Jimmy FoX, przeczysz sam sobie wykazując jedynie niedogodności związane z takim rodzajem przyjaźni oraz jej zalety.
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
Imię: Tomasz
Wysłany: 2010-08-22, 16:21
slow, nie bardzo rozumiem (jak zwykle, wiem, wiem).
TQIT, wiedziałem, że tak będzie. Ludzie czasem zmieniają poglądy. Ludzie czasem zmieniają siebie. Co do miłości - nad tym też czas się zastanowić. Ale to już inny temat.
_________________ Życie to pożądanie. Cała reszta to tylko szczegół.
slow, nie bardzo rozumiem (jak zwykle, wiem, wiem).
Nie wiem,czy jak zwykle :)
Po prostu zaskoczyłeś mnie.Napisałeś stanowczo,że taka przyjaźń nie ma prawa bytu.Następnie zaś podałeś kilka jej wad oraz zalet.I dodałeś,że jednak jest możliwa,lecz na krótki okres czasu.
Cytat:
Osoba, która ma swoich przyjaciół w realnym świecie może sobie pozwolić na taką znajomość. Bywa ona przydatna, gdy Ci przyjaciele nie są w stanie pomóc. Również z perspektywy samotnego człowieka może być ratunkiem. Ale... Ale nie na dłuższą metę
Chociaż możliwe,że ja po prostu opatrzenie zrozumiałam twoją wypowiedź
Jeżeli chodzi o mnie,to wierzę w taką przyjaźń.Ściśle w jej początek oraz zbudowanie podłoża do wykształcenia prawdziwej przyjaźni.Wszystko zależy od jej rodzaju,jednak podobnie jak J.F uważam,że bliskość drugiej osoby jest niezwykle ważna,lecz nie niezbędna.Czasem wręcz łatwiej nam spędzać w ten sposób czas z teoretycznie nieznaną nam osobą.
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
— Bob Dylan
— Olga Tokarczuk
Wysłany: 2010-08-27, 13:21
Ja tam uważam, że taka przyjaźń jest całkowicie możliwa.Nie tyle co przyjaźń,ale nawet zauroczenie - na przykładzie mojej koleżanki.Oczywiście nie mówimy o miłości,bo to już byłaby przesada... według mnie.
No i sama miałam kiedyś przyjaciół przez internet,ostatnio nawet jedna z tych osób się do mnie odezwała,ale na dobrą metę przyjaźń przez telefon czy gadu-gadu nie może być do końca zrealizowana.Bo być może ufasz danej osobie,ale nie możesz do końca wiedzieć,czy powierzając jej swoje sekrety nie ma z tego uciechy i komuś nie powtarza.
Osoba w internecie może też się zgrywać...
_________________ 'Nigdy nie przestawaj się uśmiechać, nawet, gdy jesteś smutny, bo nigdy nie wiesz, kto może się zakochać w Twoim uśmiechu'
Imię: Daria
Wysłany: 2010-08-29, 16:19
Ja swoje przyjaciółki poznałam w Internecie. Przez rok czy dwa byłyśmy cholernie blisko, codziennie GG, maile, z czasem przeszłyśmy na SMSy. Wiedziałyśmy o sobie wszystko, pomagałyśmy sobie w potrzebie, nazywali nas 'świętą trójcą', i to wszystko mimo dużych odległości - jako że ja mieszkam w Gdańsku, M. w Katowicach i druga M. w Poznaniu. Z M. z Katowic miałam okazję się zobaczyć ponad dwa lata temu - dowiedziała się, że jadę na parę dni do Krakowa i niewiele myśląc wsiadła z babcią w pociąg i przyjechała do mnie, spędziłyśmy z sobą cały dzień, okazało się, że jest jeszcze fajniejszą dziewczyną w rzeczywistości
Niestety, z czasem coś zaczęło się psuć. Z drugą M. już raczej nie rozmawiam, z pierwszą - owszem. Nie uważają mnie już za przyjaciółkę, ale mimo wszystko z M. numer 2 rozmawiam tak, jak zawsze. Sądzę, że to przez to, że miałyśmy się okazję zobaczyć. Jesteśmy w trakcie planowania drugiego spotkania (również z tą trzecią ze świętej trójcy i z paroma innymi osobami), ale niestety z pewnych powodów spotkanie nie jest na razie możliwe. Czekamy jednak na lepszy okres.
_________________ 28.05.1992r. - 21.02.2008r. [*]
09.12.1978r. - 12.02.2010r. [*]
Zawsze w moim sercu...
Myślę że przyjaźń przez internet jest jak najbardziej możliwa Z taką osobą jest o wiele łatwiej się wygadać, prosić o radę i w ogóle. Ja od roku przyjaźnie się z chłopakiem który mieszka 2000 km ode mnie i prawdopodobnie nigdy się nie poznamy w realu, mimo to wie o mnie wszystko i nawet nie myślę żeby kończyć tą przyjaźń
możliwa. wiele osób poznałam przez internet, i rzeczywiście, to jest przyjaźń. wg mnie - prawdziwa. bez oceniania po wyglądzie, popularności, statusie materialnym.
_________________ oczywiście, że jestem egoistką. wszyscy nimi jesteśmy. reszta rodzi się z sumieniem.
Możliwa jak najbardziej i to na dłuższą metę, nie na krótszą tak jak pisali moi poprzednicy. Mam przyjaciółkę, którą poznałam cztery lata temu na pewnym forum internetowym. Mogę jej o wszystkim powiedzieć, wie o mnie DOSŁOWNIE wszystko, zawsze mnie wysłucha, pocieszy. Mieszkamy blisko siebie i spotykamy się często. Oczywiście, nie zawsze jest idealnie. Bywa że się kłócimy, nie piszemy do siebie kilka dni, ale to jest dobre na oczyszczenie atmosfery miedzy nami.
Nie wyobrażam sobie niczego bez niej. I nie wiem co bym zrobiła bez niej.
Miałam kiedyś jeszcze jedną przyjaciółkę, jednak kontakt się nam urwał jakiś czas temu. Ona ma swoje obowiązki, zajęcia, rzadko bywa na komputerze. Szkoda, że to się skończyło.
Imię: Matt
Wysłany: 2010-12-04, 12:51
Możliwe jest, ale w większości sensu nie ma, bo prędzej, czy później pada, często o największe bzdury, czego jestem żywym przykładem. Oczywiście, można się przywiązać i to cholernie mocno, ale to też może rodzić problemy na tle emocjonalnym, bo tęsknota bywa nie do zniesienia niekiedy, ale trzeba i z tym umieć sobie radzić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum