Imię: Adam
Wysłany: 2010-08-07, 22:25
Jak to Ostr nawiną " moge być biedny ble tylko luz miał koło mnie" wiadomo żeby żyć trzeba mieć kasę jednak uważam ze najważniejsze jest żeby robic cos co sprawia przyjemność. Szczytem moich ambicji jest robic to co chcę być szczęśliwy i mieć na tyle kasy aby stykalo do 1 i aby czasem wyjść gdzieś wyjechać na jakies skromne wczasy. Więcej nie bylo by mi potrzebne.
A pieniądze powinny dawać ludziom żyć w godny sposób to przyjaciele i pasją powinna dawać szczęście.
_________________ Nie pozwól żeby ktoś za ciebie rzucał kości
Rządził twoim życiem i sterował ciągle tobą
Rządził twoim życiem jesteś wolna osoba I choć świat jest zepsuty a ludzie ze sobą walczą
Ty broń miłości z mocno uniesiona tarcza
Zawsze byłem materialistą więc moje stanowisko jest takie że pieniądze dają szczęście, po za tym szczęście to pojęcie względne dla każdego jest czym innym. Więc to powiedzenie jest według mnie bez sensu.
_________________ "Urodziłem się w rodzinie żydowskiej, ale z czasem przeszedłem na narcyzm."
Fazikus, a czy tu chodzi o materializm ? Bez pieniędzy nic nie można osiągnąć, są potrzebne do normalnego, codziennego funkcjonowania. Pomijając to, ich nadmiar może dać jedynie szczęście chwilowe, ale nie zawsze (np.droga operacja). Jednak bez bazowej kasy nic zrobić nie można.
_________________ You are not in the sudoers file. This incident will be reported.
"Pieniądze szczęścia nie dają", ale bez pieniędzy szczęścia nie ma.
_________________ [...] samotność nie jest naszym przeznaczeniem, a samych siebie poznajemy tylko wtedy, kiedy możemy się przejrzeć w oczach innych ludzi.
Imię: Daria
Wysłany: 2010-08-10, 17:29
Pieniądze są potrzebne, wiadomo. Bez nich nie ma domu, jedzenia, prawie nic. Ale te 'materialne' potrzeby według mnie to tylko połowa czynników składających się na szczęście - bo jest jeszcze rodzina, zdrowa i kochająca. Wobec tego sądzę, że jest w tym powiedzeniu CZĘŚĆ prawdy.
_________________ 28.05.1992r. - 21.02.2008r. [*]
09.12.1978r. - 12.02.2010r. [*]
Zawsze w moim sercu...
Oczywiście, że pieniądze dają szczęście.
Zawsze poprawiają mi humor, więc nie wiem, czemu ludzie oszukują samych siebie pisząc, że pieniądze nie dają szczęścia. Gdybyście nie mieli pieniędzy, bylibyście weseli? jakbyście nie mieli za co żyć?
Bzdury! za prawie wszytskie przyjemności się teraz płaci, a przyjemności rozweselają człowieka.
Nie dają szczęścia, ale bez pieniędzy nie można być szczęśliwym. Dają poczucie bezpieczeństwa, możliwość rozwoju i spełniania marzeń, co zawiera się w definicji "szczęścia". Nie można być szczęśliwym licząc od pierwszego do pierwszego na marne 600 zł i żałować każdej złotówki. Nie można być szczęśliwym, kiedy trzeba wszystkiego sobie odmawiać. Pieniądze, w zdrowej ilości, pomagają i są niezbędne do szczęścia.
Jednak uważam, że w nadmiarze sukcesywnie je niszczą.
[ Dodano: 2010-08-11, 12:00 ]
Ower napisał/a:
Pieniądze szczęścia nie dają", ale bez pieniędzy szczęścia nie ma.
Pieniądze dają nie tyle co szczęście, ale po prostu spokój. Ja uważam, że można być szczęśliwym bez pieniędzy, w niektórych kulturach jakoś dają sobie z tym radę.
W jednej z książek, które ostatnio czytałam ( Waris Dirie "Córka Nomadów" bodajże) Była przytoczona bardzo fajna przypowieść, o władcy, który pomimo swojego wielkiego majątku nie mógł być szczęśliwy i szukał kogo kto mógłby mu to szczęście pokazać. Po pewnym czasie znalazł biedaka, który żył sobie z tego co wyhodował i był bardzo szczęśliwy. Władca sprowadził go na swój piękny i bogaty pałac żeby zapytać jak sprawia, że czuje się spełniony w swoim życiu. Jednak gdy nie uzyskał żadnej pomocnej odpowiedzi odprawił nędarza do domu.
Biedak po zobaczeniu takiego bogactwa i uświadomieniu sobie czego nie ma już nigdy nie zaznał szczęścia.
W książce oczywiście było to napisane 100x ciekawiej.. Niby banał, ale pokazuje bardzo fajne zależności.
_________________ Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi. T.Pratchett
Podzielam tutaj zdanie większości i uważam,że same pieniądze szczęścia nie dają,ale mogą nam pomóc w jego osiągnięciu.Trudno sobie wyobrazić życie bez pieniędzy-są nam potrzebne do codziennego funkcjonowania,a i w wielu sytuacjach przynoszą radość,gdy możemy sobie coś za nie sprawić.Ważne jest tylko żeby nie popadać w skrajności-otaczając się samymi dobrami materialnymi nigdy naprawdę szczęśliwi nie będziemy,warto o tym pamiętać.
_________________ Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania.
Helen Keller Nie chodzi o to, żeby być lepszym od innych - chodzi o to, żeby być lepszym niż wczoraj
Jigoro Kano
Imię: Maleńka
Wysłany: 2010-08-14, 21:23
oj dają dają^^ i wydaje mi się że mi by dały szczęście ( może dlatego że ich nigdy nie miałam ) ?
za kasę spełniłabym swoje marzenia ^^ nie wszystkie ale większość...
_________________ "Ludzie się żrą i pieprzą, a i tak sobie nie smakują ..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum