Cześć
Pomagam moim przyjaciółką w pisaniu pracy maturalnej, i niestety jako że są one dwie potrzebuję nieco większej ilości lektur. Znalazłam większość pozycji ale niestety brakuje mi 4 z nich. temat pracy brzmi mniej więcej: Różne kreacje Żydów w literaturze. Co więcej dotyczy to Żydów w okresie holocaustu. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam
P.S. Poniżej podam tytuły które zamierzam już wykorzystać:
Początek
Zdążyć przed Panem Bogiem
Medaliony
Rozmowy z katem
Pianista
Opowiadania Borowskiego (fragmenty).
_________________ I queta ar umë lastaina, ómalóra ná.
"Człowiek w czerni uciekał przez pustynię, a rewolwerowiec podążał w ślad za nim" - S. King
:) nareszcie moja tematyka! (mój temat brzmiał: relacje między Żydami a Polakami w XX wieku w literaturze, filmie i plakacie, jakoś tak to szło było z Holocaustem związane;)) ale do rzeczy, co do lektur może jeszcze (z tych niewymienionych):
Byłem asystentem doktora Mengele - Żyd węgierski opowiada o swojej roli w obozie
Nadzieje umiera ostatnia Haliny Birenbaum - polska Żydówka, przeżyła koszmar getta, Oświęcimia i innych obozów, klasyka tematu (tak mówią)
Można jeszcze "dzieciństwo w pasiakach" zaliczyć, tak myślę, jest tam rozdział gdzie pojawiają się żydowskie dzieci. To książka ogólnie o losie dzieci w Auschwitz.
_________________ "Ceń to, co ma wartość dla Ciebie, nie dla innych. Na tym właśnie polega życie!"
Sknerus McKwacz
Dziękuję Wam bardzo Sama miałam temat Holocaust w literaturze i sztuce ale ja wcisnęłam tylko te podstawowe lektury plus obrazy plus wiersze plus film...
Pozdrawiam
_________________ I queta ar umë lastaina, ómalóra ná.
"Człowiek w czerni uciekał przez pustynię, a rewolwerowiec podążał w ślad za nim" - S. King
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum