Wysłany: 2009-11-19, 20:10 proszę o pomoc mam problem z racą z niemieckiego
Wspólnie z klasą organizujesz dzień niemiecki.Twoim zadaniem jest przygotowanie sałatki do degustacji.Napisz do swojego niemieckiego kolegi mela i poproś go o wskazówki.
-Poinformuj o organizowanym w twojej szkole dniu niemieckim
-Napisz o zaproszonych gościach
-opisz program jak zaprezentujesz
-Poproś o przepis na sałatkę ziemniaczaną
no, to masz już swoje cele. Teraz wypisz na kartce przydatne słówka - organizować, odbędzie się, serdecznie zapraszam, gość - goście, przepis, prosić itd, no wiadomo . Potem jak to sobie ze słownika ładnie wypiszesz ułóż osobne zdania. Potem połącz je spójnikami i wklej do sprawdzenia, jeśli nie jesteś pewna .
Pamiętaj o logicznej i prawidłowej kolejności podanej w poleceniu.
Aby uniknąć błędów napisz najpierw zadanie w wordzie, podkreśli na czerwono/zielono co do poprawienia.
_________________ "Ceń to, co ma wartość dla Ciebie, nie dla innych. Na tym właśnie polega życie!"
Sknerus McKwacz
Hallo Daniel!
Jn meiner Schulzeit organisiert ist Deutsch.
Gemeinsam mit der Klasse lud Studented aus anderen Schulen.
Jedes unserer Klasse hat etwas zu prasentieren
Presetation auf seinen Plan zur Vorbereitug nachrichten von der deutschen Tradition
Jch habe auch vorbereitet Kartoffelsalat
Jch mochte Sie fragen ,fur einen Bestimmung
Vielen Dank im Volaus zu begrusen
Spróbuj tutaj z Passivem, jeśli takowy przerabialiście.
"W mojej szkole jest organizowany dzień niemiecki.
Dzień niemiecki - powiedziałabym, że Deutschtag
To, co na razie napisałaś to: "W moim szkolnym czasie organizowany jest niemiecki"
Cytat:
Gemeinsam mit der Klasse lud Studented aus anderen Schulen.
lud ?? chodziło o lub? Zobacz w słowniku, jak jest "lub" po niemiecku .
Studented - chodziło pewnie o Studenten.
W zdaniu nie ma orzeczenia. Albo dodaj czasownik, albo połącz to zdanie ze zdaniem pierwszym, przecinkiem lub spójnikiem.
Zamiast gemeinsam proponuję słowo zusammen.
Cytat:
Jedes unserer Klasse hat etwas zu prasentieren
Jedes unserer Klasse - pewnie chciałaś napisać, że każdy z klasy. Lepiej napisać Jede Person unserer Klasse, albo aus meiner Klasse <- jeszcze lepiej. Genitiv nie brzmi naturalnie, Niemcy nie używają go za często.
hat etwas zu prasentieren - jeśli chodziło Ci, ze zaprezentował to - hat ewtas vorgestellt. Präsentieren też znaczy prezentować, ale ładniejszym niemieckim słówkiem jest vorstellen.
Cytat:
Presetation auf seinen Plan zur Vorbereitug nachrichten von der deutschen Tradition
Nie wiem, co chciałaś tu powiedzieć. Prezentacja na plan do przygotowania wiadomości z niemieckich tradycji???
Cytat:
Jch habe auch vorbereitet Kartoffelsalat
Przygotowywać jedzenie to nie vorbereiten ale zubereiten.
w Perfekcie imiesłów czasu przeszłego idzie na sam koniec. Czyli to odmienione zubereiten. Imiesłów czasu przeszłego od zubereiten - (hat) zubereitet
Cytat:
Jch mochte Sie fragen ,fur einen Bestimmung
przepis kuchenny to der Kochrezept.
recetpa jakiejś potrawy - ja bym napisała der Kochrezept von ...(potrawa).
fragen nach + Dativ, nie fragen fur
ale tutaj nawet nie fragen - fragen to pytać. A Ty prosisz. Znajdź w słowniku jak jest po niemiecku "prosić o".
Po czasownikach modalnych jak möchten drugi czasownik idzie na koniec.
Jeśli napiszesz Sie z dużej to prosisz Pana/Panią/Państwo
Cytat:
Vielen Dank im Volaus zu begrusen
besten Dank im Voraus - z góry bardzo dziękuję
Ile poświęciłaś czasu na napisanie tutaj na forum tego zadania? Nie chcę źle oceniać, ale wydaje mi się, że nie za wiele. Forum nie jest miejscem, gdzie inni zrobią za Ciebie pracę domową. Na przyszłość dawaj więcej z siebie. Być może niesprawiedliwie Cię oceniam, jeśli tak, to przepraszam, ale odniosłam takie wrażenie.
Słowniki nie gryzą.
_________________ "Ceń to, co ma wartość dla Ciebie, nie dla innych. Na tym właśnie polega życie!"
Sknerus McKwacz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum