Nowa szkoła, nowa klasa, integracja Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Wasze problemy » Nowa szkoła, nowa klasa, integracja

Przesunięty przez: martucha1231
2010-09-09, 22:38
Nowa szkoła, nowa klasa, integracja
Autor Wiadomość

EverstiRex
User

Wysłany: 2010-09-09, 22:32   Nowa szkoła, nowa klasa, integracja

Cześć. Słuchajcie mam taki problem, właśnie rozpocząłęm naukę w lo i moja klasa tak ogólnie mówiąc nie jest zgrana. Ja wiem, że to dopiero początek itp. ale nie ma tendencji do integracji, patrzac po forach innych klas na nk lub ich rozmowach, nadal wygladamy na tych którzy się praktycznie nie znaja. Czy to zgranie i lubienie sie wszystkich przyjdzie z czasem czy juz teraz mozna powiedziec ze klasa, która nie zgrała się na początku, już się nie zgra??
Jak to było u Was?

sydnej 
Pogromca postów
Last White Hope

Wysłany: 2010-09-09, 22:41   

Niepowiedziane, że się nie zgracie. Początki mogą być trudne. Mówisz o forach innych klas, ale i u Was powinien ktoś wyjść z inicjatywą, założyć jakieś integracyjne tematy, czy zorganizować jakieś klasowe spotkanie. Dlaczego nie miałbyś być nim Ty?

Jimmy FoX 
Pogromca postów
siedem dusz

Imię: Tomasz

Wysłany: 2010-09-09, 22:47   

Idźcie wszyscy na jakąś imprezę, ognisku, do pubu na piwo. Integrację zakończoną sukcesem będziesz miał jak w banku.

P.S. I love You.

L.

EverstiRex
User

Wysłany: 2010-09-09, 22:49   

niby jest taki wątek, ale nikt nie kwapi się do tego by go dalej rozwijać... ogólnie klasa obecnie podzieliła się na dwa, trzy obozy i nic nie wskazuje na to by się to miało zmienić... są pewne osoby, które no mi sie nie podobają i ich zachowanie tez, zastanawiam sie nad zmiana klasy, chociaz ten profil jest tak na prawde moim ulubionym...

z drugiej strony isc do klasy gdzie juz sa zintegrowani itp. to tak troche niefajnie...

mru 
Wymiatacz
o wesołym wydechu.

Imię: srola

Wysłany: 2010-09-09, 23:14   

no cóż, może nie udało Ci się trafić na fajną klasę, kto wie. Jednak myślę, że zorganizowanie integracji nie jest jakimś wielkim problemem i myślę, ze możesz bez problemu to zrobić. Na pewno będziesz miał dodatkowy + u klasy.
Na pewno nie ma sensu zmieniać przez to profilu.

Ostia 
VIP

Wysłany: 2010-09-10, 09:27   

Nie przejmuj się.
Pewnie, fajnie jest, gdy już od pierwszych dni nowa klasa stanowi zwartą grupę, gdzie nie ma wyraźniejszych podziałów. To się jednak zdarza bardzo rzadko, bądź jest powierzchowne.

Ty opisujesz normalną tendencję, znacie się dopiero od paru dni - każdy był niepewny i zwyczajnie wpasował się w to towarzystwo, które było najbardziej do niego podobne; poszedł tym samym na łatwiznę, ale cóż.
Może jakaś wycieczka integracyjna? Wyjście itd? Nie opierajcie się tylko na budowaniu siatki kontaktów przez gg.

U mnie w I klasie LO było dokłądnie tak, jak u ciebie. Natomiast 3 klasa była już tak zgrana, że nie widziałam lepszej :
Uwikłana w świat?

Vengeance
Wymiatacz

Wysłany: 2010-09-10, 12:58   

Wiesz u mnie w byłej klasie było 30 osób podzielone na 6 grup ;P
Są ziomy i ziomki kazdy dogada sie wedle obyczajów ;)

sheilven 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-09-10, 17:38   

pierwsza klasa to był cały rok różnych grup i podziałów, druga już lepiej, a po półmetku to już nie było słowa o żadnej tam dezintegracji, no, pomijając pewne przypadki, z którymi już chyba nic się zrobić nie da.
dlatego metoda jest prosta- idzie się na piwo, na imprezę wycieczkę czy gdziekolwiek razem, poza szkołą, chyba że trafiłeś na strasznie dziwnych ludzi. ale żeby się z tego powodu przepisywac- w 100% nigdynie będziecie zintegrowani.

Szej-Hulud 
Pogromca postów
Éminence grise

Imię: Łukasz

Wysłany: 2010-09-10, 18:06   

Już Ci powiem, jak to wygląda u mnie( I LO). Trudno mówić o jakichś podziałach w klasie, zasadniczo wszyscy ze sobą rozmawiają itd., na przerwach grupowa gra w karty( nie wszyscy grają, ale np. podpowiadają grającym itp.), więc raczej nie ma podziałów. Co do Twojego przypadku, nie jest źle. Lepsze grupki niż obgadywanie i temu podobne. Może po prostu jesteście wszyscy zbyt nieśmiali? Musicie się wszyscy poznać, zgrać. Najlepszą metodą jest wspólne odpisywanie zadań... ja tego nie napisałem ;)
Dodam, że w gimnazjum było inaczej. Po tygodniu miałem już kilku hipotetycznych kolegów- z drugiej strony byłem "sam"( w przeciwieństwie do LO, tutaj mam kumpla z dawnej klasy), więc może bardziej się starałem? Nie wiem, ale teraz jakoś wolniej mi to idzie- ale skutecznie, dlatego nie ma co narzekać.
PS Nic tak nie jednoczy klasy jak wspólny wróg- nauczyciel :evil: , więc spokojne- znajdzie się wspólny temat do narzekania, a wszystko się uspokoi :mrgreen:

Norbs93 
Pogromca postów
the boy next door

Imię: Norbu$

Wysłany: 2010-09-10, 18:08   

Na początku było strasznie. :-x :-x :-x Każdy był bardzo nie pewny.Wszystko się zmieniło po wycieczce.Pamiętne 3 dni,których ja osobiście mało pamiętam.Teraz się radujemy i kochamy.Wiadom jest przypuśćmy dwóch chopa którzy stoją na boku i nie gadają z nami,ze trzy dziewczyny,które mają też słabszy kontakt z klasą,ale ja je lubię i kropka.
Organizujcie wycieczkę,parodniową sytuacja się naprawie,a jeśli nawet po niej się nie naprawi to tak naprawdę masz drętwą klasę.

pp255
Wymiatacz

Wysłany: 2010-09-10, 19:15   

u mnie tak źle nie wygląda. dziewczyn mamy mało i wszystkie się zintegrowały oprócz jednej która jak widać nie może się odnaleźć. Gorzej jest z chłopakami bo tutaj klasa się podzieliła na takich joł joł :-P i bardziej spokojnych.

Ogólnie to ktoś musi wyjść z inicjatywą. wybierając profil widać, że ludzie którzy znajdą się w tej klasie mają podobne zainteresowania wiec na pewno wy też macie

Odpowiedz do tematu