Zacznę od tego, że problem nie dotyczy mnie, a mojej koleżanki.
Rozmawiałem z nią ostatnio i opowiedziała mi kilka przykrych zdarzeń, a ja nie potrafię przejść obok czegoś takiego obojętnie.
Mianowicie ojciec wielokrotnie znęcał się na niej fizycznie, na ogół po regularnej sobotniej popijawie, ale nie tylko. Wystarczy byle pretekst, choć i takich zawsze nie potrzebował.
Matka postawiona przed wyborem córka, albo 'mąż' wybrała degenerata więc koleżanka nie mieszka z rodzicami od jakiegoś czasu, a też nie ma gdzie się na stałe zapodziać.
Ona nie uważa go już za swojego ojca (co jest raczej normalne) i chodzą jej po głowie złe myśli wobec tego zwyrodnialca. Osobiście poparłbym owe zamiary znając jej sytuację, ale skutki mogłyby zniszczyć jej życie. Sytuacja była wielokrotnie zgłaszana na policję, ale oczywiście znamy nasze kochane, polskie prawo i ten typ zawsze się wymigiwał.
Dziewczyna ma już nawet zapowiedziane, że gdyby 'ojciec' wpadł przypadkiem w czyjeś rączki, to będą wiedzieć na czyją prośbę.
Proszę Was o jakąś radę w jaki sposób można tu pomóc i Wasze opinie na ten temat, bo czuję się bezradny, a widzę że jest źle.
Mam świadomość że są różne fundacje itp. ale ciekaw jestem jak to wszystko działa i w jaki sposób się to odbywa, bo nikt nie chce robić jej zbędnego zamieszania i kolejnych ewentualnych problemów.
Jeszcze nie rozmawiałem z nią na temat tych całych fundacji, a jako że wujek google mało mi powiedział na ten temat, to gdyby ktoś miał o tym jakieś szersze pojęcie, bardzo proszę o wypowiedź.
Dodam że nie chodzi mi o doprowadzenie sytuacji do rozwiązanej konkretnie poprzez te fundacje czy instytucje. Chodzi raczej o jakieś skuteczne, ale ciche rozwiązanie bez wielkiego zamieszania. Dziewczyna ma 16 lat.. i na pewno nie chce jakiś sądów czy zamieszania towarzyszącemu tej sprawie.
Ostatnio zmieniony przez czajniczek 2010-01-05, 14:08, w całości zmieniany 1 raz
Polecam instytucję jaką jest Centrum Interwencji Kryzysowej - oferują porady psychologa, pełną pomoc w rozwiązywaniu takich sporów ,a nawet zakwaterowanie w tym podobnych sytuacjach.
_________________ You are not in the sudoers file. This incident will be reported.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum