Nowy dział i szukanie postów Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Forum młodzieżowe » Propozycje, sugestie » Nowy dział i szukanie postów

Nowy dział i szukanie postów
Autor Wiadomość

Slider 
Stały User
Stałoogniskowy

Imię: Mateusz

Wysłany: 2009-12-15, 19:15   Nowy dział i szukanie postów

Witam

Chiałem się podpiąć pod któryś z istniejących wątków, ale żaden nie był na interesujący mnie tamat, więc chciałem poruszyć dwie kwestie:

1. Mamy na forum subforum "rozrywka". Myślę, że dobrze zrobiłoby stworzenie nowego dział "Hobby", gdzie znajdowałyby się wszystki tematy należące do tej kategorii. Jak narazie to wątki, są porozrzucane po forum, co jest niezbyt czytelne. Myślę głównie o fotografii. Zdjęcia są w dziale "Nasza twórczość", a rozmowy stricte sprzętowe w "Technologiach" Nie wiem jak wg Was ale wg mnie, nie jest to specjalnie intuciyjne rozwiązanie. Poza tym fotografia to dość obszerna kategoria, która nie ogranicza się do wstawiania zdjęć, czy dyskusji o aparatach i raczej krzywdzące byłoby nie poświęcić jej tyle samo miejsca, co myzyce, czy filmowi.

2.a) Czy jest możliwość subskrypcji/śledzenia wątków? Jak najłatwiej znaleźć wątek w którym się wypowiedzieliśmy i dostaliśmy wiadomość? Przybywam z innego forum (no jasne, ledwie przylazł i już marudzi :-D ), gdzie z poziomu profilu można było zobaczyć, czy spośród śledzonych tematów, ktoś na któryś dał odpowiedź.

2.b) Druga sprawa, to czy jest tu taka opcja (osobiście jeszcze nie znalazłem), znajdowania "pierwszego nieprzeczytanego" posta. Jak wiemy niektóre wątki lubią ciągnąć się dość długo, przez co robią się tasiemce, a taka opcja ułatwiałaby orientację, gdzie skończyliśmy go czytać.

Oczywiscie powyższe propozycje nie są podytktowane żadną potrzebą, czy checia narzucenia własnego porządku. Po prostu wyszedłem z luźną propozycją jak możnaby usprawnić poruszanie się po forum ;)

Pozdrawiam

motyl 
Moderator

Wysłany: 2009-12-15, 19:51   

Co do 2b. W prawym górnym rogu, nad tabelką. Masz tam posty nieprzeczytane i posty od ostatniej wizyty.
2a. W parwym dolnym rogu, poniżej tabelki masz na niebiesko, mniejszymi literami podkreślone, przedostatnie to 'śledź odpowiedzi w tym temacie'.
1. Dobrze jest jak jest. Nie ma sensu robic działu hobby, a w nim kolejnych poddziałów.
Trochę przesadnie, pobyć sam
Wejść na drzewo i patrzeć w niebo
Tak zwyczajnie, tylko że
Tutaj też wiem kolejny raz
Nie mam szans być kim chcę.

Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem.

vialink 
Administrator
też człowiek... :)

Imię: Bartek

Wysłany: 2009-12-15, 20:07   

Dokładnie jak napisał motyl.

Śledzenie tematów jest - prawy dolny róg.
Informacje o odpowiedziach w tych tematach przychodzą na maila.

Nieprzeczytane posty od ostatniej wizyty również są.

Również, jeżeli wchodzisz w dany temat zostajesz przekierowany na stronę, gdzie zaczynają się nieprzeczytane posty.
Jeżeli np Twoje posty nieprzeczytane ciągną się przez 5 i 6 stroną, zostaniesz przerzucony do pierwszego z nich, czyli w takim wypadku na 5 stronę.

Odnośnie nowego działu, osobiście uważam, że jest on niepotrzebny, jednak poczekamy na odpowiedzi użytkowników w tej kwestii ;-)

Pozdrawiam.

Norbs93 
Pogromca postów
the boy next door

Imię: Norbu$

Wysłany: 2009-12-15, 20:10   

Zbedne to wg mnie.Lepiej pomyslcie o nowym konkursie!

Thorns Jesus's 
Mega wymiatacz

Wysłany: 2009-12-15, 20:37   

Jestem na nie.

jr_ 
Pogromca postów

Imię: Manselinosa

Wysłany: 2009-12-15, 20:43   

można było by coś takiego stworzyć żeby było bardziej czytelnie, choć sama z tego nie korzystam więc jest mi raczej obojętnie

http://www.youtube.com/wa...feature=related

Mmm ... ;*

pryzmat 
Pogromca postów

Wysłany: 2009-12-15, 21:17   

mało kto tu pisze o swoim hobby... Chyba że właśnie wiersze i zdjęcia..

Człowiek e, to wyścig szczurów,
do szklanych domów, z szarych murów,
jak twój guru to PeeLeN, ty przegrasz wyścig ten..

Slider 
Stały User
Stałoogniskowy

Wysłany: 2009-12-15, 21:46   

Ok, dzięki wszystkim za odpowiedzi. Wstępnie przyjąłem Jako, że z natury lubię drążyć dziury, to odnośnie:

vialink napisał/a:
Śledzenie tematów jest - prawy dolny róg.
Informacje o odpowiedziach w tych tematach przychodzą na maila.

I tylko w ten sposób? Właśnie chodziło mi o to, żeby uniknąć tego powiadamiania na maila, bo równie dobrze mógłbym się dowiedzieć o odpowiedziach na forum, a jeśli takowych będzie dużo, to sprzątanie skrzynki z tego, nazwijmy to sobie "spamu" będzie dość kłopotliwe.

pryzmat napisał/a:
mało kto tu pisze o swoim hobby... Chyba że właśnie wiersze i zdjęcia..

No, faktycznie przykre.. ;) z drugiej strony może tak być, bo takowy dział jeszcze nie powstał?

Pozdrawiam serdecznie

eM 
Administrator

Imię: Michał

Wysłany: 2009-12-15, 22:04   

Slider napisał/a:
I tylko w ten sposób? Właśnie chodziło mi o to, żeby uniknąć tego powiadamiania na maila, bo równie dobrze mógłbym się dowiedzieć o odpowiedziach na forum, a jeśli takowych będzie dużo, to sprzątanie skrzynki z tego, nazwijmy to sobie "spamu" będzie dość kłopotliwe.

No niestety... Ale widzę, że masz konto pocztowe na gmail'u. Tam możesz sobie ustawić etykiety np. żeby wiadomości wysłane z danego adresu automatycznie przypisywało do danej etykiety. Sam tego używam. :-)

slow 
Moderator

Wysłany: 2009-12-16, 08:30   

Hm,a moim zdaniem mogłoby być to całkiem interesujące,stworzenie owego działu,zwłaszcza,że istnieją już związane z tym tematy.

Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

Slider 
Stały User
Stałoogniskowy

Wysłany: 2009-12-16, 15:46   

slow napisał/a:
Hm,a moim zdaniem mogłoby być to całkiem interesujące,stworzenie owego działu,zwłaszcza,że istnieją już związane z tym tematy.

Też zwróciłem na to uwagę. Przy czym znalazłem jedynie wątki galeriowe i stricte sprzętowe, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by stworzyć swego rodzają "szkółkę" fotografii, wyłożyć trochę teorii, porozmawiać o innych aspektach z tym związanych.
Jest w końcu bardzo wiele osób, którym zależy na robieniu lepszych zdjęć, a nie wiedzą od czego zacząć. Widziałem, że jest parę tutaj na forum, które na foto się znają, więc zawsze mogą podzielić się wiedzą.

Poza tym jeśli jest już muzyka, literatura, i film, to ciężko, żeby zabrakło fotografii, skoro jest to praktycznie równorzędny dział.. ;)

PS: Dzięki Slow, za wsparcie. Ty masz tu większą siłę przebicia :-D

slow 
Moderator

Wysłany: 2009-12-16, 20:23   

Slider napisał/a:
to ciężko, żeby zabrakło fotografii

Jest dział Wasza Twórczość.

Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

Grejpfrut 
Pogromca postów
28.08-19.09 - Vuelta

Wysłany: 2009-12-16, 21:03   

pryzmat napisał/a:
mało kto tu pisze o swoim hobby...

może nie ma gdzie :?: :-o

Jestem ZA zwłaszcza że kilka tygodni w tył sam to zaproponowałem.

Slider 
Stały User
Stałoogniskowy

Wysłany: 2009-12-17, 00:03   

slow napisał/a:
Jest dział Wasza Twórczość.

Cóż za zaszczyt :->

Mówię o fotografii jako ogólnym dziale, a nie tylko fotografiach w znaczeniu zdjęć.
Już nie wpominam o podzieleniu tego działu na jakieś kategorie, ale jeśli będzie jakieś pytanie związane z foto, będzie można je tam bez problemu zadać, nie łamiąc sobie głowy, gdzie jest najodpowiedniejsze miejsce do tego.
Z tego co się domyślam, to takich pytań będzie sporo, bo wiele osób (w tym ja) chciałoby się dowiedzieć jak robić lepsze zdjęcia (nie bez powodu po wystawieniu galerii zazwyczaj jest prośba o krytykę) i nie trzeba tego pisać dla każdej z osób indywidualnie, tylko stworzyć jakąś bazę wątków odnośnie zasad kompozycji, kadrowania, obróbki, a także bardziej technicznych o aparatach, co do czego służy, jak osiągnąć dane efekty itp. Jedni posiadają lustra za parę tys PLN, inni focą kompaktami, zasady jednak (chyba) obowiązują te same i w obu przypadkach można o nich rozmawiać.

Poza tym są też związane z tym wydarzenia. Muzycy mają koncerty, filmowcy kolejne premiery, a w fotografii są galerie, wystawy, wydarzenia, które warto odwiedzić z aparatami. Przy okazji jest sporo książek, które można polecić, lub omówić (błagam, tylko nie mów, że mamy dział z literaturą)

To tak po krótce, co miałem na myśli. Może jeszcze parę osób się dołączy ;)

Pozdrawiam

khan 
Stały User
podróżnik

Imię: Piotrek

Wysłany: 2009-12-17, 11:23   

jestem za działem fotografii w szczególności ta szkółka mi się spodobała;] sam kupiłem dość niedawno nowy aparat i chętnie bym się czegoś nauczył, sztuki robienia fotografii pomysłu na zrobienie zdjęcie, w sumie bardzo brakuje mi takowych na robienie zdjęć z moją dziewczyną, choć kilka interesujących by się znalazło

Odpowiedz do tematu