niepełnosprawna osoba jest przecież normalna. Dlatego nie miałabym żadnych ale żeby się z nią zaprzyjaźnić. Mam takiego kolegę który jeździ na wózku i jest moim najlepszym przyjacielem. Jego choroba nie przeszkadza mi w niczym bo to jest normalny chłopak tylko niepełnosprawny /.
miałem niepełnosprawnego wujka,niestety już nie żyje..
nie widzę przeszkód żeby przyjaźnić się z osobą niepełnosprawną ponieważ przyjaciół nie dobieram po wyglądzie tylko po tym jakimi są ludźmi itp. myślę że warto
Jak byłam w tym roku w Myśliborzy na Rchidiecezjalnych Dniach Młodych to poznalam koleżanke, jest niepełnosprawna, ale bardzo ją lubie utrzymujemy kontakt, czasem sie spotykamy, jest bardzo miła i sympatyczna. Nie cierpie jak inni ludzi traktuja niepełmnosprawnych jak gorszych, czasem tacy ludzie są lepsi od zdrowych.
Kumpel który był dobrym napastnikiem, skoczył na basenie na główkę jak to się okazało był to ostatni jego skok. Jest teraz niewolnikiem wózka, lecz dalej został sportowcem. Gra w koszykówkę na wózkach oraz pływanie, jest rzecznikiem kibiców oraz jednym z pomysłodawców turniejów młodzieżowych. Obecnie ma 24 lat, piękną żonę i 2 letniego syna. I jak mówi zmieniło to w jego życiu z jednej strony stracił bardzo dużo a z drugiej dostał od losy najlepsze rzeczy. Jak się go kiedyś kumpel spytał czy wolałby chodzić czy mieć takie życie jak teraz odpowiedział że pewnie nie znalazł takiego skarbu jaki teraz ma.
Mam kumpla ktory co prawda nie jezdzi na wozku ale jest nie do konca pelnosprawny. Ma problemy z koscmi i nie wiadomo czy za kilka lat nie wyladuje na wozku. Jest to jedna ze wspanialszych osob jakie znam. Wkurza mnie kiedy ludzie traktuja osoby niepelnosprawne jak gorsze. To sa normalni ludzie, czesto bardziej wartosciowi niz ludzie pelnosprawni.
Mam wujka, co prawda nie jest w pełni niepełnosprawny, lecz częściowo. I nawet przez myśl mi nie przeszło, aby po wypadku traktować go jako osobę gorszą, wręcz przeciwnie, pomagam mu w miarę swoich możliwości.
Bez trudu potrafiłabym też zaprzyjaźnić się z osobą niepełnosprawną.
Mam sąsiada niepełnosprawnego. Jeździ na wózku juz kupa czasu (z 15 lat). Darzę go ogromnym szacunkiem, ale nie z litości... absolutnie, tylko dlatego że jest bardziej w porządku niż niektórzy pełnosprawni. A co do naśmiewania się z osób niepełnosprawnych, to trzeba być ostatnim "człowieczkiem" bez serca, żeby się z tego naśmiewać..
Nie mam w rodzinie nikogo niepełnosprawnego, mam do niech taki sam stosunek jak do ludzi w pełni sprawnych, nie dzielę ludzi na kategorię, nie mam przyjaciela niepełnosprawnego, ale myslę że gdybym miała miec przyjaciela nei zwracałabym uwagi na to czy jest w pełni sprawny czy nie.
_________________ Nowy styl forum!Zapraszam do oceny, adres w profilu! Szukamy moderatora na forum!
Nie rozumiem, skąd pytanie czy warto się z nimi przyjaźnić? Czym się różnią od ludzi w pełni sprawnych fizycznie i umysłowo?
Na pewno trudno mówić o przyjaźni z osobami dotkniętymi porażeniem mózgowym i tego typu schorzeniami.
Tak, mam 2 braci niepełnosprawnych, którzy poruszają się na wózku od urodzenia. I oczywiście, że im pomagam. Jak mogłabym tego nie robić?
_________________ jak Cie odnaleźć, gdy nie wiem gdzie szukać
Nie mam w rodzinie ani w gronie znajomych czy przyjaciół nikogo niepełnosprawnego.W zasadzie mało miałam styczności z takimi ludźmi,ale z opowiadań znajomych wydaje mi się,że takie osoby są jak najbardziej warte zawierania z nimi znajomości.Często nawet bardziej niż ludzie w pełni sprawni.
_________________ Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania.
Helen Keller Nie chodzi o to, żeby być lepszym od innych - chodzi o to, żeby być lepszym niż wczoraj
Jigoro Kano
Imię: Aru
Wysłany: 2010-05-04, 20:25
Przez podstawówkę i Gimnazjum byłam w klasie integracyjnej i były u nas osoby niepełnosprawne. Jeśli ktoś potrzebowała pomocy - udzielałam jej, ale nie byłam natrętem, który chciał pomagać, gdy nie było to potrzebne. Zawsze osoby niepełnosprawne starałam się traktować na równi ze mną.
A warto się przyjaźnić? Oczywiście. Przecież to też człowiek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum