Nawet nie mam zamiaru się wypowiadać, podsumowanie mówi samo za siebie.
Cytat:
Połączmy to z wolnym rynkiem religii, którego naczelną zasadą jest "wszystkie drogi prowadzące do Boga są dobre", nawet jeśli w niektórych z nich Jezus zakazuje małym dziewczynkom z cukrzycą wizyt u lekarza
- i mamy świat, który wcale nie jest najlepszym z możliwych.
Ani to nowe, ani odkrywcze. W podobnego powodu umarł chłopak z mojego liceum, trochę go znałem. Szkoda słów na rodziców dziecka, ale nie powinieneś zakładać tego tematu, bo wiadomo, że ma on służyć jedynie kolejnej durnej prowokacji. Mogłeś to równie dobrze wkleić do któregoś z poprzednich.
_________________ "Człowiek dobrze się mający jest na płaszczyźnie duchowej bez szans. Głębia to wyłączny przywilej tych, którzy cierpieli."
Mogłeś to równie dobrze wkleić do któregoś z poprzednich.
Mogłem ale równie dobrze można założyć temat Wiara i tam dyskutować o wszystkim.
poem sometimes napisał/a:
ma on służyć jedynie kolejnej durnej prowokacji
Jeśli każdy zrozumie jacy głupi byli ci rodzice to na pewno nie wyjdzie z tego prowokacja.
poem sometimes napisał/a:
Ani to nowe, ani odkrywcze. W podobnego powodu umarł chłopak z mojego liceum, trochę go znałem.
Nigdy się nie spotkałem z podobnym przypadkiem, dla mnie odkrywcze to nie było ale nowe tak, i popiera to co mówiłem już z miesiąc temu na temat religii i do czego może doprowadzić.
Btw. niech jakiś zmieni nazwę tematu na coś w stylu "Chora wiara doprowadza do śmierci" albo cuś.
Kwestia znalezienie swoistej równowagi w swoich przekonaniach i wiążącej się z nimi codziennością, widocznie Ci ludzie nie potrafili tego zrobić bądź są chorzy.
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
Nigdy się nie spotkałem z podobnym przypadkiem, dla mnie odkrywcze to nie było ale nowe tak, i popiera to co mówiłem już z miesiąc temu na temat religii i do czego może doprowadzić.
Każda religia może doprowadzić do tragedii, jeśli człowiek jest zaślepiony i nie posiada własnego osądu. Dlatego jestem wierzący, ale jeśli uważam w jakiejś kwestii inaczej, niż dogmaty mojej wiary, to nie ulega im bezmyślnie.
_________________ "Człowiek dobrze się mający jest na płaszczyźnie duchowej bez szans. Głębia to wyłączny przywilej tych, którzy cierpieli."
Fanatyzm zdarza się wszędzie. W takim przypadku każda religia powinna być zakazana. Ateizm też. Tylko byłby problem, bo nawet brak światopoglądu może być światopoglądem (zresztą Ci rodzice nie należeli do żadnego wyznania).
_________________ “Nie mam co do tego żadnej wątpliwości, że świat istnieje tylko dzięki modlitwie chrześcijan”. (Arystydes z Aten)
idioci są nie tylko tam. nie każdy potrafi rozgraniczyć to, w co wierzy od tego, co jest pewne i realia od wiary. religii nie powinno się zabraniać, bo i po co? zawsze znajdzie się ktoś, przez kogo każda wiara wygląda gorzej, czy wśród ateistów ie ma idiotów?
Imię: Marcin
Wysłany: 2009-07-29, 12:58
Zakazanie religii podchodziłoby pod zakazanie samodzielnego myślenia.
Ludzie patrząc na świat dochodzą do różnych wniosków i to jest piękne, bo dzięki temu się rozwijamy.
Tak jak napisała Sheilven, kretynów znajdziesz wszędzie. Wystarczy się dobrze rozejrzeć.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja."
T. Pratchett
Nawet nie mam zamiaru się wypowiadać, podsumowanie mówi samo za siebie.
Cytat:
Połączmy to z wolnym rynkiem religii, którego naczelną zasadą jest "wszystkie drogi prowadzące do Boga są dobre", nawet jeśli w niektórych z nich Jezus zakazuje małym dziewczynkom z cukrzycą wizyt u lekarza
.
To nie Jezus zakazuje wizyt u lekarza.
Ten aktykuł pokazuje jedynie wielką bezmyślność rodziców tej dziewczyki. Ok, Jezus uzdrawiał i nadal uzdrawia, ale nie można zaprzestać z tego powodu leczenia, bo to istny idiotyzm.
Ale oczywiście to też nie powód, dla którego należy zakazać wiary w Boga. Tak jak już Ktoś z Was napisał, w każdej ideologii, wierze, wspólnocie, stowarzyszeniu, ruchu religijnym itp. itd. zdarzają się "idioci", którzy tylko rujnują dobre imię grupy osób. Zamiast zajmować się ludźmi, dla których wyznawane idee są ważne, piękne i ich bronią, my rozprawiamy i bezmyślnych ludziach :/
kolejny dowod na to, ze religia wcale nie pomaga. Nawet jesli ten "bog" by istnial to chyba by nie chcial takiego konca dla tej dziewczyny, nie chcialby tez zeby go czcic w jakichs kosciolach, strata czasu.
_________________ And I’ll stay alive
Just to follow you home
And I will survive
‘Cause you’re my Mississippi Princess
You’re my California Queen
Like the Duchess of Detroit
And every city in between
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum