heej.
poszłam sobie dziś z mamą na zakupy do pewnej Galeri w mieście. Wchodzę do sarny , patrzę na ceny spodni "rurek" 219zł / 139zł etc. no dobra może sobie daruję , pomyślałam. Wchodzę do Takko mierzę (jakiś dziwny rozmiar..) 166 kurde za małe , biorę 170 za duże.
Wysyłam mamę po 168 a tam nie ma , potem wchodzę do Croppa a tam już zupełnie inna numeracja.. jakieś L25 : W32 (przykładowo) albo w Housie 28/34.
Może mi ktoś wytłumaczyć te numeracje? bo chyba wyjdzie na to ,że kupie spodnie "rurki" na allegro i wiem ,że rozmiar (z Takko) 168cm będzie idealny ale jak właśnie odczytać to w numeracjach innych firm?
Imię: Ania
Wysłany: 2009-08-12, 02:33
W sumie to ja swoje spodnie (niestety mam też i rurki, chociaż wyglądam jak debilka, ale nie było wtedy innych fasonów, a na gwałt potrzebowałam spodni) kupuję na ryneczku. Nie wydaję powyżej 100zł za parę. Nogawki zawsze do skracania, ale to ból bycia grubą.
W 'markowych' sklepach dla młodzieży nie kupię spodni. Jestem już poza rozmarówką...
_________________ -What is that thing?
-This is Appa, my flying bison.
-Right, and this is Katara, my flying sister.
Mama moja krawcową jest to mi podrasuje, jak coś będzie nie tak.
Choć na zwykłej maszynie lekko zwęzić, to każdy jakby chciał by się nauczył, a taka umiejętność przydatna. Bo nie każdego stać na osobistego krawca, co Ci uszyje takie na Ciebie.
Octavia napisał/a:
Wysyłam mamę po 168 a tam nie ma , potem wchodzę do Croppa a tam już zupełnie inna numeracja.. jakieś L25 : W32 (przykładowo) albo w Housie 28/34.
Różne są te miary, ale co poradzimy....Uczyć mi się ich nie chcę. Zazwyczaj biorę "na Oko" do przymierzalni ze 2 pary.
Najpopularniejsze to zwykłe 26, 27, 28 (ja noszę 27^^)
Anne napisał/a:
Nie wydaję powyżej 100zł
Ja również.
_________________ (...)
"Wyszedł w samą porę. A jednak on jest za inteligentny, aby być czymś dzisiaj: żeby dziś czegoś dokonać, trzeba być trochę durniem jednak."
'Szewcy' S.I Witkiewicz
Nie umiałabym zamówić spodni przez allegro , albo wogóle kupować urania przez internet. Zawsze muszę coś przymierzyć za nim kupię. Dla mnie cena to nie ma znaczenia , ale fakt faktem ta numeracja jest straszna. Dlatego muszę mierzyć .
_________________ ` jedziemy żółtą ciężarówką... jest droga i same możliwości `
Wysłany: 2009-08-12, 11:37
Octavia, nie ma czegoś takiego jak rozmiar 168. To jest zazwyczaj wzrost, ale co ma wzrost do wagi i obwodu bioder? W Trollu były takie numeracje, na xs,s,m,l. Troche z tym problemu było, bo im większy rozmiar - tym szersze i zarazem dłuższe spodnie. A nie zawsze wyższy oznacza grubszy.
Octavia napisał/a:
potem wchodzę do Croppa a tam już zupełnie inna numeracja.. jakieś L25 : W32 (przykładowo) albo w Housie 28/34
To jest to samo, tylko że inaczej zapisane:). L - long - długość, W - weist - talia. Przynjamniej tak mi sie wydaje. Tylko że Ty chyba cos źle napiałaś bo na ogół W wynosi: 25,26,27,28,29 itd, a L - 30,32,34,36. I to jest najlepsza numeracja, bo bez problemu można znaleźć spodnie na swój tyłek. Takie żyby była odpowiednia dugość i szerokość:).
nie mam pojęcia bladego, co to oznacza. najlepsza numeracja to jest rozmiarowa 36, 38 i takie, ewentualnie s,m.... orientuję się przynajmniej. spodnie kupuję na oko.
najlepsza numeracja to jest rozmiarowa 36, 38 i takie, ewentualnie s,m...
Dokładnie.
A jak nie jesteś pewna co do numeracji to zawsze możesz poprosić sprzedawcę o wyjaśnienie albo sama mozesz sprawdzić na oko czy mniej więcej te spodnie będą dobre albo najzwyczajniej w świecie przymierzyć. A na str. int zawsze podana jest rozmiarówka
Wysłany: 2009-08-12, 18:31
Zastanawia mnie jakim problemem jest zapytanie sprzedawcy o te rozmiary. W końcu od tego są. Jeśli nie rozumiem rozmiaru to biorę kilka par na oko i sprawdzam. Któreś tam w końcu pasują.
_________________ Wiesz... lubię wieczory
Lubię się schować na jakiś czas
I jakoś tak, nienaturalnie
Trochę przesadnie, pobyć sam
Wejść na drzewo i patrzeć w niebo
Tak zwyczajnie, tylko że
Tutaj też wiem kolejny raz
Nie mam szans być kim chcę.
Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem.
Imię: Karolina (;
Wysłany: 2009-08-17, 20:36
Różnie to bywa z tymi numeracjami. Każda firma ma inną. Ja kupuję spodnie raczej w tańszych sklepach, bo dla mnie to różnicy nie ma, a tam jest taniej niż w jakimś Croppie czy Housie. Chociaż do nich też często uczęszczam w poszukianiach fajnych t-shirtów. Zapytaj sprzedawcy jaki rozmiar byłby dla Ciebie idealny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum