Imię: Dawid
Wysłany: 2010-08-24, 00:44 Propagowanie oraz pojęcie względne demokracji
Cześć. Zalozylem ten temat ponieważ uważam ze jest wart uwagi. Chodzi mi o m.in. o to że wolność słowa a nawet myślenia w Polsce jest bardzo ograniczona. Na początku napiszę że jestem osobą dośc zgermanizowaną o poglądach które są bardziej bliskie komunizmowi a nie demokracji ale nie oznacza to że jestem fanatycznym komunistą czy faszystą. Znajomi moi nie pojmują tego jak mogę ćwiczyć na w-fie z założoną koszulką reprezentacji Niemiec, jedna dziewczyn nawet powiedziała że jestem nazistą z czym się niezgadzam... Tu się zaczyna dyskusja taka czy zakładanie takiej koszulki jest zgodne z patriotyzmem i czy mi jako Polakowi wypada..
Jesli chodzi o demokracje w Polsce odnosze wrażenie że ona jest tylko na wyborach bo pozniej ludzie nie mają zbyt na wiele do powiedzenia. Ludzie którzy głosują w wyborach po wyborach dla większości posłow są ludzmi z niższych sfer co jest raczej oburzające.
Kończąc napisze raz jeszcze o poglądach i propagowaniu. Uwazam że słowo propagowanie w Polsce ma kilka roznych znaczeń... Tak naprawde ludziom ciężko odkryć kiedy oni sami są komunistami czy kims innym a kiedy to propagują co najlepszych przykładem jest o to ten link: http://www.nto.pl/apps/pb...EGION/634484907
PS. Rozumiem ze tworcy faszyzmu czy komunizmu bywali okrutni ale każdy jest "podobno" wolnym człowiekiem więc powinien głosić to co dla niego najlepsze... A wy co o tym sądzicie?
Wysłany: 2010-08-24, 01:17 Re: Propagowanie oraz pojęcie względne demokracji
Feuerleben napisał/a:
Tu się zaczyna dyskusja taka czy zakładanie takiej koszulki jest zgodne z patriotyzmem i czy mi jako Polakowi wypada..
Nie jest wyrazem patriotyzmu, ale jest wyrazem wolności poglądów. Nie ma obowiązku bycia patriotą, a to jak Cie postrzegają to chyba Twoja prywatna sprawa.
Feuerleben napisał/a:
Jesli chodzi o demokracje w Polsce odnosze wrażenie że ona jest tylko na wyborach bo pozniej ludzie nie mają zbyt na wiele do powiedzenia. Ludzie którzy głosują w wyborach po wyborach dla większości posłow są ludzmi z niższych sfer co jest raczej oburzające.
Mnie też to boli, jak widzę, jak nam się w twarz smieją...
Demokracja to miala być wladza ludu, a czy ktokolwiek z nas czuje, że ma wpływ na to co się w Polsce dzieje?
Nie jest wyrazem patriotyzmu, ale jest wyrazem wolności poglądów.
Tia i 80% które je nosi nie ma pojęcia kim był Che ale fajnie wygląda i jest modna...
Ale jak 80% chodzi na wybory mimo ze nie ma pojecia kim jest polityk, ale fajnie wyglada i ma dobre hasla reklamowe, to wszystko w porzadku i sie nie przyburzasz? Przecież każdy ma prawo myśleć, jak chce... może sobie nawet myśleć, że zabijanie jest dobre, ale dopóki to nikogo nie krzywdzi to chyba nie myślisz, że powinno się za to karać? Ja uważam, że w wolnym kraju można sie ubierać w co sie chce.
Na początku napiszę że jestem osobą dośc zgermanizowaną o poglądach które są bardziej bliskie komunizmowi a nie demokracji ale nie oznacza to że jestem fanatycznym komunistą czy faszystą. Znajomi moi nie pojmują tego jak mogę ćwiczyć na w-fie z założoną koszulką reprezentacji Niemiec, jedna dziewczyn nawet powiedziała że jestem nazistą z czym się niezgadzam... Tu się zaczyna dyskusja taka czy zakładanie takiej koszulki jest zgodne z patriotyzmem i czy mi jako Polakowi wypada..
A co Cię obchodzi co mówią inni? Na pewno nie jest to sprzeczne z patriotyzmem, a na koszulkach reprezentacji nie ma w końcu swastyki. Twoja sprawa czy uważasz się za patriotę.
Co do samego propagowania to ludzie są przewrażliwieni i jak tylko usłyszą faszyzm, komunizm to im się kojarzy "zło" w postaci Hitlera i Stalina.
_________________ If I could, maybe I'd give you my world
How can I, when you won't take it from me?
Propagowanie ideologii totalitarnych w Polsce jest zabronione, wyznawanie ich - nie.
Dobrze o tym wiem. Jednak uważam, że czasami prawo jest naginane w związku z tym co można uznać za propagowanie - skoro już za noszenie koszulek z wizerunkiem Che karzą to źle się dzieje.
_________________ If I could, maybe I'd give you my world
How can I, when you won't take it from me?
Imię: Daria
Wysłany: 2010-08-24, 15:24
Feuerleben napisał/a:
Chodzi mi o m.in. o to że wolność słowa a nawet myślenia w Polsce jest bardzo ograniczona.
A ja jakoś nie zauważam tego. Nikt nie ma prawa Cię ukarać za myśli, które masz w głowie, choćby nie wiem, jak chore były. Chyba, że swoje chore fantazje czy cokolwiek innego, co może być zagrożeniem dla otoczenia, przeniesiesz w świat prawdziwy, a nie pozostawisz w sferze marzeń. Wolność słowa także jest, dopóki swymi słowami nie obrażasz innych, ich poglądów, racji. Inna sprawa, że dużo ludzi za bardzo się cacka i uważa, że zostało obrażonym samym faktem, że ktoś może mieć po prostu inne poglądy.
Feuerleben napisał/a:
Znajomi moi nie pojmują tego jak mogę ćwiczyć na w-fie z założoną koszulką reprezentacji Niemiec, jedna dziewczyn nawet powiedziała że jestem nazistą z czym się niezgadzam... Tu się zaczyna dyskusja taka czy zakładanie takiej koszulki jest zgodne z patriotyzmem i czy mi jako Polakowi wypada..
Niestety, kwestia historycznych faktów. Niektórzy widocznie nadal mają coś w rodzaju żalu do Niemców o to, co było. Bezsensowne to, ale do końca chyba tego nie wyplenimy. Poza tym - co Cię obchodzi, co mówi jakaś tam Jolka z drugiego piętra? Ty masz swoje racje, ona swoje. Dopóki się nawzajem nie obrzucacie mięsem, wszystko jest w porządku. Tak samo ktoś może uważać za apatriotyczne noszenie koszulek z angielskimi napisami, no bo jak to, Polak, a napisy angielskie, powinny być polskie...
_________________ 28.05.1992r. - 21.02.2008r. [*]
09.12.1978r. - 12.02.2010r. [*]
Zawsze w moim sercu...
Dobrze o tym wiem. Jednak uważam, że czasami prawo jest naginane w związku z tym co można uznać za propagowanie - skoro już za noszenie koszulek z wizerunkiem Che karzą to źle się dzieje.
Akurat każdego smarka z Che na klacie podpaliłbym na stosie bo jest to wyraz skrajnej ignorancji i głupoty, to tak na marginesie;p
Co do demokracji w Polsce należy zdać sobie sprawę z tego że ona jeszcze raczkuje.
Imię: Dawid
Wysłany: 2010-08-24, 18:08
Byłem jakis czas temu w Berlinie gdzie mieszka mój wujek i roznica pomiędzy Niemcami a Polską pod każdym względem jest zbyt duża.... Moderator napisał co cie obchodzą inni? Niby nie powinni mnie obchodzić to fakt ale nie każda osoba jest na tyle tolerancyjna i akceptuje to że nozę koszulkę reprezentacji Niemiec.... Gdy gramy w pilke w szkole i dochodzi do jakiegoś spięcia nieraz słyszałem słowo "szwab" a raz koleś od klasy z która mamy w-f krzyknał tak sobie po prostu "Heil Adolf Hitler"... Co ciekawe u nas w-f wygląda tak że 5 minut nauczyciel jest na lekcji a potem po prostu znika ale może się to od nowego roku zmieni....
Odnośnie Che Guevary Polska jest chyba jedynym, krajem europejskim w którym funkcjonuje ten zakaz.... Fakt że odpowiada za śmierc wielu ludzi ale z drugiej strony jak ktos placi za taką koszulke to raczej jego sprawa co z nią zrobi choć z trzeciej strony rownie dobrze wychodzi na to żeby ludzie ubierali koszulki z podobizną Hitlera czy Stalina
_________________ muß ich denn sterben, um zu leben ?
Imię: Daria
Wysłany: 2010-08-24, 18:27
Feuerleben napisał/a:
Niby nie powinni mnie obchodzić to fakt ale nie każda osoba jest na tyle tolerancyjna i akceptuje to że nozę koszulkę reprezentacji Niemiec.... Gdy gramy w pilke w szkole i dochodzi do jakiegoś spięcia nieraz słyszałem słowo "szwab" a raz koleś od klasy z która mamy w-f krzyknał tak sobie po prostu "Heil Adolf Hitler"...
Olać tego nie umiesz? I dalej nie rozumiem, jak to się ma do rzekomego ograniczenia wolności słowa czy też myślenia. Ty masz swoje poglądy, oni mają swoje, fakt, że w nieciekawy sposób je wygłaszają.
_________________ 28.05.1992r. - 21.02.2008r. [*]
09.12.1978r. - 12.02.2010r. [*]
Zawsze w moim sercu...
Odnośnie Che Guevary Polska jest chyba jedynym, krajem europejskim w którym funkcjonuje ten zakaz.... Fakt że odpowiada za śmierc wielu ludzi ale z drugiej strony jak ktos placi za taką koszulke to raczej jego sprawa co z nią zrobi choć z trzeciej strony rownie dobrze wychodzi na to żeby ludzie ubierali koszulki z podobizną Hitlera czy Stalina
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum