ok masz racje że pokazała że to było złe tylko różnica była taka że hitler zebrał ekipe i zaczął wprowadzać swój "porządek" i miał taki zamiar od początku a ja nie mam zamiaru do nich strzelać jak wcześniej mówiłem, pozatym słyszałaś o kimś takim jak erica steinbach?
Myślisz, ze hitlerowska zbieranina to inna bajka niż coś co jest założeniem do jej samej? Dla ułatwienia powtórzę
Cytat:
II wojna światowa ukazała nam do czego może doprowodzić dyskryminacja drugiego człowieka ze względu na jego pochodzenie,czy też rzekomą wyższością jednej rasy nad drugą.
Imię: Remik
Wysłany: 2010-03-04, 19:44
stubarwny, ale czy ja zbieram kogos? nagaduje ludzi aby poszli ze mna i szerzyli nienawiść do nich? żeby pozamykali ich w obozach i glodzili, zabijali ich dzieci na ich oczach, torturowali, gwalcili, palili i bog wie co? no nie ja mam tylko swiatopoglad jaki mam i mimo ze wojna ukazala do czego to moze doprowadzic to niezmienia faktu ze nigdy nie przylaczylbym sie do psycholi chcacych wytluc cala te smieszna rase
_________________ "jestem z pokolenia tych skazanych na banicję"
ponieważ jak można bazować i dyskryminować cały naród ze względu na:
-historię.
-dane jednostki
-opowieść kuzyna
-oraz inne różne zdarzenia zaczerpnięte z mass mediów.
Powiedz ,czy przedstawiłeś tu Twoim zdaniem chociaż jeden racjonalny argument ?
Gary napisał/a:
kolejny przyklad niemieccy emeryci przyjezdzajacy do nas i nabijajacy sie uslugujacych im polaczkow.. ale przeciez ja to sobie ubzduralem ;]
Mieszkam w Elblągu gdzie jest wiele takich turystów i nie zauważyłam ,aby do czegoś takiego dochodziło.Więc tak bazujesz na stereotypach.
Pracowałam w Niemczech i mieszkałam w mieście bezpośrednio sąsiadującym z granicą niemiecką i także nie zauważyłam,aby między Polakami i Niemcami dochodziło do jakichkolwiek spięć,antagonizmów,czy też innych przejawów wzajemnej nienawiści,która jak wspomniałeś jest ponoć obowiązkiem narodowym Polaków..
Bazujesz na stereotypach i z tego co piszesz własnych doświadczeń nie posiadasz.
A jedynie potwierdzasz to,że z ksenofobią masz wiele wspólnego i jedynie można współczuć łatwości oceniania oraz ograniczenia.
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
Imię: Remik
Wysłany: 2010-03-04, 19:49
slow, no i juz twierdzisz ze niemam doswiadczen bo ty spotkalas tych dobrych a ja nie moglem spotkac tych zlych ;] heh dobre dobre ;] ok aby zakonczyc owa dyskusje przyznam ci racje bo po dużej częsc ją masz, bo moze i jestem ksenofobem w jakimś tam stopniu, bo może zbytnio to generalizuje, że świat kręci się w innych barwach ale poglądy swoje i tak jakieś tam będę miał ;] dzięki za dyskuję ;]
_________________ "jestem z pokolenia tych skazanych na banicję"
Wojna skończyła się 65 lat temu, więc nie jest to nie wiadomo jaka przeszłość. A część z tych zwierząt, nadal żyje. Wciąż żyją i mają się dobrze, udzielają wywiadów do Discovery na przykład. W imię dobrych stosunków lepiej zapomnijmy o ofiarach,ich rodzinach, które też żyją.
_________________ You are not in the sudoers file. This incident will be reported.
no i juz twierdzisz ze niemam doswiadczen bo ty spotkalas tych dobrych a ja nie moglem spotkac tych zlych ;] heh dobre dobre
Tak ja we wszystkich państwach zdarzają się tacy i tacy ludzie.Nigdzie nie napisałam,że spotkałam tylko i wyłącznie dobrych ludzi.Jednak nie stało się to podstawą do dyskryminowania całego narodu.
thx.
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
W oczach Niemców jesteśmy bandą złodziei, pijaków, brudasów, oszustów i kombinatorów.
Na taką opinie zapracowaliśmy od lat 80 do ówczesnych więc nie ma co się dziwić, ogólnie Polski i Turecki plebs robi tam bydło. Ogólnie ocenianie człowieka po kolorze skóry, narodowości itd jest czymś idiotycznym. Nie winni są ci co się rodzą w danej skórze w danym państwie tylko jak się zachowują.
niemieccy emeryci przyjezdzajacy do nas i nabijajacy sie uslugujacych im polaczkow.. ale przeciez ja to sobie ubzduralem ;]
Można takie sytuacje dostrzec nad polskim morzem, szczególnie blisko Świnoujścia czy Międzyzdrojów, gdzie bywam co roku. Tamtejsze miejsca zamieniają w niemieckie kolonie, przed prywatnymi domami, gdzie można wynająć pokoje na czas pobytu często wiszą tabliczki "Zimmer Frei", nawet coraz częściej niż w języku polskim "Wolne pokoje", menu w knajpach i restauracjach pisane są w niemieckim języku obok naszego języka, rozkład rejsów statków też w niemieckim... Gdzie tylko możliwe Polaczki liżą tyłka, aby jakąś kasę od takiego bogatego narodu zgarnąć, a ci się z nas tylko nabijają.
_________________ Nie wiem jaki jestem, ale cierpię, gdy mnie deformują... Wbrew wszystkiemu chcę być sobą. — Witold Gombrowicz
Na taką opinie zapracowaliśmy od lat 80 do ówczesnych więc nie ma co się dziwić(...)
Niemcy akurat zapracowali sobie na inną opinię, W ciągu hmm jakiś 25 lat, ale dali się bardziej "odczuć" innym narodom w XX wieku. Wspominanie tych faktów jest dzisiaj jak się okazuje wielce nietaktowne w imię psucia dobrych stosunków sąsiedzkich, a w przyszłości pewnie będzie karane. Temu natomiast oczywiście można się dziwić. Turecki plebs akurat siedzi tam dłużej, bo został sprowadzony zaraz po wojnie.
_________________ You are not in the sudoers file. This incident will be reported.
Staram się być tolerancyjna.
Ale przyznam się: odczuwam niechęć do Niemieckich obywateli.
Staram się to przezwyciężyć.
"Jedyne, czego nauczył się na wojnie, to zabijać innych, podobnych sobie, zanim oni zabiją jego, zawsze w imię chwalebnych i pustych idei, tym bardziej absurdalnych i podłych, im bliżej było pole walki."
u mnie rasizm chyba odpada, ze względu na to, że zawsze marzyłam o byciu japonką
ewentualnie murzynką lub mulatką
_________________ 'A Ty mnie na wyspy szczęśliwe zawieź,
wiatrem łagodnym włosy jak kwiaty rozwiej, zacałuj,
Ty mnie ukołysz i uśpij, snem muzykalnym zasyp, otumań,
we śnie na wyspach szczęśliwych nie przebudź ze snu.'
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum