ja nigdy nie chcę mieć dziecka. Musiałabym mu mieć co przekazać, a nie chcę brać na siebie tak dużej odpowiedzialnosci. W ogóle przeraża mnie to, że moje rówieśniczki częściej planują kiedy i ile będą miały dzieci, niż jak spędza najdłuższe wakacje swego życia, albo jak zrobią 18-tke.
_________________ ktokolwiek powiedział, ze słońce przynosi szczęście, ten nigdy nie tańczył w deszczu
Nie planuję mieć dzieci. Uważam ,że nie byłabym dobrą matką. Jeśli kiedyś bym tam się zdecydowała , to już po skończonych studiach, ustatkowaniu się ,bo co by miało takie dziecko gdybym urodziła je w wieku 17-18 lat i nie miała dla niego czasu bo szkoła, znajomi itp. ? Jak już wychowywać to porządnie
_________________ "Nie sraj tam, gdzie jadasz."
~Stephen King.
Kiedy chcielibyscie miec swoje pierwsze dziecko?
Kiedy wg was jest na to za wczesnie?
Czy wg was mlodzi rodzice sa w stanie sobie poradzic z opieka nad dzieckiem?
Z pewnością nie chciałabym poznać smaku macierzyństwa zbyt wcześnie.
Uważam,że do tego potrzebna jest 'stabilna' sytuacja w życiu ,która da mi pewność ,że wraz ze swoim partnerem zapewnię dziecku miłość oraz bezpieczeństwo :)
Za wcześnie jest wtedy kiedy partnerzy nie dorośli do pełnienia funkcji rodzica.
Niemniej wszystko jest kwestią indywidualną.Nie wykluczone,że i młodzi rodzice będą w stanie sprostać wymogom macierzyństwa.
_________________ Ale te przeżycia stały się częścią mojej istoty. Są krajobrazem, w którym przyszło mi żyć. Sylvia Plath The Bell Jar
W ostatnich dniach uczyłam się, jak nie ufać ludziom. Cieszę się, że oblałam. Czasami polegamy na ludziach jak na lustrze, aby określić , kim sami jesteśmy i każde odbicie tworzy mnie coraz bardziej'
My Blueberry Nights
Warto zrobić sobie teścik w postaci zakupu psa lub innego pupila, to może nakreślić mniej więcej czy właściciel jest osobą odpowiedzialną czy nie.
Jednakże nie ukrywajmy,że ciężko jest w ten sposób sprawdzić,czy osoba ,która jest zdolna do opieki nad psem będzie także w stanie wychować dziecko.Tymbardziej,że jak sama nazwa wskazuje jedną z funkcji rodziców jest wychowanie,czyli socjalizacja ,przekazanie odpowiednich wartości moralnych.
_________________ Ale te przeżycia stały się częścią mojej istoty. Są krajobrazem, w którym przyszło mi żyć. Sylvia Plath The Bell Jar
W ostatnich dniach uczyłam się, jak nie ufać ludziom. Cieszę się, że oblałam. Czasami polegamy na ludziach jak na lustrze, aby określić , kim sami jesteśmy i każde odbicie tworzy mnie coraz bardziej'
My Blueberry Nights
slow, spójrz na to z innej strony, jeśli ktoś nie jest w stanie zająć się nawet psem, mimo przywiązania i sympatii do niego to tym bardziej nie będzie się dobrze zajmował dzieckiem. Wychowanie można zastąpić terminem tresowanie, natomiast pora jego wyżerki wyznaczałaby punktualność,do tego minimalne poświęcenie 10 minut na kilka spacerów dziennie. Znam osoby, które miały nawet z tym problem.
_________________ You are not in the sudoers file. This incident will be reported.
ojzu, wiem :) Zrozumiałam co miałeś na myśli jedynie mam nadzieję ,że nikt tego nie uzna za wyznacznik gotowości do macierzyństwa.
My Blueberry Nights
Trudno to przewidzieć,ale czysto teoretycznie chciałabym dopiero po studiach-w wieku ok.25 lat.Nie wiem jak będzie,ale gdybym z jakichś powodów zrezygnowała z nauki,lub odwlekła w czasie studia-mogłabym mieć dziecko nawet w wieku 22 lat.
_________________ Encumbered forever by desire and ambition
There's a hunger still unsatisfied
Our weary eyes still stray to the horizon
Though down this road we've been so many times
Jeśli chodzi o dziecko to na pewno po ślubie Może gdzieś tak 26-27 lat. Teraz uwielbiam dzieciaki i mogłabym się nimi zajmować cały wolny czas :)
A co do młodych rodziców to uważam, że owszem potrafią sobie radic, ale nie zawsze chcą.. W tym sensie, że po prostu żyją chwilą.. A dziecku trzeba poświęcać cały czas uwagę szczególnie w pierwszych latach życia ;d
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum