Przyjaźń przez internet Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Uczucia » Przyjaźń przez internet

Przyjaźń przez internet
Autor Wiadomość

slow 
Moderator

Wysłany: 2010-08-22, 14:53   

Jimmy FoX, przeczysz sam sobie wykazując jedynie niedogodności związane z takim rodzajem przyjaźni oraz jej zalety.

Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

Jimmy FoX 
Pogromca postów
siedem dusz

Imię: Tomasz

Wysłany: 2010-08-22, 16:21   

slow, nie bardzo rozumiem (jak zwykle, wiem, wiem).
TQIT, wiedziałem, że tak będzie. Ludzie czasem zmieniają poglądy. Ludzie czasem zmieniają siebie. Co do miłości - nad tym też czas się zastanowić. Ale to już inny temat.

P.S. I love You.

L.

TQIT 
VIP
Buu.

Imię: Mateusz

Wysłany: 2010-08-22, 16:23   

Jimmy FoX napisał/a:
TQIT, wiedziałem, że tak będzie. Ludzie czasem zmieniają poglądy. Ludzie czasem zmieniają siebie.

Dobrze mówisz :) Tak więc już rozwiązany ten problem sprzeczności.

slow 
Moderator

Wysłany: 2010-08-22, 17:30   

Jimmy FoX napisał/a:
slow, nie bardzo rozumiem (jak zwykle, wiem, wiem).

Nie wiem,czy jak zwykle :)
Po prostu zaskoczyłeś mnie.Napisałeś stanowczo,że taka przyjaźń nie ma prawa bytu.Następnie zaś podałeś kilka jej wad oraz zalet.I dodałeś,że jednak jest możliwa,lecz na krótki okres czasu.
Cytat:
Osoba, która ma swoich przyjaciół w realnym świecie może sobie pozwolić na taką znajomość. Bywa ona przydatna, gdy Ci przyjaciele nie są w stanie pomóc. Również z perspektywy samotnego człowieka może być ratunkiem. Ale... Ale nie na dłuższą metę

Chociaż możliwe,że ja po prostu opatrzenie zrozumiałam twoją wypowiedź :-)

Jeżeli chodzi o mnie,to wierzę w taką przyjaźń.Ściśle w jej początek oraz zbudowanie podłoża do wykształcenia prawdziwej przyjaźni.Wszystko zależy od jej rodzaju,jednak podobnie jak J.F uważam,że bliskość drugiej osoby jest niezwykle ważna,lecz nie niezbędna.Czasem wręcz łatwiej nam spędzać w ten sposób czas z teoretycznie nieznaną nam osobą.

Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

Jimmy FoX 
Pogromca postów
siedem dusz

Imię: Tomasz

Wysłany: 2010-08-22, 17:41   

Zauważ, że napisałem "znajomość".

P.S. I love You.

L.

slow 
Moderator

Wysłany: 2010-08-22, 17:53   

Jimmy FoX napisał/a:
Zauważ, że napisałem "znajomość".

Racja.Moje przeoczenie.

— Olga Tokarczuk

Tanya. 
User

Wysłany: 2010-08-27, 13:21   

Ja tam uważam, że taka przyjaźń jest całkowicie możliwa.Nie tyle co przyjaźń,ale nawet zauroczenie - na przykładzie mojej koleżanki.Oczywiście nie mówimy o miłości,bo to już byłaby przesada... według mnie.
No i sama miałam kiedyś przyjaciół przez internet,ostatnio nawet jedna z tych osób się do mnie odezwała,ale na dobrą metę przyjaźń przez telefon czy gadu-gadu nie może być do końca zrealizowana.Bo być może ufasz danej osobie,ale nie możesz do końca wiedzieć,czy powierzając jej swoje sekrety nie ma z tego uciechy i komuś nie powtarza. :-o

Osoba w internecie może też się zgrywać...

Darcia 
Pogromca postów
Po prostu ja

Imię: Daria

Wysłany: 2010-08-29, 16:19   

Ja swoje przyjaciółki poznałam w Internecie. Przez rok czy dwa byłyśmy cholernie blisko, codziennie GG, maile, z czasem przeszłyśmy na SMSy. Wiedziałyśmy o sobie wszystko, pomagałyśmy sobie w potrzebie, nazywali nas 'świętą trójcą', i to wszystko mimo dużych odległości - jako że ja mieszkam w Gdańsku, M. w Katowicach i druga M. w Poznaniu. Z M. z Katowic miałam okazję się zobaczyć ponad dwa lata temu - dowiedziała się, że jadę na parę dni do Krakowa i niewiele myśląc wsiadła z babcią w pociąg i przyjechała do mnie, spędziłyśmy z sobą cały dzień, okazało się, że jest jeszcze fajniejszą dziewczyną w rzeczywistości ;)
Niestety, z czasem coś zaczęło się psuć. Z drugą M. już raczej nie rozmawiam, z pierwszą - owszem. Nie uważają mnie już za przyjaciółkę, ale mimo wszystko z M. numer 2 rozmawiam tak, jak zawsze. Sądzę, że to przez to, że miałyśmy się okazję zobaczyć. Jesteśmy w trakcie planowania drugiego spotkania (również z tą trzecią ze świętej trójcy i z paroma innymi osobami), ale niestety z pewnych powodów spotkanie nie jest na razie możliwe. Czekamy jednak na lepszy okres.

MalutkaNiunia
User

Wysłany: 2010-09-09, 18:46   

Myślę że przyjaźń przez internet jest jak najbardziej możliwa :-) Z taką osobą jest o wiele łatwiej się wygadać, prosić o radę i w ogóle. Ja od roku przyjaźnie się z chłopakiem który mieszka 2000 km ode mnie i prawdopodobnie nigdy się nie poznamy w realu, mimo to wie o mnie wszystko i nawet nie myślę żeby kończyć tą przyjaźń :-P

brajla 
Mega wymiatacz

Wysłany: 2010-11-11, 09:30   

Nie jest możliwa, bo ja nie mam takich przyjaciół internetowych.

morfinkaa 
Stały User

Imię: katarzynka.

Wysłany: 2010-11-11, 14:57   

możliwa. ;) wiele osób poznałam przez internet, i rzeczywiście, to jest przyjaźń. wg mnie - prawdziwa. bez oceniania po wyglądzie, popularności, statusie materialnym.

muszka 
Stały User
fikcja jest modna!

Imię: Marta.

Wysłany: 2010-12-02, 14:09   

Możliwa jak najbardziej i to na dłuższą metę, nie na krótszą tak jak pisali moi poprzednicy. Mam przyjaciółkę, którą poznałam cztery lata temu na pewnym forum internetowym. Mogę jej o wszystkim powiedzieć, wie o mnie DOSŁOWNIE wszystko, zawsze mnie wysłucha, pocieszy. Mieszkamy blisko siebie i spotykamy się często. Oczywiście, nie zawsze jest idealnie. Bywa że się kłócimy, nie piszemy do siebie kilka dni, ale to jest dobre na oczyszczenie atmosfery miedzy nami.
Nie wyobrażam sobie niczego bez niej. I nie wiem co bym zrobiła bez niej.

Miałam kiedyś jeszcze jedną przyjaciółkę, jednak kontakt się nam urwał jakiś czas temu. Ona ma swoje obowiązki, zajęcia, rzadko bywa na komputerze. Szkoda, że to się skończyło.

Alouette 
Wymiatacz

Wysłany: 2010-12-03, 21:36   

Cytat:
Nie jest możliwa, bo ja nie mam takich przyjaciół internetowych.

To, że Ty nie masz, to nie oznacza, że jest niemożliwa.

Freeman 
Mega wymiatacz
M. I love you ;*

Imię: Adam
Ostrzeżeń:
 1/3/6

Wysłany: 2010-12-04, 10:22   

Według mnie jest to możliwe . Poznałem parę osób przez neta z niektóry kontakt mi się urwał ale z większością rozmawiam ,spotykam gdy mam czas ;-)

Portis 
Stały User
Nikt.

Imię: Matt

Wysłany: 2010-12-04, 12:51   

Możliwe jest, ale w większości sensu nie ma, bo prędzej, czy później pada, często o największe bzdury, czego jestem żywym przykładem. Oczywiście, można się przywiązać i to cholernie mocno, ale to też może rodzić problemy na tle emocjonalnym, bo tęsknota bywa nie do zniesienia niekiedy, ale trzeba i z tym umieć sobie radzić.

Odpowiedz do tematu