Imię: Agu
Wysłany: 2010-03-21, 00:27
Oj da się uzaleznić, da.
W pewnym momencie zaczyna się obgryzać odruchowo, a strasznie trudno się odzwyczaić.
I tez często gryzę skórki, paznokci już nie :P
To nie sztuka nazwać to uzależnieniem, czy też nie. Podobnie działa.
Sama obgryzałam kiedyś paznokcie (o zgrozo!) i powiedziałabym, że to okropne przyzwyczajenie.
_________________ jak Cie odnaleźć, gdy nie wiem gdzie szukać
Imię: Daria
Wysłany: 2010-03-23, 20:46
Tak, można się od tego uzależnić, przynajmniej moim zdaniem - bo sama obgryzam i choćbym bardzo chciała, nie przestanę. A jeśli już, to potrafię do tego wrócić nawet po 3. tygodniach spokoju.
_________________ 28.05.1992r. - 21.02.2008r. [*]
09.12.1978r. - 12.02.2010r. [*]
Zawsze w moim sercu...
Imię: Dorota
Wysłany: 2010-03-23, 23:36
Sama obgryzam, niestety, ale dobrze mi idzie w przestawaniu. Lakiery o smaku gorzkim, słonym, kwaśnym. A moja babcia ze mnie się śmieje, że gdybym rączki w gówno wsadziła to bym do buzi nie brała
_________________ Tak łatwo jest ranić, a tak trudno wybaczać<3
To nie nałóg, a nawyk, i to taki, że działa jak nałóg. Po prostu - jak się w to wkręcisz, to potem mechanizm będzie taki, że jak się wkurzysz, to nie będziesz mógł przestać. Ja kiedyś obgryzałam i nawet gorzki lakier nie pomagał. Kiedy bolały mnie zęby od aparatu ortodontycznego, nie mogłam nic uczynić i w końcu przestałam, teraz już się hamuję, ale mimo to dalej mi się zdarza żerować na małym palcu bo nie pomaga zajmowanie rąk. Ale już rzadko, mam króciutko spiłowane i nawet nie dałabym rady wiele zdziałać, poza tym szkoda mi już :)
_________________ "Carpe diem. [...] Napisał tak, ponieważ jesteśmy tylko pokarmem dla robactwa. Ponieważ jest nam dane ujrzeć tylko kilka wiosen i kilka jesieni."
Gabrielle1912 [Usunięty]
Wysłany: 2010-04-18, 19:29
2 lata temu obgryzałam i teraz żałuję - paznokcie są osłabione i walczę z ich rozdwajaniem się. Możliwe, że obgryzasz przez stres.
obklej sobie palce taśma klejąca i zacznij pic dużo alkoholu
ciekawy sposób
Ja mam z tym problem od dziecka, tzn nie tyle obgryzam co drapie. Kilka dni temu zacząłem z tym na poważnie walczyć, ciekawe czy wytrwam.
Niby człowiek stresu nie ma, a nawet się nie spodzieje i paznokieć "w strzępach".
_________________ Tylko czarne glany, są naprawde funny!;)
Ja przez kilka lat obgryzałam paznokcie,więc wydaje mi się,że byłam tak jakby uzależniona
Jak walczyłam z tym?Po prostu pewnego dnia powiedziałam sobie,że nie będę mieć takich okropnych paznokci,więc od tamtego dnia nie obgryzam :)
_________________ "Mądrość wszędzie ma daleko, głupota wszędzie ma blisko; mądrość - tylko czasem dociera, głupota - zawsze."
kilka lat temu też miałam ten problem.Bardzo podobały mi się paznokcie siostry,także chciałam takie mieć.udało mi się powstrzymywać od obgryzania i do dziś nie mam z tym problemu.są podobno jakieś lakiery specjalne ,które pomagają oduczyć się obgryzania ,,gorzki paluszek,,czy cos takiego
Sam nigdy nie obgryzałem paznokci. Jakoś nie po drodze mi było do tego uzależnienia. Brat za to obgryzał niemiłosiernie. Później niby przestał, ale czasami mu się jeszcze zdarza. Nie stosował żadnych środków wspomagających. Ot tak przestał.
slow napisał/a:
Aczkolwiek gdy się denerwuję często obgryzam skórki przy paznokciach.
Ooo! to też mi się zdarza. Nawet ostatnio dość często
Imię: Aru
Wysłany: 2010-05-12, 00:23
Ja niestety czasem obgryzam, ale to jest wywołane silnym stresem. I nie nazwałabym tego uzależnieniem a nawykiem i to tym nie najlepszym i nie najprzyjemniejszym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum