Dlatego, że nie takie są jego założenia. A po drugie, gdyby tak było, to jaki miałby cel w mordowaniu ludzi tej samej rasy ?
Nie wmówisz mi tego za żadne skarby. Nazizm opiera się na rasizmie, to go odróżnia od faszyzmu. I zaraz zaraz gdzie on mordował ludzi tej samej rasy? Politycznych tak, bo mu przeszkadzali, to robił każdy.
Cytat:
I tu Cię mam, w Mein Kampf jest to opisane. Po kolei - stosunek do wielu filozofii, czy też nurtów politycznych. Nie wierzysz - przeczytaj, do nie dawna można było kupić w Empiku.
Kłamiesz. Prawo polskie na to by nie pozwoliło. Oryginalnego Mein Kampf nie czytałem i się przyznaję do tego bez bólu. Nie czytałem bo nie zdobyłem. Za to wiem że jest to bubel straszny i odbiega od polityki nazistowskiej lat 30. i lat wojny. Sam wiesz że napisał ją w latach 20. Pierwsza częśc to życiorys druga brednie rasistowskie i eugeniczne. A z tym Empikiem to mnie rozbawiłeś.
Cytat:
E tam. Hitler korzystał z niego wybiórczo. Jak Staff. Różne są oczywiście przesłanki, różne fragmenty, różne interpretacje. Dowodzi to jednak jednego. Fryderyk Nietzsche stworzył filozofię, która jako całość jest niestrawna i nierealna, co budzi demony, jak te hitlerowskie. Po prostu jak z "Tanga" Mrożka. Nie ma jednostki, która by to udźwignęła. Nie popadajmy w skrajności
Pewnie że wybiórczo bo interesowała go tylko koncepcja nadczłowieka. A i tak źle zrozumiał. A Nietzsche to nei tylko nadczłowiek, to choćby te dwa pierwiastki. Ja bardzo lubiłem czytać jego fragmenty ( bo całości nie byłem wcześniej w stanie przeczytać, bardzo trudny styl - może przeczytać tak ale zrozumieć ciężko, tak samo jak z Clausewitzem, tematyka inna ale styl cholernie ciężki. ), pomijając abstrakcyjny pogląd na świat, filozofię, między wierszami widać jak zmagał się ze soba. Przecież wiesz jakie miał problemy i jak skończył.
Nie wmówisz mi tego za żadne skarby. Nazizm opiera się na rasizmie, to go odróżnia od faszyzmu. I zaraz zaraz gdzie on mordował ludzi tej samej rasy? Politycznych tak, bo mu przeszkadzali, to robił każdy.
A jego stosunek do Słowian ?
Uesugi napisał/a:
Kłamiesz. Prawo polskie na to by nie pozwoliło. Oryginalnego Mein Kampf nie czytałem i się przyznaję do tego bez bólu. Nie czytałem bo nie zdobyłem. Za to wiem że jest to bubel straszny i odbiega od polityki nazistowskiej lat 30. i lat wojny. Sam wiesz że napisał ją w latach 20. Pierwsza częśc to życiorys druga brednie rasistowskie i eugeniczne. A z tym Empikiem to mnie rozbawiłeś.
Wiem że można kupić w Polsce. Np. Na Allegro kosztuje to koło kafla, dzięki mam inne wydatki, wolę kobietę do kina zabrać;] Zamieściłeś super link, sam widzisz wyrok sądu. Pytałem tez w bibliotece uniwersyteckiej, bo jest w katalogu. I wiesz co mi powiedzieli? Żebym pacnął się w głowę a dostęp jest tylko dla wykładowców;]
A opinie mam bo czytałem streszczenia, wykładnie itp. do egzaminów z ideologii. Właśnie od tych ludzi którzy mogą sobie legalnie to poczytać, wypożyczyć. Tym bardziej powtarzam po stokroć, że Hitler nie stworzył żadnego novum, co najwyżej zlepił setki poglądów które były już od dawna.
Cytat:
A jego stosunek do Słowian ?
Oj oj to kto nie czytał w końcu tego Mein Kampf?;d Zdaje się że tam jest napisane iż Słowianie to podludzie ( wątek jeszcze nie rozwinięty bo to lata 20. ). A tak przy okazji przeczytaj:
Borejsza Jerzy, "Śmieszne sto milionów Słowian".
http://www.poczytaj.pl/33656
Świetna książka.
Wiem że można kupić w Polsce. Np. Na Allegro kosztuje to koło kafla, dzięki mam inne wydatki, wolę kobietę do kina zabrać;] Zamieściłeś super link, sam widzisz wyrok sądu. Pytałem tez w bibliotece uniwersyteckiej, bo jest w katalogu. I wiesz co mi powiedzieli? Żebym pacnął się w głowę a dostęp jest tylko dla wykładowców;]
A opinie mam bo czytałem streszczenia, wykładnie itp. do egzaminów z ideologii. Właśnie od tych ludzi którzy mogą sobie legalnie to poczytać, wypożyczyć. Tym bardziej powtarzam po stokroć, że Hitler nie stworzył żadnego novum, co najwyżej zlepił setki poglądów które były już od dawna.
To po cholerę najpierw temu zaprzeczasz, że to nielegalne itp ? Mniejsza gdzie i za ile, chodzi mi o to, że każdy kto chce, będzie miał dostęp bez większych problemów.
Uesugi napisał/a:
Oj oj to kto nie czytał w końcu tego Mein Kampf?;d Zdaje się że tam jest napisane iż Słowianie to podludzie ( wątek jeszcze nie rozwinięty bo to lata 20. )
Nic takiego nie było napisane na ich temat. Byli wspominani , ale z powodów politycznych. To w praktyce hitlerowskiej wyszło, że są podludźmi. Z resztą i tak większość działań Hitlera odbiegało od założeń z Mein Kampf.
_________________ You are not in the sudoers file. This incident will be reported.
To po cholerę najpierw temu zaprzeczasz, że to nielegalne itp ?
Bo jest nielegalne, zobacz dziennik ustaw jeśli w szkole spałeś.
Cytat:
Mniejsza gdzie i za ile, chodzi mi o to, że każdy kto chce, będzie miał dostęp bez większych problemów.
Zdaje ci się tylko.
Cytat:
Nic takiego nie było napisane na ich temat. Byli wspominani , ale z powodów politycznych. To w praktyce hitlerowskiej wyszło, że są podludźmi. Z resztą i tak większość działań Hitlera odbiegało od założeń z Mein Kampf.
Odsyłam do ksiązki jest tam właśnie fragmencik z tych bzdur o eugenice.
Owszem, ale w granicach rozsądku, i jesli w ogóle ma się świadomośc tego, w co się wierzy, i jakim zasadom się hołduje. Najśmieszniejsi wydają mi się rodzimi naziole, którzy z jednej strony mówią o białej, słowiańskiej Polsce, a z drugiej ich doktryna opiera się na założeniach siły aryjskiej, która przecież uznawała słowian za "rasę niewolników".
Jeśli ktoś by miał chęci, polecam książkę psychopaty Adasia "Main Kampf", z której jasno wynika, że człowiek ten to psychopata i niezrównoważony emocjonalnie imbecyl. I on służy za "wzór" dla jeszcze bardziej skretyniaciałych neonazistów, narodowców, skinheadów, i innych popierdółek w tym kraju...
Witam,
Widze chlopie ze nie masz zielonego pojecia o neonazizmie w polsce...i wogole neonazizmie.... neonazizm nie opiera sie na zalozeniach sily aryjskiej imbecylu
Imię: Jakub
Wysłany: 2011-02-08, 19:35
Ale z Was niedouki !!! To nie Hitler a Anglicy, i Hiszpanscy konwiskadorzy wymyslili pojecie Rasizm.
To nie Hitler a Nietzsche wymyslil pojecie rasy Aryjskiej !
To nie Hitler stworzyl Obozy Koncentracyjne a Anglicy w Rep. Poludniowej Afryki
Swastyka tez nie jest kreacja Rzeszy a Imperium rzymskiego.
LoL ! :-o
_________________ Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie.
To nie Hitler a Nietzsche wymyslil pojecie rasy Aryjskiej !
To nie Hitler stworzyl Obozy Koncentracyjne a Anglicy w Rep. Poludniowej Afryki
Swastyka tez nie jest kreacja Rzeszy a Imperium rzymskiego.
Nietzsche wymyślił pojęcie rasy aryjskiej? Chłopcze, nie uciekaj z języka polskiego, bo nie warto.
To samo z Rzymianami...
I my chcemy by w kraju dobrze było, a nam takie "orły" rosną...
Neonazizm to nie tylko wyznawcy Hitlera, fakt, Niemcy mają z tym coraz większy problem (niemniej sami doprowadzili do takiej sytuacji sprowadzając tanią siłę roboczą). Ale w Polsce mamy kilka ugrupowań, które pod przykrywką patriotyzmu szerzą postawy ksenofobiczne,antysemickie, rasistowskie, homofobiczne. Działają legalnie, ich statusy przepełnione są pięknymi wzorami i wartościami jakie im przyświecają. Nikt specjalnie nie zwraca na nich uwagi,bo są zbyt słabi by odgrywać jakąś rolę na arenie politycznej.Dziwnym trafem zawsze pojawiają się przy większej burdzie.
_________________ "Hipokryzja jest ukłonem grzechu w stronę cnoty."
W sumie sam jestem neonazistą :p Cóż takie mam poglądy. Jestem strasznym patriotą i za swój naród bym umarł. Najchętniej walnąłbym bombę atomową w rosję i usa ^^ Amerykanców lubię, nic do nich nie mam. Ale nam jedynie szkodzą. Gdybym miał władzę to lepiej mnie zastrzelcie no chyba że chcecie mieć III wojnę światową :p
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum