Nowa szkoła Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Wasze problemy » Nowa szkoła

Nowa szkoła
Autor Wiadomość

konrad00 
Stały User

Imię: Konrad

Wysłany: 2010-09-02, 17:16   Nowa szkoła

Hejka! Dzisiaj właściciwie był mój pierwszy dzień w gimnazjum no i złapałem mega doła. Po prostu brakuje mi mojej starej szkoły, klasy i nauczycieli, którzy podnosili na duchu. W nowej szkole niby wszystko jest bardzo ok, ale jednak to nie to samo co SP. Dołują mnie niektórzy nauczyciele, np. taki jeden od chemii, co to jest strasznie srogi. Dzisiaj kazał nam przepisać lekcję z tablicy, a wogóle jej nie wytłumaczył, oby na następnych lekcjach to się zmieniło. Moje gimnazjum jest na miejscu starej szkoły podstawowej no i po prostu wiele rzeczy pamięta jeszcze czasy tamtej szkoły. Nasz wychowawca też jest niby ok, ale to facet i nie ma już takiego podejścia jak babka, czy nasza poprzednia wychowawczyni. 100% bardziej lubiłem moich starych nauczycieli niż tych nowych. No i w tych "okolicznościach" bardzo przygasłem. Dużo myślę o szkole i już nie chodzi się do niej tak "miło i fajnie" jak do mojej starej szkoły. Muszę od nowa budować swój wizerunek.... Jak wyjść z tego dołka? Może to samo przejdzie?

^byku93 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-09-02, 17:19   

konrad00, myślałeś że każdy będzie na Ciebie tam czekał z pisaniem i pytał się czy już może dalej dyktować? Idziesz coraz wyżej i nauczyciele też patrzą na to inaczej. Zobaczysz dopiero jak jest w szkole średniej.

Co do nauczyciela chemii to powiedź Mu żeby Ci wytłumaczył to bo nic nie rozumiesz. Masz do tego prawo, a Jego zasrany obowiązek.

alpen. 
Pogromca postów
małe duże dziewczę.

Imię: Klaudia.

Wysłany: 2010-09-02, 17:22   

Konrad, pomyśl. Nie tylko Ty jesteś w takiej sytuacji. Wszyscy Twoi równieśnicy, również Twoi koledzy z SP też poszli do nowych klas. Na nowo trzeba złapać rytm szkoły, poznać atmosfere i znaleźć kolejnych kolegów. To normalne.
Z czasem przyzwyczaisz się do gimnazjum, a póki co nie denerwuj i załamuj się.
Bądź sobą, uśmiech i do kolegów - nawiązywać nowe kontakty! ; )

Nataniel
Pogromca postów
BORN TO BE

Wysłany: 2010-09-02, 17:23   

Zwykle jest tak, że:
w podstawówce tęskni się za przedszkolem
w gimnazjum tęskni się za podstawówką
w liceum tęskni się za gimnazjum
na studiach tęskni się za liceum
w pracy tęskni się za okresem studiów

Myślę, że samo przejdzie. Poznasz z pewnością fajnych kolegów i stworzycie zgraną klasę lub przynajmniej zgraną paczkę. Co do nauczycieli, to niestety każdy szczebel edukacji podnosi zazwyczaj ilość tych srogich, którzy nie potrafią uczyć, a mają ogromne wymagania.

nie daj zapomnieć
piękna i prawdy
leżących na progu

GG: 25676781

K@pitan 
User
Specjalista

Wysłany: 2010-09-02, 17:28   

@konrad00- spoko, rozkręci się po dwóch tygodniach i będzie spoko, że tak powiem przyzwyczaisz się ;]
A nauczyciele też muszą zdobyć autorytet więc nie będą do uczniów mówili "cześć".

^byku93 napisał/a:

Co do nauczyciela chemii to powiedź Mu żeby Ci wytłumaczył to bo nic nie rozumiesz. Masz do tego prawo, a Jego zasrany obowiązek.

Ty też kiedyś się przekonasz że to niekoniecznie prawda.

szostol 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-09-02, 17:43   

Cytat:
konrad00, myślałeś że każdy będzie na Ciebie tam czekał z pisaniem i pytał się czy już może dalej dyktować?

U mnie tak było :-D

weckly 
Stały User

Imię: Karolina

Wysłany: 2010-09-02, 18:18   

szostol napisał/a:
Cytat:
konrad00, myślałeś że każdy będzie na Ciebie tam czekał z pisaniem i pytał się czy już może dalej dyktować?

U mnie tak było :-D

Właściwie u mnie nadal tak jest :-D

W moim gimnazjum pomimo tego ,że jestem już w trzeciej klasie nadal traktują nas trochę serio trochę poważnie. Na szczęście nauczyciele są bardzo w porządku. Bynajmniej część.
Gdyby wszyscy nauczyciele byli tacy jak kobitki od chemii i fizyki...
Życie było by piękne ! :-D

Ale nie przejmuj się. Musisz wejść w rytm, w rutynę gimnazjum. Przyzwyczaisz się do pisania, do tego ,że niektórzy nauczyciele czekają by ,,odpękać'' 6 godzin i iść do domu...
Jednak jeśli pan od chemii na prawdę jest taki zły. Ustawcie go sobie ;)
Ale spokojnie, powiedzcie mu ,że nie nadążacie,że chcecie by Wam dokładniej wszystko tłumaczył. Jak z nim nie poskutkuje to do wychowawcy. Moja klasa na początku roku ustawiła sobie tak nauczyciela od matematyki i teraz, jest super...

Szej-Hulud 
Pogromca postów
Éminence grise

Imię: Łukasz

Wysłany: 2010-09-02, 18:28   

Pierwszy dzień liceum a ja już za gimnazjum tęsknię... ehh, nie czułem tego idąc do gimnazjum, muszę przyznać. Brakuje mi nauczycieli, również tych bardziej srogich- byli dla mnie przewidywalni, to jak mieszkać pod czynnym wulkanem znając termin wybuchu.

Dlaczego o tym piszę? A jak myślisz?... Nie można użalać się nad tym, co utracone, wielu uczniów przeszło to, co czeka Ciebie... Owszem, wielu nie dało rady, ale to raczej przez brak starań z ich strony. Pomyśl pozytywnie- wszystkie te opowieści o poziomie trudności w gimnazjum to tylko mity, jako przykład podam siebie. Pod koniec szóstej klasy podstawówki miałem średnią 5.0, a pod koniec gimnazjum 4.82( albo więcej, w każdym razie pasek był). Byłem w klasie, która uznawana była przez nauczycieli za swojego rodzaju "elitę", więc miałem odrobinę trudniej, zwłaszcza z matematyki. Co do nauczyciela, to zapewne najpierw kazał wam przepisać notatkę, a wytłumaczy to później- wielu tak robi, być może brakło czasu na wykład. Ja w gimnazjum źle się czułem na początku, czegoś mi brakowało, ale niezbyt mocno... teraz jest gorzej w każdym razie- dlatego sądzę, że Cię rozumiem.

Krocz twardo i miej pod ręką jakąś podporę- taka moja rada.

NietajemniczyZnajomy 
Hiper wymiatacz
pustyni.

Wysłany: 2010-09-02, 18:42   

Powoli przyzwyczajaj się do życia ;) Skończysz szkołę to nikt Cię za rączkę prowadzić nie będzie.

Norbs93 
Pogromca postów
the boy next door

Imię: Norbu$

Wysłany: 2010-09-02, 19:01   

Gimnazjum to zło konieczne przez które trzeba przejść.Tęsknisz za poprzednią szkołą,ale zastanów się szkoła nie uczy Cię tylko tabliczki mnożenia,pisać,czytać,liczyć.Ona ma też na celu przygotować Cię,do tego,że masz obowiązki,do tego,że w życiu nie jest wszystko za darmo i do tego również,że pewne etapy w życiu człowieka się kończą i zaczynają nowe.

Darcia 
Pogromca postów
Po prostu ja

Imię: Daria

Wysłany: 2010-09-03, 15:11   

Powoli, nie zniechęcaj się tak szybko. Przyzwyczaisz się, poznasz nowych kolegów i z czasem sam zobaczysz, że gimnazjum to naprawdę fajny okres. Zawsze byli, są i będą nauczyciele bez powołania, którzy uczą tylko dlatego, że praca w szkole była pierwszą, jaką mieli okazję chwycić. Jeżeli później okaże się, że pan od chemii naprawdę jest kiepski, źle tłumaczy (lub wprowadza w błąd, bo tak też może się zdarzyć, wiem coś o tym), jest niesprawiedliwy, a to wszystko odbija się na Waszych ocenach - zawsze macie prawo poinformować o problemie wychowawcę, rzecznika praw ucznia czy też rodziców, którzy mogliby poruszyć sprawę na zebraniu (zobaczyliby przy okazji, czy to tylko Ty narzekasz, czy problem jest na większą skalę). Pamiętaj, nauczyciele w szkole mają przede wszystkim obowiązek uczyć, ale też dbać o nasze bezpieczeństwo i pomagać nam.

Odpowiedz do tematu