Pedant czy bałaganiarz ? Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Ogólnie » Pedant czy bałaganiarz ?

Pedant czy bałaganiarz ?
Autor Wiadomość

Mizantrop 
Moderator
Pstrykacz-amator

Wysłany: 2010-07-20, 18:46   Pedant czy bałaganiarz ?

pedant -(fr. pédant, wł. pedante) osoba b. dokładana, skrupulatna, precyzyjna; ktoś dbający o każdy szczegół wykonywanej czynności lub wymagający szczegółów, niekiedy przesadnie.
Bałaganiarz nie trzeba chyba tłumaczyć.

Jacy jesteście ?
Dokładni, skrupulatni czy raczej wszystko bardziej robione na ot tak, byle zrobić ?
Musicie mieć porządek, wszystko dokładnie poukładane czy raczej bałagan Wam nie przeszkadza ?
Lepiej się Wam pracuje w porządku ?
Irytuje Was gdy ktoś układa po swojemu ? nie po Waszej koncepcji ?
Poprawiacie innych ?

szostol 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-07-20, 18:48   

Zależy od dnia. Czasami trzymam bajzel, a czasami wysprzątam, jednak kiedy już to robię to bardo dokładnie, wszystko ustawiam równiutko żeby dobrze wyglądało.

sydnej 
Pogromca postów
Last White Hope

Wysłany: 2010-07-20, 18:49   

Jestem bałaganiarzem, w krótkim czasie potrafię masakrycznie zmienić moje mieszkanie. Fakt, że wolę jednak przebywać w porządku zmusza mnie niestety do częstego sprzątania.

destrukcyjna 
Pogromca postów
zbuntowany anioł

Wysłany: 2010-07-20, 18:50   

nie jestem pedantem. mój bałagan mi nie przeszkadza - wiem, gdzie co mam i lepiej się odnajduję w swoim bałaganie niż czyimś porządku. bardzo mnie denerwuje, jak ktoś próbuje mi układać rzeczy, a jeszcze bardziej, gdy każe mi się sprzątać, kiedy akurat nie mam na to ochoty.
oczywiście, mam pewne granice tego bałaganiarstwa. nie jest to w takim stopniu, że nie da się do pokoju wejść bez kasku i ochraniaczy.
I wish I was special

enchantment 
VIP
osobliwy wypadek

Imię: Jakub

Wysłany: 2010-07-20, 18:53   

Jestem typowym bałaganiarzem, chociaż chciałbym tego zaprzestać to nie potrafię. Zostawiam coś gdzieś i zapominam tego zabrać, nie chce mi się ogółem brać za porządek, chociaż jako taki utrzymuję. Wiadomo, wolę kiedy jest posprzątane, więc raz na jakiś czas się zmuszę, jednak niechętnie.

kotek:* 
Mega wymiatacz

Imię: ka$ia

Wysłany: 2010-07-20, 18:56   

Lubię mój bałagan ale czuje się lepiej kiedy wokół panuje porządek :-) . Nienawidzę kiedy ktoś rusza moje rzeczy i kładzie je w nieodpowiednim miejscu.

Isair 
Moderator
Arcykapłan

Wysłany: 2010-07-20, 18:57   

Nie jestem ani jednym ani drugim. Wszystko zależy od dnia. Chociaż wolę porządek.

Edyn
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-07-20, 19:08   

Zdecydowanie bałaganiarz. Nie chce mi się, nie lubię sprzątać. A książki do liceum walają mi się jeszcze po całym pokoju chociaż minęła już prawie połowa wakacji.

Trudno jest powiedzieć akurat tyle, ile się chce powiedzieć.

Aniołek^^ 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-07-20, 19:11   

Ja jestem raczej pedantką.
Wszystko robię dokładnie.
I sprzątam codziennie cały dom, ścieram kurze, myje lusterka, szyby. Jeżeli widzę, że jest nieposprzątane, jest jakiś kurz na meblach, trafia mnie szlag, szybko się denerwuje.
Co do swojego wyglądu też jestem bardzo dokładna, nie mogę mieć żadnej brudnej plamy na ubraniu, zaraz idę się przebrać, albo jeżeli, na przykład, odpadł jakiś paciorek od bluzki to już jej nie założę. Często się kłócę, gdy nie jest jakaś rzecz na miejscu.
W posprzątanym miejscu jest mi przyjemniej przebywać, uczyć się, czytać książkę.

Mizantrop 
Moderator
Pstrykacz-amator

Wysłany: 2010-07-20, 19:32   

Powiem tak. U mnie wszystko zależy od dnia, od mojego nastroju, aczkolwiek wole porządek. Szczególnie na moim biurku gdzie siedzę, pracuje czy też po prostu coś czytam. Lepiej mi się wykonuje te czynności w porządku. Mogę się bardziej skupić niż gdybym miał bajzel na biurku.
Owszem, czasami zdarzy mi się bałagan, ale gdy już sprzątam, to robię to dokładnie i skrupulatnie. Wtedy staram się porządek owy utrzymać jak najdłużej i wszystko odkładam na swoje miejsce.
Choć często jak zrobię porządek gorzej mi się szuka czegoś aniżeli w bałaganie. Zawsze gdzieś tą rzecz widziałem i od razu lokalizuje w bałaganie :)
Ale cenie ład i porządek.

niunia16 
User

Imię: Natalia

Wysłany: 2010-07-20, 20:15   

Wydaje mi się,że jestem bardziej pedantką :-) Lubię porządek,gdy wszystko jest na miejscu.Najbardziej denerwuje mnie to,gdy ktoś,to co posprzątałam celowo zniszczy!

motyl 
Moderator

Wysłany: 2010-07-20, 20:25   

Najlepiej jeśli się wszystko robi szybko, a dokładnie. Szlak mnie trafia jak ktoś sprzata na odwal się i byle po wierzchu było posprzątana. I jak nierówno stoją kubki, albo nie w tej kolejności talerze to też. Ale już nic na to nie poradzę. Bałagan mi przeszkadza i nie mogę się skupić na czymś innym widząc porozrzucane rzeczy, albo zlew pełen naczyń. Denerwuje mnie też bałaganiarstwo i brak szacunku do tych, którzy sprzątają, a właściwie do ich pracy, często wśród panów to się zdarza niestety.
Trochę przesadnie, pobyć sam
Wejść na drzewo i patrzeć w niebo
Tak zwyczajnie, tylko że
Tutaj też wiem kolejny raz
Nie mam szans być kim chcę.

Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem.

Frozy 
Pogromca postów
The Destroyer

Wysłany: 2010-07-20, 21:04   

hmm ja nie lubie jak jest wszystko poukładane... dlatego w moim pokoju wszystko jest rozwalone po kątach :P
Show no fear!
ATAAAAAAAAACK!" - Amon Amarth

http://www.formspring.me/Frozy1919

lola 
Hiper wymiatacz
z głową w chmurach

Wysłany: 2010-07-20, 21:10   

U mnie panuje zazwyczaj taki artystyczny nieład. To lubię, we wszystkim się wtedy odnajduję, nie jest to bałagan, ale i nie idealny porządek. I tak staram się utrzymywać. Kiedy ten nieład zaczyna przybierać postać bałaganu - muszę to uprzątnąć.
Pedantką na pewno nie jestem. Ale wolę porządek od bałaganu.
Renesans znał przedziwne sposoby trucia: hełmem lub płonącą pochodnią, haftowaną rękawiczką lub klejnotami wysadzanym wachlarzem, złotym puzderkiem lub łańcuchem z bursztynów. Dorian Gray został zatruty książką.

diego 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-07-20, 21:53   

Ogólnie lubię poukładane życie ale w pokoju to wolę mieć jednak swój bajzel, który dla mnie jest jakimś porządkiem.

O to dobrze opiszę moje podejście:

lola napisał/a:
U mnie panuje zazwyczaj taki artystyczny nieład. To lubię, we wszystkim się wtedy odnajduję, nie jest to bałagan, ale i nie idealny porządek. I tak staram się utrzymywać. Kiedy ten nieład zaczyna przybierać postać bałaganu - muszę to uprzątnąć.

Każdy wie co ten sport dla nas znaczy, w naszym mieście- my dzielni Krzyżacy.
Wiesław Jaguś - legenda na zawsze

Odpowiedz do tematu