Problem z kolegami Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Wasze problemy » Problem z kolegami

Zamknięty przez: motyl
2010-07-13, 20:15
Problem z kolegami
Autor Wiadomość

JacekPlacek 
User

Wysłany: 2010-03-12, 19:28   Problem z kolegami

Może zacznę od tego, że chodzę do trzeciej klasy gimnazjum.
Mam kilku kolegów, a raczej znajomych, których znam dość długo, ale niezbyt intensywnie się z nimi spotykałem. Ostatnio, tzn. od kilku tygodni starają się mnie 'wciągnąć' do swojej paczki. Wszystko byłoby fajnie gdyby nie to, że po prostu do nich nie pasuje. Większość z nich jest starszych ode mnie o 2 lata. Największym problemem jest to, że oni ciągle szukają tylko okazji do picia. Ja osobiście nie lubie pić, no...ewentualnie jak jest okazja, ale nie za dużo i z umiarem. Ci koledzy lubią się po prostu naj***ć, a mnie to zwyczajnie nie interesuje. W ogóle spędzanie z nimi czasu jest dla mnie czymś nieciekawym. Wole zostać w domu i chociażby poczytać. Koledzy kiedy mnie wyciągają to na dość długo, bo sami lubią szlajać się po nocach(późny wieczór). Jest to kolejny problem, bo moi rodzice potem robią mi awantury, że tak późno wracam. Ja wiem, że po prostu się o mnie martwią i to jest tego powodem.
Nie chce spędzać czasu z tymi 'kolegami', ale nie potrafię im odmówić, jeśli po mnie zadzwonią :-/ Nie wiem co im powiedzieć, jeśli nie chce wyjść :/ Może macie dla mnie jakieś rady?
Nie wiem co zrobić, bo nie mam innych kumpli, chociaż chciałbym takich znaleźć. Oczywiście mówie tu o takich właściwych dla mnie, z którymi spędzanie czasu byłoby dla mnie przyjemnością. :-)

martucha1231 
Pogromca postów
:)

Wysłany: 2010-03-12, 19:34   

JacekPlacek napisał/a:
Nie wiem co im powiedzieć, jeśli nie chce wyjść :/

Ze nie chcesz wyjsc. Z jakiej to okazji musisz sie im tlumaczyc? Nie chcesz i juz. Nie ma po co klamac bo w koncu zabraknie Ci klamstw.
JacekPlacek napisał/a:
Nie wiem co zrobić, bo nie mam innych kumpli, chociaż chciałbym takich znaleźć. Oczywiście mówie tu o takich właściwych dla mnie, z którymi spędzanie czasu byłoby dla mnie przyjemnością.

To zamiast siedziec na forum i pisac glupie posty wyjdz do ludzi ;].

wdrlz 
Wymiatacz
WujekDobraRada x)

Wysłany: 2010-03-12, 19:45   

Temat z pozoru wydaje się być prosty , jednak tak naprawdę od problemów nie można uciekać, bo to prowadzi do depresji etc.
Najlepszym rozwiązaniem było by gdybyś powiedział im , że nie chcesz się naj** i tobie to nie odpowiada . Choć z drugiej strony nie można się alienować i cały czas siedzieć w domu z powodu braku kolegów . Znajdź sobie jakieś kółka zainteresowań , zapisz się do jakiś klubów tematycznych czy coś , poznaj nowych ludzi .

Bunny 
Stały User

Imię: Dorota

Wysłany: 2010-03-12, 20:37   

Po prostu im odmów i powiedz prawdę. To chyba najlepsze rozwiązanie... Chociaż nie ukrywam - trudne. Asertywna odmowa powinna wszystko załatwić, możesz delikatnie wytłumaczyć, że trawienie czasu na picie alkoholu Ci zwyczajnie nie odpowiada.

justa55 
Hiper wymiatacz
:)

Wysłany: 2010-03-12, 20:47   

Musisz być asertywny szczególnie jeśli jesteś niepełnoletni. Odmawiaj picia bo to jest złe. znajdź innych kumpli w szkole jest pełno ludzi.

Justyśka 
Hiper wymiatacz
kocianka:)

Wysłany: 2010-03-12, 21:26   

Asertywność, powiedz nie, bo nie masz ochoty pić, nie interesuje Cię to, niech wiedzą, co o tym sądzisz. Jeśli lubisz czytać, to odpowiednich kolegów, których też to interesuje znajdziesz przecież w bibliotece, w parku dużo osób czyta, szczególnie teraz, kiedy robi się coraz cieplej. ;)

malgonia18 
Mega wymiatacz

Wysłany: 2010-03-12, 21:53   

Naucz się asertywności. Nie bo nie i tyle! Nikomu nie musisz sie tlumaczyc .
A jeśli nie potrafisz to powiedz ze nie chce Ci sie, czytasz książkę, ogladasz tv, nie masz ochoty wyjść, pomagasz mamie, nie moge dziś . To nie takie trudne, uwierz w siebie!
Nie pasują Ci te znajomości ? Znajdź inne, masz pewnie inne koleżanki, kolegów w klasie które pewnie by Ci spasowały. Spróbuj się do nich przyłączyć.
Nie rób nigdy tego czego nie chcesz ! nic z tego dobrego nie wyjdzie ! Jedynie sprowadzą Cie na złą droge, a chyba tego nie chcesz ?

em's 
Wymiatacz

Wysłany: 2010-03-12, 22:04   

JacekPlacek napisał/a:
Nie wiem co zrobić, bo nie mam innych kumpli

Znajdź sobie dziewczynę
Justyśka napisał/a:
Jeśli lubisz czytać, to odpowiednich kolegów, których też to interesuje znajdziesz przecież w bibliotece

W bibliotece to co najwyżej książkę na półce znajdzie...
malgonia18 napisał/a:
Naucz się asertywności. Nie bo nie i tyle!

Asertywność to właśnie umiejętność powiedzenia czegoś więcej niż nie bo nie.

malgonia18 
Mega wymiatacz

Wysłany: 2010-03-12, 22:06   

em's napisał/a:

malgonia18 napisał/a:
Naucz się asertywności. Nie bo nie i tyle!

Asertywność to właśnie umiejętność powiedzenia czegoś więcej niż nie bo nie.

Na razie niech się przynajmniej nauczy powiedzieć NIE.

alpen. 
Pogromca postów
małe duże dziewczę.

Imię: Klaudia.

Wysłany: 2010-03-12, 22:40   

Nie ukrywajmy, asertywność jest rzeczą trudną i wymagającą silnej woli i zdecydowania. Ale musisz się nauczyć odmawiać. I znajdź innych kolegów, jeśli Oni Ci nie odpowiadają. Nie ma nic gorszego niż przebywanie w czyimś towarzystwie wbrew sobie.

JacekPlacek 
User

Wysłany: 2010-03-13, 13:25   

martucha1231 napisał/a:
JacekPlacek napisał/a:
Nie wiem co zrobić, bo nie mam innych kumpli, chociaż chciałbym takich znaleźć. Oczywiście mówie tu o takich właściwych dla mnie, z którymi spędzanie czasu byłoby dla mnie przyjemnością.

To zamiast siedziec na forum i pisac glupie posty wyjdz do ludzi ;].

Czemu od razu głupie ;P Zresztą odpowiedz w stylu 'wyjdz do ludzi' nie jest tym czego oczekuje.

wdrlz napisał/a:
Choć z drugiej strony nie można się alienować i cały czas siedzieć w domu z powodu braku kolegów . Znajdź sobie jakieś kółka zainteresowań , zapisz się do jakiś klubów tematycznych czy coś , poznaj nowych ludzi .

Może z mojego tematu można wywnioskować, że narzekam na brak kolegów, ale mi to naprawdę jakoś specjalnie nie przeszkadza. W szkole dogaduje się z dużą częścią moich rówieśników, mam z kim gadać etc.
Co do kółek zainteresowań/kółek tematycznych to dobry pomysł, właściwie mogę spróbować ;) Tak jak napisałem brak kolegów(takich bliższych) nie przeszkadza mi jakoś strasznie, ale wiadomo, że lepiej byłoby ich mieć.

Justyśka napisał/a:
Asertywność, powiedz nie, bo nie masz ochoty pić, nie interesuje Cię to, niech wiedzą, co o tym sądzisz. Jeśli lubisz czytać, to odpowiednich kolegów, których też to interesuje znajdziesz przecież w bibliotece, w parku dużo osób czyta, szczególnie teraz, kiedy robi się coraz cieplej. ;)

Po takim czymś mnie wyśmieją, bo zdecydowana większość ludzi w moim wieku pije(tych w moim otoczeniu) :/
Z czytaniem jest u mnie neutralnie ;P W pierwszym poście dałem to tylko dla przykładu.

Maryśka 
Wymiatacz
Dupa.

Imię: Jak wyżej.

Wysłany: 2010-03-13, 13:36   

Ojeju. Powiedz, że nie wychodzisz i tyle. Jest pełno ludzi, z którymi na pewno
znalazłbyś wspólny język. Wystarczy się rozejrzeć i starać się być
otwartym na nowe znajomości, a nie tylko ograniczać się
do ludzi których znasz.

eyon 
Stały User
Eyon

Imię: Patryk

Wysłany: 2010-03-13, 14:06   

A jaki problem nie odebrać telefonu?, zamiast do baru zaproponować wyjście na mecz czy coś takiego, pamiętaj częste chodzenie do baru prowadzi do alkoholizmu .

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi