Wysłany: 2009-11-15, 14:13 Niemiecki,wymarzona dwoja i wielki problem.
Moi drodzy zwracam się do Was z pewnym problemem.
Ale od początku.Wszystko się zaczęło gdy w liceum trafiłem do klasy z rozszerzonym niemieckim i angielskim.Angielski luz no bo jak ktos się 10 lat uczy to cos umie,ale niemiecki mam zaległosci spowodowane tym ze ucze się tylko 3 lata i nawet się go w gimnazjum nie uczyłem bo myślałem ze w liceum będę miał od początku ale niestety.Ostatnio pisaliśmy z niego sprawdzian było ciekawie gdyz tylko 4 osoby osiągnęły ocene wyzsza niż 1 czyli 2.Ja niestety tez dostałem bańke, choc miałem 32% niestety ocena marzeń zaczyna się od 50%.Ale litosciwa panni pozwoliła na poprawie odpowiedzieć z wszystkich zadan z sprawdzianu z obu grup i będziemy mieli zaliczone.No wlasnnie i to by było mianem wstępu a teraz proszę łaskawie, aby mi ktos przetłumaczył poprawnie te zdania i poprawił błedy. Dla zabawy napisze wam jak napisałem zdania na kartkowce i ile mi pani pkt przyznała to się posmiejecie z mojej nie umietnosci władania angielskim.
Grupa 1 (moja)
Zadanie 1
Przetłumacz na niemiecki
a)Z góry mam piękny widok na miasto. Ich habe gemutlich (0 pkt) b)Jestem mieszczuchem(człowiekiem miasta). Ich Standtrand men. (0pkt) c)Dom nad morzem nie byłby zły. Haus nach See ist gutt.(0,5) d)Przy ścianie stoi moje łożko. Neben der Wande stert meine Bett.(0,5) e)Wspaniałe,nieprawdaż. ---------------------------(0)
Zadanie 2
Napisz wady miasta-4 ZDANIA(oto co napisałem dostałem za to 1 pkt)
In der Stadt der Luft ist noch fresh. In der strasse is full Autos.(Wszedzie jest pełno ludzi,sa tłoki. Jest duzo przestepst)
Zadanie 3
Napisz anons (Wohnung anbieten- wynajac komus mieszkanie) |za moja zadanie dostałem 1,5 pkt|
Ich habe Wohnung fur anbieten.Die Wohnung ist in zentrum stadt.In Wohnung ist 2 Raume.In der Badzimmer ist Bad und Dushe(wiem pomyliłem sie chciałem napisac a w lazience prysznic).Die Wohnung ist full mebilrt.Die Wohnung ist 90 quatratmeter. Die Miete ist 500 Euro Gross.(Wydaje mi się ze tyle wystarczy ale jakos ładnie gramatycznie poprawione.
Zadanie 4
Chcecie wynając mieszkanie(przetłumacz zdania) a)Czy w pobliżu sa sklepy? Wie Sind die Einkaufsmoglichkeiten? (1pkt sciagnełem) b)Czy mieszkanie ma winde? Gehort Eine Lift der Wohnung. (1pkt sciagnełem) c)Jak daleko jest do akademika? -----------------
Grupa 2 (tu już się nie posmiejecie)
Zadanie 1(to samo polecenie)
A)Uwazam za dobre ze mogę zostac anonimowy. B)W zadnym razie nie chciał bym mieszkac w wielkim miescie. C)Wies jest dobra dla rencistow,seniorow ale nie dla młodych,rzadnych przygod ludzi. D)Ja czuje się w moim pokoju naprawde dobrze. E)Kocham ja szczególnie.
Zadanie 2
Napisz 4 wady wsi.
(Na wsi nic się nie dzieje. Jest nudno. Nie ma tam miejsc rozrywki.
Zadanie 3
Napisz anons Wohnung Mieten(3 zdania)
(Jestem studentem.Poszukuje mieszkania.Pomino ona być koło uczelni. Moze być jednopokojowe wraz z lazienka i kuchnia.Cena do uzgodnienia.
Zadanie 4
Chcecie wynająć mieszkania
A)Czy klatka schodowa jest czysta? B)Jakie jest polaczenie? C)Czy do akademika można dojsc pieszo?
Gdyby mi ktos pomógł byłbym wdzięczny.
Przepraszam jesli to jest nie czytelne ale napisalem w Wordzie a potem tu skopiowałem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum