Przyjaźń Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Uczucia » Przyjaźń

Przyjaźń
Autor Wiadomość

Ej 
Wymiatacz

Wysłany: 2010-02-03, 21:15   

Miałam, ale się na niej zawiodłam.. Brakuje mi jej, bo to bardzo ważna osoba w moim życiu, ale jakoś trzeba sobie dać radę prawda.

merlin m. 
Hiper wymiatacz

Imię: Magdalena

Wysłany: 2010-02-04, 22:07   

Mam przyjaciółki. Prawdziwe przyjaciółki. Jedną od 3 roku życia, 2 od 6., a tę najbliższą od 7. Od wtedy je znam. A biorąc pod uwagę, co razem przeszłyśmy, na zawsze przyjaciółkami pozostaną. Czym jest dla mnie przyjaźń. Swego rodzaju miłością. Wśród przyjaciółek mogę powiedzieć wszystko, mogę głośno myśleć. Rozumiemy się bez słów. Mamy okrutnie sprzeczne charaktery, ale każda każdą zna w sposób nadzwyczajny. Możemy się zwyzywać od kurew, jeżeli jest taka potrzeba i jeżeli jest to szczere. Nie jest to przyjaźń z tych przesłodkich, papużki nierozłączki. Wystarczy, że sobie ufamy i żadna nie zostawiłaby drugiej w ciężkiej sytuacji. Nasza przyjaźń jest ponoć nadzwyczajna, takie określenia obiły mi się o uszy. Ale gdyby ludzie wiedzieli, jak długo i w jaki sposób się on kształtowała... :-D

madeline134 
Moderator

Imię: Madzia

Wysłany: 2010-02-18, 18:21   

Mam przyjaciół.Prawdziwych tylko dwoje,a właściwie dwie.Jedną znam od dziecka-przez ten czas tylko kilka razy się pokłóciłyśmy.Zawsze jesteśmy wobec siebie szczere,nawet gdy prawda boli.Nigdy się na niej nie zawiodłam,tak jak i ona na mnie.Z drugą jest podobnie z tym,że znam ją ''trochę'' krócej,bo ''dopiero'' 9 lat.Chodzimy razem do szkoły,dlatego mamy kontakt na co dzień-wiemy o sobie absolutnie wszystko,rozmawiamy na każdy możliwy temat.Bezgranicznie ufam obu i cenię je,bo prawdziwy przyjaciel to wielki skarb.

Nie chodzi o to, żeby być lepszym od innych - chodzi o to, żeby być lepszym niż wczoraj
Jigoro Kano

Ulquiora 
Stały User
Arancar

Wysłany: 2010-02-18, 18:28   

hmm przyjaciol mozna miec ale tej samej plci (w moim wypadku raczej kumpli)
Jezeli dochodzi do przyjazni miedzy facetem a kobieta to ze znanych mi ludzi to 95% po niedlugim czasie rowna sie zwiazek
Wiec moja jedyna przyjaciolka taka prawdziwa co do ktorej przyjazni sie nie zawiodlem jest moja dziewczyna :-) i w zwiazkach powinno byc sie przyjaciolmi a nie tylko partnerami yym

Olcia3445 
User

Wysłany: 2010-03-04, 16:38   

Z przyjacielem życie jest prostsze, jak tylko mam zły dzień albo potrzebuje jego rady, to pisze i wiem, że zawsze mi pomoże, do tej pory nigdy mnie nie zawiódł i mam nadzieje, że nigdy tego nie zrobi... ;)

alpen. 
Pogromca postów
małe duże dziewczę.

Imię: Klaudia.

Wysłany: 2010-03-04, 17:03   

Mam dwie prawidziwe przyjaciółki i doceniam Ich obecność i wsparcie.
Jedna, Kosta, to moja dalsza ciocia. Chodzimy razem do klasy już 11 rok, całe dzieciństwo spędziłyśmy razem, nikt dla mnie nie będzie tak niepowtarzalną osobą jak Ona. Z nikim też nie spędzę tyle czasu co z Nią. Nie mogę powiedzieć, że się na Niej nie zawiodłam. Zawiodłam się, nie raz i dwa, ale każdy popełnia błędy.
Druga to Aga. Chodziłyśmy razem do podstawówki, ale do różnych klas. Ze względu na tą idiotyczną podstawówkową rywalizacje międzyklasową nie przepadałyśmy za sobą. W gimnazjum chodzimy do jednej klasy. W I kl miałyśmy fatalne kontakty. W drugiej już lepsze. Teraz najlepsze;] Dopiero teraz Ją naprawdę poznałam i mam nadzieję, że będziemy pielęgnowały swoją przyjaźń. Wybieramy się do jedej klasy do liceum, więc świetnie!

mattix160 
User
Let's do it! :)

Imię: maaaati :D

Wysłany: 2010-03-05, 15:15   

Dla mnie przyjaz jest wzajemnym wspieraniem się :) Mysle że prawdziwa przyjazn jest czasami więcej warta niz związek :) i dlatego przyjazne się z taka jedną :) aczkolwiek nie jestesmy razem :)

mikuch 
User

Imię: Dominika.

Wysłany: 2010-03-13, 22:24   

przyjaźń jest w moim życiu, w pewnym sensie priorytetem. to dzięki niej nauczyłam się wybaczać jak i przepraszać. jest nawet o wiele ważniejsza niż miłość czy inne badziewia.
ogólnie z trudem przychodzi mi obdarzyć kogoś zaufaniem i chyba nie ma takiej osoby, która wie o mnie wszystko. nie jestem zbyt otwarta na nowe znajomości i nie lubię zadręczać ludzi swoimi problemami, ale jeśli już muszę, bo czuję wewnętrzną potrzebę, to mam kilka takich osób, które zawsze mi pomogą i za to jestem im na prawdę wdzięczna.

Darcia 
Pogromca postów
Po prostu ja

Imię: Daria

Wysłany: 2010-03-14, 13:38   Re: Przyjaźń

Przyjaźń? Dla mnie jest to bycie przy drugiej osobie, kiedy jest dobrze i kiedy źle, dzielenie się radościami i smutkami. Żeby mieć pewność, że ktoś jest moim przyjacielem, muszę być pewna, że nawet, kiedy zadzwonię do niego o 3 w nocy, on mnie nie oleje. Niestety, obecnie przyjaciela nie mam.

ewexewe 
Mega wymiatacz

Imię: Ewelina

Wysłany: 2010-03-14, 15:09   

Od trzech miesięcy mam taką osobe i nawet z klasy co mnie to cieszy. :) Wszcześniej nigdy takiego nie miałam. Teraz wiem, że mam prawdziwą przyjaciółkę. :)

skejCiK 
User
Jeden Osiem L

Imię: Norbert

Wysłany: 2010-03-14, 16:35   

Przyjaźń jest super, szczególnie z dziewczyną, ale rozbić to szybko, szczególnie jak któryś przyjaciel się zakochuje się w drugiej osobie i wtedy robi się duuża lipa.

Betelgeuse-1981 
User

Wysłany: 2010-03-14, 19:01   

Ja tak naprawde mialem (i mam) kolosalne problemy z nawiäzywaniem relacji z ludzmi. Po czesci bierze sie to z mojej.... (...) - lepiej przemilcze ten temat - a po czesci z tego, ze od dawna mam stwierdzonä tzw. osobowosc "borderline".

Osobowosc borderline (a wiec z pogranicza) - to czlowiek totalnie ambiwalentny - jakby poläczenie lodowatej i wrzäcej wody w jednym. Wszedzie jest mu zle, reaguje dosc paradoxalnie - z jednej strony chcialby cieszyc sie zyciem i naprawde miec znajomych/przyjaciöl, no i naturalnie kochac i byc kochanym - a z drugiej strony ma takie problemy i wewnetrzne blokady na podstawie röznych urazöw z przeszlosci - ze mniej lub bardziej swiadomie odpycha od siebie ludzi. Znam to po sobie:

W szkole zabawa/wycieczka/studniöwka - wszyscy jadä, ale Bete z lekcewazäcä i ostentacyjnä minä oznajmia, ze ma to gdzies. To samo mam tu, za granicä - ktos mnie gdzies zaprosi, chce, aby z nim gdzies pöjsc/pojechac - to albo wymawiam sie brakiem czasu, albo - jezeli ta osoba zaszla mi za sköre - niegrzecznie odburkuje, ze malo mnie to obchodzi i czesc. Moze zabrzmi to dosc dziwnie - ale bojkot, pogarda i celowe lekcewazenie staly sie poniekäd mojä metodä na odreagowywanie nie spelnionych planöw, marzen, milosci, etc... Czasami czekam naprawde na cos/kogos miesiacami - a potem robie wszystko, by to zepsuc, lub okazac tej osobie niechec. Dziwne ale prawdziwe...

Sluchajcie, ja juz (niestety) dosc znacznie od Was odbiegam wiekowo - ale przeciez przed 10 laty przechodzilem te same problemy co wiekszosc z Was teraz. Ponizej podaje link do strony o tej osobowosci - a nuz komus pomoze, kto ma podobne problemy i nie wie, jak je okreslic...?

http://pl.wikipedia.org/w...typu_borderline

Pozdrawiam.

sonatine 
User
anonimowy wampir ; D

Imię: Natalq

Wysłany: 2010-03-14, 22:24   

Ja mam Przyjaciół. Przez duże, okrągłe P.
Prawdziwych.
Są przy mnie, mimo, że ich skrzywdziłam. I wiem, że na nich nie zasługuję. Oni wybaczyli mi moje grzechy i po prostu przytulili.

Kocham Ich.
Naprawdę.

justa55 
Hiper wymiatacz
:)

Wysłany: 2010-03-14, 23:17   

Betelgeuse-1981, byłaś na jakiejś terapii , może ci to pomóc

[ Dodano: 2010-03-14, 23:22 ]
Betelgeuse-1981,
W Wikipedii pisze, że przy tym zaburzeniu wymagana jest terapia, Miałaś jakieś traumy wcześniej lub inne przyczyny, że masz to zaburzenie?

slow 
Moderator

Wysłany: 2010-03-15, 09:04   

justa55 napisał/a:
W Wikipedii pisze

Uwielbiam to określenie :-)
Ale to swoją drogą ,ponieważ w tym przypadku są to prawdziwe informacje.Osoba z osobowością borderline powinna odbyć terapię,zwłaszcza,że jak sam piszesz jest to dla Ciebie problematyczna kwestia.

Tak wierzę w przyjaźń.
Mam dwie przyjaciółki i nie sądzę,abym nadużywała tego określenia.

Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

Odpowiedz do tematu