1. Za duża odpowiedzialność.
2. Brak kasy.
3. Nie potrafię sobie siebie wyobrazić w roli ojca i męża.
4. Nie lubię dzieci.
5. Wolę mieć więcej czasu dla siebie.
6. Jestem na to za leniwy.
7. Nie mógłbym przeboleć śmierci dziecka.
8. Mam ważniejsze sprawy na głowie.
_________________ And I’ll stay alive
Just to follow you home
And I will survive
‘Cause you’re my Mississippi Princess
You’re my California Queen
Like the Duchess of Detroit
And every city in between
Z jednej strony bym chciała zobaczyć się w roli matki, z drugiej mam wrażenie, że to jeszcze za wcześnie i że długo będzie za wcześnie.
Póki co mam wiele planów na przyszłość, a w każdym z nim dziecko raczej przeszkadza niż pomaga. Serio, nie wiem, jak to ludzie robią, przecież to w pewien sposób koniec siebie.
Aczkolwiek mam nadzieję, że będę matką przed trzydziestką.
Uwielbiam dzieciątka. Bardzo lubię się zajmować np. dziećmi kuzynek, gotowa byłabym poświęcić im bardzo dużo i sprawia mi to przyjemność, jednakże rozumiem jak wielka to odpowiedzialność mieć własne dziecko i wychowywać je. Dlatego to nastąpi kiedyśtam, jak będę gotowa. Narazie realizuję pewne "instynkty" na czyichś dzieciach :).
Wysłany: 2010-05-24, 15:38
Nie chciałabym mieć dzieci, nigdy.
Ciąża może i piękny stan, ale weź to małe coś potem wychowaj... Za duża odpowiedzialność. No i jest jeszcze jedna sprawa, może i wyjdę teraz na egoistkę, ale mam swoje plany na przyszłość, które chcę realizować i raczej nie ma w tych planach miejsca na dzieci, znacznie utrudniłyby mi one realizację tego, co chcę osiągnąć.
Ale może kiedyś mi się zmieni.
_________________ 28.05.1992r. - 21.02.2008r. [*]
09.12.1978r. - 12.02.2010r. [*]
Zawsze w moim sercu...
Ja na pewno chciałabym mieć dzieci, nie mam jakiegoś wyznaczonego wieku, jeżeli z mim partnerem zdecyduję się i powiem ,,tak , jestem na nie gotowa", to wtedy będzie najodpowiedniejszy czas. Chyba, że będę biedna i będę wiedziała, że na razie nie jestem w stanie materialnie pokryć potrzeb mojej pociechy.
_________________ To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące.
Psychicznie jestem już gotowa do macieżyństwa, ba, nawet bardzo chciałabym już mieć maleństwo. Ale patrzę realnie. Brak partnera, brak własnego mieszkania, brak pracy i szkoła. Nie, to jeszcze nie ten czas. Myślę, że za 3 lata sprawy materialne ogarnę na tyle, żeby się zdecydować na dziecko, teraz jeszcze tylko wszystko będzie zależeć od spraw uczuciowych.
_________________ "Być może mężczyzna wymyślił ogień, lecz kobieta wymyśliła, jak z ogniem igrać."
lubie dzieci ale opiekowac sie ..malymi ok ale swoje? mam 18 lat i w zyciu nie uwazam ,z ekto kolwiek w tym wieku jest gotowy do macierzynstwa czy ojcostwa.Ja chce najwczeniej pierwsze dziecko w wieku 26 lat ...jak sie odpowiednio jakos wyksztalce ..Za duza odpowiedzialnosc w wiieku 18-23 na dziecko!to czas na nauke ,myslenie o sobie ..jak juz sie czlowiek zdecyduje na dziecko odpowiedzialnosc na zawsze jest.A taka 19 -letnia mama z reguly sama jeszcze w sobie za duzo ma dziecka,zeby to ogarnac ..czasy sie zmienily.Chociaz od wszystkiego sa wyjatki i 16-latka moze byc dobra matka..:)
moim zdaniem tak.Jesli chodzi o dziewczyny to moze sie znajdzie jakis wyjatek ,ale jesli chodzi o chlopakow to watpie calkowicie.Moim zdaniem 26-28 tak chcialabym pierwsze dziecko i mysle ,ze to najlepszy wiek.Nastolatka w ciazy odpada.
a co chciaalbys juz miec dziecko??
Imię: Marta
Wysłany: 2010-05-25, 16:05
owszem chciałabym miec dziecko. Moj chłopak ma 22 lata i juz ma jedno z inna dziewczyna, wiec chyba on nie chce miec kolejnego. Juz sama nie wiem co mam robic
Ja bym chciała mieć pierwsze dziecko jak skończę szkołę, studia, znajdę pracę.
Na pewno nie wcześniej.
Wychowywanie dziecka jest bardzo trudne, ja raczej sama bym sobie nie poradziła, bo nie mam pojęcia o dzieciach. Bardzo lubię małe dzieci, mogłabym przebywać z nimi cały dzień.
_________________ Jęczeć nad minionym nieszczęściem to najlepszy sposób, by przyciągnąć inne.
Mój Syn na 8 mc i nie uważam żeby było za wcześnie. Kiedyś, nie tak sobie wyobrażałem życie 21-latka ale teraz za nic bym go nie zmienił. Myślę, że jestem na tyle odpowiedzialny aby móc zapewnić dziecku bezpieczeństwo, spokój, stabilizację emocjonalną w rodzinie i możliwość prawidłowego rozwoju zarówno psychicznego jak i fizycznego. :)
_________________ There is a pleasure in the pathless woods,
There is a rapture on the lonely shore,
There is society, where none intrudes,
By the deep sea, and music in its roar:
I love not man the less, but Nature more,
Kiedy..chciałoby się powiedzieć,że gdy osiągnie się stabilizację,skończy studia,weźmie ślub,kupi mieszkanie,samochód..Cóż,wiadomo jednak,że rzadko kiedy bywa tak jak byśmy to sobie wymarzyli.
Moim zdaniem nie ważne kiedy,ważne z kim.Wolałabym być już przynajmniej po ślubie i mieć własny dom/mieszkanie,ale to tylko 'wymarzona' wersja,a będzie jak będzie.
_________________ Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania.
Helen Keller Nie chodzi o to, żeby być lepszym od innych - chodzi o to, żeby być lepszym niż wczoraj
Jigoro Kano
Ja na razie nie mam co myśleć o macierzyństwie. Ale ja bym chciała mieć dziecko kiedy:
1. Skończę studia
2. Będę miała pracę, mieszkanie no i partnera
3. Kiedy będę miała na koncie przynajmniej 1 film (chcę zostać reżyserem), ponieważ będę chciała pracować nad tymi filmami i "poświęcić" się im, a jakbym miała dziecko to by to było trudniejsze.
_________________ Ci, co rozśmieszają ludzi, cenniejsi są od tych, którzy każą im płakać.
Charlie Chaplin
Imię: Sandra
Wysłany: 2011-04-06, 17:27
Pewnie, że chciałabym najpierw skończyć szkołę, mieć stałą prace, a może nawet własną aptekę, mieszkanie itd. ale z drugiej strony chciałabym mieć dwoje dzieci i oboje przed 30, więc pewnie się ze wszystkim nie wyrobię, bo tylko 10 lat mi zostało, a 7 z tego samej szkoły, co prawda po zrobieniu studium planuję zacząć pracę, no ale zobaczy się jeszcze...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum