nowa szkoła.. Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Wasze problemy » nowa szkoła..

nowa szkoła..
Autor Wiadomość

Adam_Haszysz
Stały User

Wysłany: 2010-08-31, 17:31   nowa szkoła..

hej : D
jutro 1 września... idę do nowej szkoły ,I klasa LO. Moglibyście mi dać jakieś rady jak mam się zachowywać abym nie wyszedł na pajaca? Po prostu chce mieć wizerunek pozytywny i ogólnie być lubianym w klasie.. proszę o pomoc. ps. nie znam tam żadnej osoby

Nekes 
Pogromca postów
MNML love

Wysłany: 2010-08-31, 17:34   

Najważniejsza rada - bądź sobą.
But I know
We'll meet again
Some sunny day"

Norbs93 
Pogromca postów
the boy next door

Imię: Norbu$

Wysłany: 2010-08-31, 17:34   

Na początek lekki dystans,ale nie dzikość.Tak w sumie nie ujawniaj swojej osobowości do końca,obserwuj, wnioskuj kto nadaje się do 'grona znajomych'.

mała E. 
User

Imię: Ewelina

Wysłany: 2010-08-31, 17:48   

popieram, najważniejsze to być sobą. :-) uśmiech na twarzy i nie uprzedzaj się do nikogo na początku. :-P

Coffola 
User

Imię: Klaudia

Wysłany: 2010-08-31, 17:48   

Przede wszystkim się uśmiechaj.. :-)

"Statek jest najbezpieczniejszy, kiedy znajduje się w porcie, ale nie po to przecież buduje się statki"

Nataniel
Pogromca postów
BORN TO BE

Wysłany: 2010-08-31, 17:56   

Przede wszystkim uświadom sobie, że wszyscy najprawdopodobniej będą spięci i zdenerwowani, więc nie będziesz jedynym, który nie będzie wiedział, co ma ze sobą zrobić. Tak jest zawsze i wszędzie w pierwszych dniach, czy to w gimnazjum, czy to w liceum, czy na studiach. Staraj się więc być sobą (nie nakładaj maski, bo na dłuższą metę to więcej szkody, niż pożytku - kłamstwo zawsze ma krótkie nogi), dla innych bądź miły i serdeczny, chętnie się witaj i przedstawiaj. Po kilku dniach będziesz już wiedział, z kim ewentualnie się zaprzyjaźnić, a czyje towarzystwo sobie odpuścić.

nie daj zapomnieć
piękna i prawdy
leżących na progu

GG: 25676781

Martusiaaa110 
Stały User
Unique of course.!

Imię: Marta

Wysłany: 2010-08-31, 18:10   

Norbs93 nie zgadzam się z Tobą. Z mojego doświadczenia wynika, że lubiane są otwarte osoby, które chętnie nawiązują nowe znajomości i nie czekają, aż ktoś do nich podejdzie i zagada, tylko same nawiązują kontakt.
Poza tym - obserwacja kto nadaje się do paczki.? Najlepiej zapoznać się ze wszystkimi, potem ewentualnie eliminować pewne osoby. Przynajmniej będzie miało się więcej znajomych ;-)

Pimple
Mega wymiatacz

Wysłany: 2010-08-31, 20:24   

Najważniejsze to być sobą i nikogo nie udawać, bo to prędzej czy później wyjdzie. Nie rób z siebie fajnego na siłę, bo wyjdziesz na pajaca i tyle.
życie się będzie toczyć i tak pomału,
wytrzesz z łez oczy MNIE NIE ŻAŁUJ!

Norbs93 
Pogromca postów
the boy next door

Imię: Norbu$

Wysłany: 2010-08-31, 21:03   

Martusiaaa110,no tak,przedstawić się,i pokonwersować paroma zdaniami,wymienić przyjazne uśmiechy to można,jeśli widziałaś napisałem 'lekki dystans,ale nie dzikość'.
Czasami taka otwartość o której Ty mówisz może być rozumiana jako robienie z siebie fajnego na siłę,jak to napisała Pimple.

Martusiaaa110 napisał/a:
Najlepiej zapoznać się ze wszystkimi, potem ewentualnie eliminować pewne osoby.

Chodziło mi właśnie o to,ale może ja nie zrozumiale napisałem,albo ty nie zrozumiale przeczytałaś.

zielona 
Pogromca postów

Imię: Monika

Wysłany: 2010-09-01, 07:49   

Nie popisuj się, bądź naturalny.

diego 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-09-01, 08:29   

Najlepiej bądź otwarty na nowe znajomości, pomaga zawsze nieznanie kompletnie nikogo, a jak już kogoś znasz to nie twórz z tą osobą jakiejś zamkniętej przestrzeni. Bądź otwarty i jak inni mówili bądź sobą. Spędzisz z tymi ludźmi 3 lata i nie przejdzie maska założona na pierwsze dni bo potem się wszystko wyda. Uśmiechaj się, zagaduj, żartuj, rozmawiaj. Po kilku tygodniach i tak się wszystko ustabilizuje.
Powodzenia.

Każdy wie co ten sport dla nas znaczy, w naszym mieście- my dzielni Krzyżacy.
Wiesław Jaguś - legenda na zawsze

mist 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-09-01, 09:59   

Musisz być sobą, bo jak zaczniesz udawać kogoś kim nie jesteś to kiedyś Twoja maska niepostrzeżenie spadnie i będą kłopoty.
A jeśli chodzi o samą szkołę to się nie bujaj przede wszystkim. Nie ma nic gorszego niż kozaczące pierwszaki, które myślą, że szkoła jest ich.

pablopavo 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-09-01, 12:45   

Co prawda, to prawda- po prostu bądź sobą. A nie znasz nikogo w innych równoległych, bądź starszych klasach? I jedna rada- są takie cwaniaki, co od razu chcą wybadać kogo będą mogli gnębić, że tak powiem. W takich sytuacjach nie obracaj jakiejś sytuacji w żart, tylko od razu się postaw. Na szacunek trzeba sobie zapracować. Mówię o tym, bo w liceum w klasie, z którą miałem WF był taki chłopak, który był po prostu popychadłem. Był jaki był, to fakt, ale trafił na grupę kozaków w swojej klasie. A gdyby koleżka się postawił, dał któremuś w mordę, to odechciałoby się jednemu z drugim robić jaja z gościa. Zgadzam się, że w liceum to nie są częste przypadki, bo w moim gimnazjum to dopiero było heh ( tym bardziej, że byłem w gimnazjum o mało dobrej renomie, chociaż w jednej z tych oficjalnie "lepszych" klas :D ), ale zdarza się i tu. Trzeba zdawać sobie sprawę, że choćby nie wiem jak się starał, nie będziesz się przyjaźnił ze wszystkimi, bo zawsze się znajdzie ktoś, komu nie będziesz pasował.

mist 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-09-01, 17:16   

pablopavo napisał/a:
są takie cwaniaki, co od razu chcą wybadać kogo będą mogli gnębić, że tak powiem

oo właśnie. Radzę uważać też na dziewczyny. Wcale nie są lepsze.. może nie będą biły, ale mogą bardziej zagnębić psychicznie niż stado przypakowanych bezmózgów

Darcia 
Pogromca postów
Po prostu ja

Imię: Daria

Wysłany: 2010-09-03, 16:12   

Adam_Haszysz napisał/a:
idę do nowej szkoły ,I klasa LO. Moglibyście mi dać jakieś rady jak mam się zachowywać abym nie wyszedł na pajaca?

Też jestem w I LO. Na pewno nie rób tego, co ja robiłam wczoraj - nie siedź w kącie i nie módl się, żebyś zniknął. Podchodź i z uśmiechem na gębie się przedstawiaj, zagaduj, o. Jeżeli ktoś w klasie się zna i ogólnie w klasie panuje wesoła atmosfera (tak, jak u mnie dzisiaj na zajęciach integracyjnych), uczestnicz aktywnie w zbiorowej radości. Nie udawaj kogoś, kim nie jesteś, jeżeli Cię nie polubią naturalnego, znaczy to, że nie są warci Twojej uwagi.

Odpowiedz do tematu