NOP- Narodowe Odrodzenie Polski. Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Polityka » NOP- Narodowe Odrodzenie Polski.

NOP- Narodowe Odrodzenie Polski.
Autor Wiadomość

Czarodziejek 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-05-16, 20:14   NOP- Narodowe Odrodzenie Polski.

Witam, nie znalazłem żadnego podobnego tematu, a chciałem was zapytać co sądzicie o tej organizacji. Może ktoś z was należy?
Zaciekawiło mnie ich jedno hasło.

"Faszyzm?! My jesteśmy gorsi"

Straho 
Pogromca postów
GanjaAmbasador

Imię: Jacław
Ostrzeżeń:
 1/3/6

Wysłany: 2010-05-16, 20:29   

Czarodziejek napisał/a:
"Faszyzm?! My jesteśmy gorsi"

Haha pozostawię to bez komentarza

Na pewno to jakaś organizacja anarchistyczna, bo Polska raczej nie ma się z czego odradzać. NOP na stos! Już ich nie lubię.

Isair 
Moderator
Arcykapłan

Wysłany: 2010-05-16, 20:32   

Ci goście to skrajni nacjonaliści. Na szczęście nie miałem z nimi styczności. Moje miasto jest od nich wolne.

Czarodziejek 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-05-16, 20:33   

Straho napisał/a:
Na pewno to jakaś organizacja anarchistyczna

Gratuluje! Jesteś bardzo inteligenty Jacek, widać student Politologi.

Straho 
Pogromca postów
GanjaAmbasador

Imię: Jacław
Ostrzeżeń:
 1/3/6

Wysłany: 2010-05-16, 20:36   

Czarodziejek napisał/a:
Jesteś bardzo inteligenty Jacek

Wiem nie musiałeś o tym mi mówić.

Zapomniałem dodać chyba na pewno, ale mały szczegół. Skoro to skrajni nacjonaliści to tym bardziej na stos ze ścierwem. Są kozakami? Zapraszam na LBZ (chciałbym przypomnieć, że 15 lat temu wjechała do nas Trzebinia z brechami, chcieli zrobić "operację czysta", pogotowie miało co robić z Trzebiniakami. Tak więc NOP zapraszamy do nas)

Czarodziejek 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-05-16, 20:42   

Straho napisał/a:
Zapraszam na LBZ (chciałbym przypomnieć, że 15 lat temu wjechała do nas Trzebinia z brechami, chcieli zrobić "operację czysta", pogotowie miało co robić z Trzebiniakami. Tak więc NOP zapraszamy do nas)

Co to wnosi do tematu?

ojzu 
Pogromca postów
.|.

Imię: Lesław

Wysłany: 2010-05-16, 20:57   

Do samego nacjonalizmu absolutnie nic nie mam, uważam to za pozytywne zjawisko. Natomiast NOP to dla mnie barany kompromitujące ten termin. Pomijając ich interakcje z mediami, uważam że są szkodliwi dla polskiego nacjonalizmu również od wewnątrz. Nie traktuję ich poważnie, mimo iż zarejestrowani są jako partia polityczna. To tyczyło się władz - co do zwykłych szeregowców, uważam je za osoby zagubione, które nie do końca rozumieją ideę nacjonalistyczną.

Abaddon 
Hiper wymiatacz
Niekonwencjonalny

Imię: Abaddon

Wysłany: 2010-05-16, 20:57   

Straho, hmm, kwestie związane z poziomem twoich wypowiedzi rzadko kiedy są dwuznaczne, bądź budzące większe wątpliwości.

Co do samego NOPu.
Nie jest to z założenia banda dresów czy osób które chcą się tłuc.
Jest to partia* polityczna, która tak jak każda inna partia ma swoje założenia, cele, oraz środki które mają doprowadzić ją do osiągnięcia władzy w państwie.
Swego czasu sympatyzowałem - taki to był wiek - jednak ich poparcie wobec KrK brutalnie zderzało się z moimi poglądami, choć czynników było wiele więcej.
Ostatecznie są oni stronnictwem nacjonalistycznym - nie faszystami, nie nazistami, nie rasistami - są NACJONALISTAMI.
W demokracji potrzebne są także - choć nieliczne - dość skrajne ugrupowania. Reprezentują one nielicznych ludzi, jednak dają możliwość wyboru dla tych którzy chcą iść w tym kierunku ideologicznym. Ich małe poparcie odzwierciedla ich siłę przebicia oraz aprobatę społeczną. Swego czasu pamiętam, iż głoszono tam kroczenie państwa "trzecią droga" czyli nie kapitalizmem ani broń Boże socjalizmem, jednak nie wiem co z tego zostało.

Dużym problemem w środowisku narodowym było ustalenie mocnej współpracy choćby między NOPem a ONRem, nie dość że słabi to podzieleni. Do dziś spotykam się z ich wlepkami w autobusach. Co prawda w dzisiejszych czasach dla osoby niewtajemniczonej w ideologie narodową, ich hasła budzą przeważnie śmiech - to są wśród nich jednostki wybitne i charyzmatyczne. Spotkałem tam ludzi którzy pozwolili mi zaczerpnąć punkt widzenia kompletnie przeciwny do Lewego, dzięki czemu ewoluowałem.
Jak wszędzie, są idioci i Promotorzy.

Jak zaczną mi się do miasta zjeżdżać Dżihady i inne niezintegrowane ze społeczeństwem towary importowane, to zacznę się ponownie nimi interesować :evil:

Sądząc po twoim avku nie oczekuje aprobaty i dziwie się, że rozpocząłeś tą dyskusje,

[ Dodano: 2010-05-16, 22:03 ]
Co do hasła "Faszyzm ? My jesteśmy gorsi"
Z tego co pamiętam miało ono funkcje głównie prowokacyjną.
Za sprawą połowy wieku spędzonego w systemie komunistycznym,
wszelkie partie o kierunku narodowym z okresu międzywojennego zostały "pogrzebane",
sam system socjalistyczny ugruntował w ludziach przekonanie, że nacjonalizm to zuo,
zuo pisane dużymi literami, bo to bezapelacyjny wróg internacjonalizmu socjalistycznego, a w dodatku promował takie hasła jak Bóg Honor Ojczyzna Tradycja, co dla czerwonych była jak woda święcona na diabła.

ojzu 
Pogromca postów
.|.

Wysłany: 2010-05-16, 21:08   

Abaddon napisał/a:
sam system socjalistyczny ugruntował w ludziach przekonanie, że nacjonalizm to zuo,
zuo pisane dużymi literami, bo to bezapelacyjny wróg internacjonalizmu socjalistycznego, a w dodatku promował takie hasła jak Bóg Honor Ojczyzna Tradycja, co dla czerwonych była jak woda święcona na diabła.
Michnik również lansował ten trend, z tymże twierdził że powinniśmy bronić się przed "dzikim kapitalizmem", było to apropo lustracji byłych ubeków, która wg.niego miała być domeną ciemnogrodu i nacjonalistów, co oczywiście jest śmieszne. W tym przypadku internacjonalizm był w wydaniu europejskim.

Abaddon 
Hiper wymiatacz
Niekonwencjonalny

Wysłany: 2010-05-16, 21:14   

ojzu, Chcesz stwierdzić, że w NOPie, twierdzi się inaczej, czy pijesz do czegoś konkretnego ? Bo przeczytałem twój post, nie wiem o co Ci chodzi, a nie chce by się tutaj zrobił burdel jak w temacie o neonazizmie.

Jestem padnięty i czuje, że mam zaburzony zmysł interpretacji nawet prostych zdań...

ojzu 
Pogromca postów
.|.

Wysłany: 2010-05-16, 21:19   

Abaddon, chodziło mi jedynie o to, że nawet tuż po obaleniu komuny nacjonaliści w Polsce dalej byli podobnie traktowani, tyle że mniej radykalnie i bardziej demokratycznymi metodami.

Czarodziejek 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-05-16, 21:50   

Abaddon napisał/a:
Sądząc po twoim avku nie oczekuje aprobaty i dziwie się, że rozpocząłeś tą dyskusje

Wiesz ja chce poznać wasze zdanie, nie należę do NOPu, ba nawet to druga strona frontu. Twoją wypowiedź traktuje jako bardzo przydatną bo jest wartościowa i wiele się z niej dowiedziałem.

Abaddon 
Hiper wymiatacz
Niekonwencjonalny

Wysłany: 2010-05-16, 22:01   

Czarodziejek, Widzę, barwy czarno-czerwone.
Mój brat był Lewakiem długi czas, więc na temat lewej strony miałem sporo informacji.
Dlatego za sympatyzowałem w prawej by dowiedzieć się nieco więcej o nich.
Obecnie mam dystans do tych spraw i raczej mnie nie rusza ani jedna ani druga strona.
To idiotyczne stwierdzenie, ale "wydoroślałem" z tego, albo po prostu zacząłem poświęcać czas na inne sprawy.

stubarwny 
Pogromca postów
Ten zły

Wysłany: 2010-05-17, 04:36   

Nacjonalizm, idee narodowe- tak, ale nie w wykonaniu NOP.

farbenka 
Hiper wymiatacz
Koszykara

Wysłany: 2010-05-24, 19:58   

NOP to dość dziwna i skrajna organizacja, jednak ich przynależność do partii politycznych to czysty absurd. Popieram ich tok działania i prezentowania swoich poglądów, tylko razi mnie ich wyczulenie na swoje ideę, szczególnie dotyczące kapitalizmu. I też to, że żaden z nich nie jest jednostką indywidualną. Poza tym nie mam im nic do zarzucenia. :)

Odpowiedz do tematu