Wysłany: 2009-07-10, 07:26 Nie mogę wyjść z domu po 7
Mam 16 lat, rodzice nie wypuszczają mnie z domu praktycznie już o 19.
Rozumiem gdyby był to rok szkolny, ale przecież to są wakacje.
Jak ja z jakąś dziewczyną mam się umawiać, jak bedzie chciała gdzieś później wyjść to co, powiem jej że nie moge po 7 z domu wychodzić? Przecież mnie wyśmieje...
Co mogę rodzicom powiedzieć żeby zmienili zdanie?
Oj chłopie zrozum że się martwią, ale również Ci współczuje bo mam identyczny problem Moim zdaniem jeszcze gorszy, iż burzą się na mnie jak np. koleguje się z kolegami, od razu robią mi kazania a co do dyskotek dodając że siedze dzień w dzień w domu i proszę chodź o wyjście na jedną w urodziny (niedługo) to wiem co usłysze, albo zakaz albo do podajże 22, a zaczyna się o 20
Oj chłopie zrozum że się martwią, ale również Ci współczuje bo mam identyczny problem
Ty masz 14 lat.. on 16... Nie dziwie się twoim rodzicom
A co do problemu to może najlepiej będzie jak z nimi porozmawiasz szczerze.. Powiedz im że masz 16lat i że na takie zakazy to już chyba trochę za późno.. Wytłumacz im że nawet nie możesz umówić się z koleżanką.. Będzie dobrze.. A gdy spokojna rozmowa nie pomoże to powiedz im że jak Ci nie pozwolą to i tak będziesz wychodził..
Jestem w tym samym wieku i w domu mam być na 22, nie rozumiem twoich rodziców. Jedyne co może pomóc to szczera rozmowa, jak to nie pomoze to sie wymykaj.
Porozmawiaj z nimi...
Jeśli to nie zadziała to moja znajoma próbowała bardziej drastycznych sposobów np. jezlei jej kazali pozmywać naczynia czy coś w tym stylu to mówiła: "Mam 17lat dotarło do mnie, że musze wracać przed 20 tak samo jestem za młoda, żeby zmywać naczynia.." no i walczyła aż w końcu wychodzi do 22:)
Jeśli ci zabraniają to znaczy że mają jakiś ku temu powód, boją się o Ciebie, pogadaj z nimi i wypadaj czego konkretnie, może boją się ze cie ktoś napadnie, wpadniesz w złe towarzystwo itd, jak już się dowiesz jaka jest konkretna przyczyna tego zakazu musisz ich zapewnić ze do tego nie dojdzie.
Ewentualnie możesz spróbować podpytać Dziadków czy twoi rodzice też mieli takie zakazy w twoim wieku, jeśli nie to wyskocz jak to wół nie pamięta jak cielęciem był :D
_________________ Jedynymi ludźmi na ziemi, którzy nie widzieli Chrystusa i jego nauk jako przekazu pokoju są chrześcijanie.
Hmmm ...
Ja bd miała dopiero 14 lat .
I mam tak , że mieszkam w gminie i mam fst porąbanego ojczyma .
Który dał mi szlaban na wychodzenia z domu na 1 rok .
Mogę tylko wychodzić z moją naj przyjaciółką , ale i tak się wymykam .
Jak on jest w pracy to wychodzę , bo mama mi pozwala ; ))
Powiedz im , że masz już odpowiedni wiek na to wszystko , że to nie są ich czasy młodości .
Że umisz o siebie zadbać .
Powiedz im rzeczywiście , że to wstyd .
Ja tak zawsze robię .
Imię: Kamila
Wysłany: 2009-07-10, 13:43
Szczerze mówiąc to moi też sie czepiają jak wychodze o 19 gdzieś bo na przyklad sie z koleżanka umówiłam albo coś..ale to tylko dlatego że nie chcą zebym potem sama po ciemku wracała i mają do tego konkretny powód i ich rozumiem..ale i tak czasem tak wracam.
proponuję rozmowe, rozmowe i jeszczę raz rozmowe. A jak nie podziała to najwyżej jak będziesz chciał wyjść to bądź stanowczy i po prostu powiesz że wychodzisz i będziesz np. o 22 spowrotem bo idziesz do kolegów albo gdzieś.
_________________ !! :** Nawet jakby niebo znudziło się błękitem nigdy nie trać nadziei :** !!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum