Imię: Marcin
Wysłany: 2009-12-16, 23:16
Jeżeli ktoś mówi, że pieniądzę szczęścia nie dają bo np. nie można za nie kupić miłości, to na takiej samej zasadzie:
Miłość szczęścia nie daje, bo nie nakarmisz za nią siebie i bliskich.
Prawda jest taka, że zarówno pieniądze, jak i miłość, przyjaźń czy inne uczucia są składowymi poczucia szczęścia.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja."
T. Pratchett
ale czasem są ludzie bogaci, z nie wiadomo jakimi posiadłościami i kilkunastoma zerami na koncie, są oni nieszczęśliwi, kariera spowodowała brak rodziny, dzieci, drugiej połówki.
I pieniądze stają się bezużyteczne, nie ma sensu życia, choć to chyba za ostre słowa.
ale wielu jest takich ludzi, szczególnie w dzisiajeszym świecie, opartym głównie na pieniądzu.
ale co prawda, to prawda - spróbujmy np. leczyć się bez pieniędzy
chociaż tu też możnaby się kłócić, ze jesli ktos bogaty, samotny ma jakiegoś raka, zostął miesiąc zycia. To zadne kwoty nie kupią wtedy bliskości, ciepła, bezinteresowności innej osoby.
taki nasz ludzki paradoks...
_________________ „Przyjaźń to jedna dusza w dwóch ciałach” – powiedział przed wiekami grecki filozof, bez wątpienia gej.
Zapewne autorka tego postu miała na myśli,że w dzisiejszych czasach przede wszystkim można kupić swoje życie,czy też zdrowie.A to jednak jest równoznaczne ze szczęściem.
Pieniądze z pewnością nie powinny być jedynym wyznacznikiem szczęścia,lecz trudno mi uwierzyć,że jeszcze nikomu szczęścia nie przyniosła.Rzeczy materialne także nas cieszą,choć owszem nie stanowią takiego źródła szczęścia jak miłość ,czy bliskość innej osoby.
Pieniądze są niezbędne do życia.
Ot co.
Mniemam,że w pełni można docenić ich znaczenie,gdy zaczniemy cierpić na ich brak.
stewie napisał/a:
Bez pieniędzy w dzisiejszym świecie daleko nikt nie zajdzie
A na podstawie czego wysuwasz takie wnioski ?
Pieniądze nie są wyznacznikiem sukcesu.
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
Wysłany: 2010-01-19, 10:55
slow napisał/a:
Pieniądze nie są wyznacznikiem sukcesu.
Nie? A o czym będą mówić? O Dodzie, czy tam innej gwiździe zarabiającej dużą kasę, czy rencistce, która ledwo wiąże koniec z końcem i jeszcze pomaga dzieciom z osiedla?
_________________ Wiesz... lubię wieczory
Lubię się schować na jakiś czas
I jakoś tak, nienaturalnie
Trochę przesadnie, pobyć sam
Wejść na drzewo i patrzeć w niebo
Tak zwyczajnie, tylko że
Tutaj też wiem kolejny raz
Nie mam szans być kim chcę.
Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem.
Nie? A o czym będą mówić? O Dodzie, czy tam innej gwiździe zarabiającej dużą kasę, czy rencistce, która ledwo wiąże koniec z końcem i jeszcze pomaga dzieciom z osiedla?
A od kiedy to sukces jest równoważny sławie (w szczególności tej medialnej)?
Wysłany: 2010-01-19, 11:00
Rorschach napisał/a:
A od kiedy to sukces jest równoważny sławie (w szczególności tej medialnej)?
Nie miałam na myśli tylko gwiazd typu-aktorzy, itd, ale raczej ludzie, którym się powiodło i są na dobrych stanowiskach.
_________________ Wiesz... lubię wieczory
Lubię się schować na jakiś czas
I jakoś tak, nienaturalnie
Trochę przesadnie, pobyć sam
Wejść na drzewo i patrzeć w niebo
Tak zwyczajnie, tylko że
Tutaj też wiem kolejny raz
Nie mam szans być kim chcę.
Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem.
Dla mnie sukces to raczej życie, z którego jestem zadowolony i w którym robię to, co chcę i lubię robić. I nie ma to nic wspólnego z tym, czy ktoś będzie o tym rozpowiadał na lewo i prawo, czy nie. Prawdę mówiąc życie takiej rencistki z Twojego przykładu mógłbym uznać za dużo bardziej successful niż Dody czy innych gwiazdeczek z problemami narkotykowymi i życiem pozbawionym jakichkolwiek chwil dla siebie.
A pieniądze? Oczywiście, że potrzebne nie są teoretycznie, ale ciężko robić to, na co ma się ochotę, mając perspektywę zaległych rachunków do spłacenia. Z tym że umiarkowana ilość pieniędzy spokojnie wystarczy.
Mam wrazenie ze niektorzy rozumieja to przyslowie zbyt doslownie. Jasne ze jak powiesz komus kto nie ma na chleb ze pieniadze szczescia nie daja to Cie wysmieje. W tym przyslowiu chodzi o to ze choc bys nie wiem ile mial tych pieniedzy a nie mial milosci i przyjazni to szczescia nie zaznasz.
Cóż to już zależy od tego co masz na myśli mówiąc sukces,bo o ile pamiętam nie jest on synonimem słowa "sława".
motyl napisał/a:
, ale raczej ludzie, którym się powiodło i są na dobrych stanowiskach.
Akurat uważam,że to można kupić tylko i wyłącznie swoją pracą.
Oczywiście zdarzają się różne patologie.Sukcesem jest samorealizacja,dążenie do wytyczonych celów, ciężka praca.A to,czy zyskamy popularność,czy też nie zależne jest od tego na jakich płaszczyznach owe sukcesy odnosimy.
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
Taa, jak to było w filmie, "Pieniądze to nie wszystko, a wszystko bez pieniędzy to ch.." w pewnym sensie pieniądze to szczęści niż nie szczęście, bo mają pieniądze można robić to co się chce, spełniać swoje marzenia, mieć prawie wszystko, bo jednak nie wszystko jest do kupienie czyt. miłość, zdrowie.
Szczerze, jakimś pieprzonym bogaczem nie chce być, nie potrzebne mi to. Wystarczy bym miał tyle by żyć normalnie, nie martwić się, że 'cholera, nie będzie na prąd albo czynsz'.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum