Przeciwstawić mogą sie osoby silne psychicznie , nie dające się zastraszyć
no własnie napisałam, że osoby, które potrafia radzić sobie z takimi sytuacjami mogą sie temu przeciwstawić.. hmm innym.. innym trzeba pomóc, bo często sami nie sa w stanie sobie z tym poradzić..
ale najbardziej należy martwić sie tutaj o dzieci.. dzieci, które nieświadomie (nawet przez rodziców) zostają pozbawiane tej bariery bezpieczeństwa i prawdziwego, beztroskiego dzieciństwa..
Poza tym to właśnie ofiary silnych gwałtów psychicznych w okresie dzieciństwa najczęściej stają się psychopatami różnego pokroju (przykład to chociażby Fritz i wieloletnie znęcanie się nad nim przez własną matkę, co później spowodowało, że zamurował ją w pokoju i więził do czasu jej śmierci)..
Oczywiście, że się z czymś takim spotkałam, myślę, że u dzieciaków w wieku gimnazjalnym to norma - sama pamiętam, jak w mojej klasie chłopcy męczyli tych słabszych, którzy nie byli tacy sprawni na w-fie, byli mniej zdolni niż reszta, lub przeciwnie - byli ponad innych, osiągali najlepsze wyniki. Sama na sobie nigdy tego nie doświadczyłam, ale domyślam się, że to raczej nic przyjemnego, ale okres gimnazjum to chyba taki wiek i nie sądzę, żeby jacyś szkolny psycholodzy, terapeuci etc, cokolwiek na to poradzili.
_________________ Później luki w pamięci, zapatrzenia w okno -
tam mała dziewczynka w bloku naprzeciwko
uśmiecha się z żyletką pomiędzy zębami.
Myślę o jej chłodnych pocałunkach.
Mój sąsiad znęcał się nad swoją żoną. Nie żeby bił ale mówił jej że jest gruba, stara i że znajdzie sobie z chęcią inną. Że nic nie robi w domu (kiedy ona miała na głowie cały dom). Wyzywał ją. Sąsiadka przesiedziała u mojej mamy dużo czasu. W końcu rozwiodła się z tym facetem.
_________________ "Carpe diem. [...] Napisał tak, ponieważ jesteśmy tylko pokarmem dla robactwa. Ponieważ jest nam dane ujrzeć tylko kilka wiosen i kilka jesieni."
Imię: Weronika
Wysłany: 2009-05-21, 19:42
Coś o tym wiem...bo u mnie to trwa już około 7 lat ale jakoś sobie z tym radze...powiem wam że idzie się przyzwyczaić bywają w życiu różne przypadki i dlatego staram się to rozumieć i nie ubolewać nad sobą ani robić z siebie ofiary...takie żcyie....nie jest łatwo ale jak to mówią "...bez cierpienia nie czułbyś się w pełni cżłowiekiem"
ja np nie potrafiłabym być z kimś kto mnie wyzywa i porównuje do innych...
Też bym nie mogła, ale chyba większość tak mówi, a potem widać efekty. Zastraszone kobiety, które nie mają odwagi wyjść z domu i przeciwstawić się mężowi. Sama nie należę do odważnych, więc trudno powiedzieć co bym zrobiła w takiej sytuacji.
_________________ Kochaj wszystkich. Ufaj niewielu. Bądź gotów do walki, ale jej nie wszczynaj. Pielęgnuj przyjaźnie.
A ja byłam Ofiarą
Takie dziewczyny znęcały się nade mną psychicznie że nie wytrzymałam wyzwałam je, One zakablowały dla Nauczycielki i Rodzice musieli przyjśc do szkoły
_________________ .. Nigdy Nie Ufaj Nikomu Do Końca ...
Nawet Gdy Mówisz Przyjacielu ...
Wczoraj Było Ziomek ...
A Dzisiaj Ty Skur.wielu ... !
Wysłany: 2009-06-12, 17:30
w szkole pod koniec klasy pierwszej gimnazjum byłam taką ofiara, ale na szczęście po wakacjeach wszystko wróciło do normy.
Teraz mam cholerny problem z mamą, którego sama nie potrafie rozwiązać. I na prawdę nikomu nie życzę takiego traktowania przez matkę. Dobrze, że jest jeszcze babcia, która rozumie mnie jak nikt inny i tata, który rzadko jest w domu ale jest:).
Teraz tylko przede mną wakacje, których nie lubiłam właśnie przez atmosfere w domu, a później studia i normalne życie wiec luz:).
Na prawdę myślę, że nie ma nic gorszego od dręczenia psychicznego człowieka, bo to go całkowicie niszczy i wykańcza od środka. Połamaną nogę da sie poskładać, ślady w psychice pozostają na zawsze i trudno jest zapomnieć o pewnych sprawach, tym bardziej że one co jakiś czas wracają.
przemoc psychiczna niszczy człowieka, powoduje, że staje się słabszy, zaczyna myśleć, że jest zwykły, taki jak inni, blakną jego ambicje, w sumie jest silniejszy na tle innych w trudnych dla nich sytuacjach, które pozostali uważają za koniec świata, ale i tak we własnym wnętrzu czują się bardzo słabi, czują również spadek swojej moralności
możecie negować moje zdanie, ale bezpodsawnie tego nie napisałam :)
Imię: Jakub
Wysłany: 2009-06-30, 14:21
margola napisał/a:
Jeśli sie nie mylę przemoc psychiczna zazwyczaj idzie w parze z fizyczną. Takie zestawienie jest chyba najgorsze... bo np. co innego same groźby (psych) a spełnienie tych gróźb (fiz). Wtedy jesteśmy pewni że "ta" osoba nie rzuca słów na wiatr (czysto teoretycznie)
Kometa napisał/a:
pewnie każdemu z nas ktoś kiedyś powiedział ,że do niczego nie dojdzie, że jest beznadziejny.
wyjątkowo łagodna przemoc. Jeśli ktoś ma silniejszy charakter to sie nie przejmie.
Zależy jeszcze kto mu to powie itd. xD Mi np. nigdy to nie robiło niczego, bo co mnie obchodzi zdanie innych. Takie podejście robi dobrą tarczę psychiczną.
_________________ Nikt broni nie wymierzy i nie podniesie pałki
Po dzikich, wolnych wilkach zostały tylko sny
Nie krzykną już "obława", nie będzie żadnej walki
Bo nie ma więcej wilków, zostały tylko psy
Nie byłam nigdy ofiarą, bo po mnie takie teksty typu "jesteś nikim" spływają jak po kaczce, znam swoją wartość i nie interesują mnie słowa osoby mało znaczącej.
Ale miałam kiedyś taką dziewczynę w klasie, która zupełnie za nic czepiła się takiej jednej, skończyło się na tym, że obydwie poszły do psychologa. I potem się pogodziły.
Nie powinno się znęcać psychicznie nad osobach bardzo słabych , oni biorą sobie takie słowa głęboko do serca, i mają zaniżoną samoocenę, są przygnębione. Takim osobom radziłabym się wybrać do psychologa, albo porozmawiać z kimś bliskim, którego darzymy zaufaniem, i podniesie nas na duchu.
_________________ Jęczeć nad minionym nieszczęściem to najlepszy sposób, by przyciągnąć inne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum