Bezsens. Myśl pozytywnie a życie będzie piękne i cudowne. mhm. Po co myśleć pozytywnie o czymś, jeśli wiadomo, że i tak dane zadanie jest skazane na porażkę ? Nie, no pewnie można sobie wpajać do łba, że się uda a później sobie radzić z porażką. Lepiej od razu założyć źle, a gdy się uda być pozytywnie zaskoczonym. I jak się nie uda to łatwiej się pogodzić z porażką.
Dla mnie akurat myślenie stricte optymistycznie jest złe, i wbijanie sobie tylko rzeczy pozytywnych.
Jednak jeżeli będziemy sobie mówić że coś się na pewno nie uda to się nie uda.
A skąd wiemy że się nie uda?To tylko założenie.
A jeżeli powiemy sobie że się uda to może nie będzie (no niech ci będzie) wielkiej szansy ,jadnak na pewno jakas będzie.
_________________ Zawsze jest o 1 idiotę więcej niż myślisz.
jeśli będziesz myśleć optymistycznie to lepiej ci to na pewno pójdzie, ale nie musi się udać. Bynajmniej podchodzisz do tego z mniejszym stresem i jest przyjemniej.
Jestem zwolenniczką racjonalnego myślenia,choć z nutą optymizmu.
Pesymistyczne myślenie przypomina mi zdradzieckie koło, a przede wszystkim działa demobilizująco.Dlaczego mam w kładać to tyle pracy skoro i tak mi się nie uda ? Dlaczego mam w ogóle próbować z tego i tak nic nie wyjdzie.
A gdy już nie wychodzi winny jest ten świat,a nie my sami.
Optymista ? Z pewnością jest o wiele więcej zalet w takim postrzeganiu świata.
Doceniamy to co nam jest dane,cieszymy się.Ważne jest jednak ,aby zdawać sobie sprawę ,że nic nie zrobi się samo..
Nie zawsze będzie dobrze jeśli się nie przyłożymy.Cel sam się nie osiągnie.
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum