysłem
Champion napisał/a:
Czy gdy słyszycie imię "Staszek" czy "Józek" to kojarzy Wam się jakiś Pan w podeszłym wieku, czy też te imiona są dla Was takie same jak pozostałe (nazwałbym je zwyczajne).
Mimo wszystko nadal kojarzą mi się ze starszym Panem...ale podobają mi się te imona, chociaż swojemu dziecku dam jakieś "normalne"imię...
neelka napisał/a:
icola ładne imię, ale np. Jessica - nie trawię go. (nie urażając tutaj nikogo)
Spotkałam się z "Dżesiką" to już naprawde katastrofa...czego to ludzie nie wymyślą....
_________________ Droga miłości to najpiękniejsza droga w życiu... :*
te 'egzotyczne', jak to ujęłaś, choć z egzotyką to ma mało wspólnego, imiona, wydają mi się strasznie tandetne. A szczególnie to 'uzagranicznianie' ich, np. pisanie zamiast K to C, przekręcanie literek, np. taka Nicola to mi się kojarzy z jakąś spaloną solarą o metrowych tipsach i tlenionych włosach. Poza tym myślę że nadawanie takich imion w Polsce to świadome i zamierzone krzywdzenie własnych dzieci i wystawianie ich na pośmiewisko, bo w naszym cudownym i wspaniałym kraju jeszcze trochę trudno zaakceptować wszelkie odmienności. ;P
a co do tych dawnych imion... to podoba mi się Hanna, Julian, a takie jak Jan czy Stanisław są całkowicie ponadczasowe, jak dla mnie. Z kolei jak słyszę Jadwigę czy inną Zdzisławę to mi się śmiać chce. Nie chcę nikogo urazić - ale tego typu imiona są dla mnie okropne w sowim wydźwięku i skojarzeniach jakie niosą.
Raczej nie przepadam za takimi imionami,np. nie dałabym dziecku na imię Staszek, Tadziu, Zenek, Irka, Jadzia.
Chciaż nie powiem bo niektóre imiona starodawne zdarzają się nawet ładne(Aniela, Bogusławitp.)
Moja rodzinka strzeże sie takich imion.
Raczej lubi rzadziej spotykane (co nie znaczy że w ogóle) np. właśnie Mieszko, Miłosz, czy nawet moje choć te już częściej.
A co do tych egzotycznych imion.
Nie podoba mi sie nikolas i brajan a tych to sie namnożyło.
_________________ Wlecze za sobą morze niby zbrodnię ciemną. Cichy,
spogląda na mnie w rozpaczy. Mieszkam tutaj.
Hmm... zależy jakie. np znam jedną Jadwige w moim wieku i to imie nawet mi się podoba. Staropolskie imiona są nawet fajne... Co w tym złego nazywać się na Emilia. Fajnie
A te egzotyczne też ujdą ale np. Nicola mi się nie podoba.
_________________ "Carpe diem. [...] Napisał tak, ponieważ jesteśmy tylko pokarmem dla robactwa. Ponieważ jest nam dane ujrzeć tylko kilka wiosen i kilka jesieni."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum