Ja takich znajomości przeżyłam baaardzo dużo, powinno dać mi to do myślenia ale ja mam taki charakter, że nie potrafię dać sobie spokój. Ufam ludziom, wierzę w taką przyjaźń. Mam wielu takich przyjaciół, i wiele razy miałam dość, ale za nic w świecie nie żałuję, że ich poznałam. Jestem świadoma tego, że będę cierpieć, bo przecież każde mocne uczucie wymaga cierpienia...
Najważniejsze w takich znajomościach jest to, żeby obydwie strony robiły wszystko co w ich mocy by to nie była ciągle przyjaźń internetowa. Im dłużej się zwleka ze spotkaniem tym gorzej.
To prawda, że osobom w internecie łatwiej się zwierzać, wyżalić. Nie boję się takich znajomości, bo według mnie warto w nie inwestować. Dzięki internetowi można spotkać na prawdę cudownych ludzi, ale oczywiście trzeba się przygotować, że jak szybko to się zaczęło tak szybko może się skończyć. W końcu nie każdy ma siły na takie coś..
Ja mam bardzo dużo znajomych z internetu, nauczyłam się już, że nie powinnam nazywać ich przyjaciółmi, zanim nie zobaczymy się na żywo ^^. Okazało się, że większość z nich była fałszywa. Podpisuję się pod końcówką wypowiedzi osoby powyżej, dokładnie tak samo miałam ja w większości przypadków. Jest jednak parę osób, którym mogę ufać bez względu na wszystko, więc nie skreślam kompletnie tej metody nawiązywania przyjaźni.
Możliwe jest to na pewno, jednak osobiście preferuję "tradycyjną" przyjaźń :). Zawsze na żywo lepiej pocieszyć, czy też razem z przyjacielem/przyjaciółką się cieszyć. Można tą osobę przytulić, pujść z nią na spacer aby wzieła głęboki oddech i przez chwile zapomniała o problemach. Przyjaciel z sieci nie ma takiego pola "popisu" :P
_________________ Wszystko ma swoje priorytety... niestety
[*] 22 lata :(
Uważam, że tak. Przyjeźń przez interenet jest możliwa, ale na dłuższą mate przeważnie się nie utrzymuję.
TikTak! napisał/a:
Ale jednak to nie to samo co w 4 oczy
Tak, w cztery oczy o wiele lepiej:)
_________________ "Carpe diem. [...] Napisał tak, ponieważ jesteśmy tylko pokarmem dla robactwa. Ponieważ jest nam dane ujrzeć tylko kilka wiosen i kilka jesieni."
Imię: Aru
Wysłany: 2010-06-16, 08:29
Wiele takich znajomości przeżyłam, a i przyjaźnie także się zawiązały. Nie żałuje żadnej z nich, bardzo wiele to wniosło do mojego życia. Dla mnie taka przyjaźń bywa równie cenna jak realna. Jednak rządzi się zupełnie innymi zasadami.
Taka internetowa przyjaźń jest, że tak się wyrażę łatwiejsza. Wystarczy odpalić gadu, czy wysłać e-maila. Także jej zakończenie przychodzi z większą łatwością niż takiej w realu. Sama ostatnimi czasy, nie spędzam tyle czasu w sieci co kiedyś. Nie mam nawet czasu na to, aby mieć wirtualnego przyjaciela.
_________________ Nie ma już nic.
I już nic nie spotka nas.
Nie ma w niebie naszych gwiazd
Kolejny raz,
Świat zatoczył z nami krąg.
Wyrwał wiarę z naszych rąk,
Nie ma już nic.
Mam kilku takich przyjaciół, często są dużo mniej nudni od tych kórych znam w realu, i często ciekawsi. Nie mam zażaleń co do takiej formy przyjaźni, nie chcę krytykować czegoś co sam lubię przez teorię. Kto ma dobrego przyjaciela, który mieszka całkiem gdzie indziej, nie powie że taka przyjaźń jest bez sensu. Chyba że jest kłamcą, cóż.
Na pewno jest możliwa. W moim przypadku w internecie w nawiązywaniu znajomości idzie mi lepiej niż w "realu" (tak wiem i ta w internecie nie jest zbyt efektowna w moim przypadku ale na prze ze mnie ustalonych "szczeblach" to internet jest najwyżej cenioną formą wymiany słów . - w skrócie mam więcej przyjaciół w internecie niż w "realu"....
_________________ ,,Ani ludzi, ani świata nie widzimy takimi, jakimi są, ale takimi, jakimi widzieć się nauczyliśmy" - Stefan Pacek
Imię: oo cześć :)
Wysłany: 2010-07-04, 15:39
Mam przyjaciela przez internet, rozmawiamy o wszystkim. Czasem mogę powiedzieć mu więcej niż realnym przyjaciołom.
_________________ 'Bezgranicznie oddany dla ludzi i dla miejsc
Na samą myśl o tym, kur*a przechodzi mnie dreszcz(..)
Czasem przeklinam to miejsce, które ból z sobą niesie
Ale to kawałek mnie, tutaj bije moje serce..'
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum