Po pierwsze: zainteresowania. Jeśli nie masz (bo zdarzają się tacy ludzie), czym prędzej jakieś znajdź! Na pewno istnieje zajęcie, które będzie Cię interesowało.
Pomyśl, które przedmioty w szkole najbardziej lubisz. Staraj się osiągać z nich jak najlepsze wyniki, jakaś dodatkowa wiedza mile widziana...
Po drugie: masz jeszcze dużo czasu, bo jak wyczytałam liczysz 16 lat... Trochę jeszcze przed Tobą. Znajdź jakąś pasję, hobby, nie siedź w miejscu.
Po trzecie: w szkołach powinno być coś takiego jak "doradztwo zawodowe". W moim gimnazjum coś takiego funkcjonuje. Niestety, nie wiem na czym to dokładnie polega. Myślę, że odpowiednia osoba pomaga wybrać zawód i doradza do jakich szkół się wybrać w przyszłości.
Wg mnie najważniejsze jest to, żeby lubić swoją pracę, chociaż mój nauczyciel od wosu uważa zupełnie inaczej, ale to cholerny materialista
_________________ Co jutro, to jutro... Jest mi teraz obojętne.
No, bo ja wiem gdzieś tam w środku, że wszystko będzie dobrze! :)
Wyjdzie w praniu :) Wkrótce znajdziesz jakieś powołanie, tzn przyjdzie ono samo, poczujesz że chcesz coś robić.
Polecam ten filmik, pasuje do tematu:
http://www.youtube.com/watch?v=BXWBlRD2Lgk
Ale my nie znajdziemy Ci zawodu, nie wskażemy konkretnego i nie powiemy: Masz pracować w tym zawodzie. Jest tak, jak mówili moi poprzednicy - zainteresowania. To nimi kieruj się przy wyborze kierunku studiów czy dalszej swojej drogi zawodowej. W końcu najważniejsze w życiu to mieć cel, a reszta ułoży się sama.
_________________ nie daj zapomnieć
chleba i wody
zapachu i smaku
nie daj zapomnieć
piękna i prawdy
leżących na progu
Jeśli chodzi o zainteresowania, to nie posiadam ich. I w tym właśnie problem, bo gdybym je miała to bym się Was o nic nie pytała.
I nie chodzi o to żebyście i KAZALI iść na ten zawód tylko o to żebyście dali jakieś propozycje, jakiś pomysł na życie.
Zastanawiałam się nad dermatologią albo kosmetologią, ale nie jestem dość przekonana.
Jakby nie patrzeć to jeszcze troszkę czasu masz na wybór zawodu ew tego co chciałabys robić... na siłę nic nie zdziałasz zastanów się dobrze do lubisz co cie interesuję bo jakoś trudno zrozumieć że nie ma się kompletnie żadnych zainteresowań itd...
_________________ Twój uśmiech...to już nie wróci...
Muszę cie zmatwić , ale nikt z nas Ci zawodu nie wybierze. Sam musisz do tego dotrzeć by robić to co ludzisz i to co ci się opłaca. Jesli nie masz zainetresowań pomyśl , jakie przedmioty w szkole ci dobrze idą , jakich z chęcią się uczysz.
_________________ ` jedziemy żółtą ciężarówką... jest droga i same możliwości `
Zastanawiałam się nad dermatologią albo kosmetologią, ale nie jestem dość przekonana
Jeśli interesuje Cię kosmetologia możesz iść na kurs wizażu, przekonasz się czy Ci się to podoba :) a dorywczo znaleźć sobie jakąś pracę, odłożyć pieniądze... No i ewentualnie poszukać jakiś ciekawych kierunków studiów, poczytać o nich. Na pewno znajdziesz coś, co Cię zainteresuje :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum