Ma to tyle wspólnego, że mogę sobie nienawidzić murzynów , cyganów czy innych za wszystko oprócz koloru skóry
A na jakiej podstawie przypisujesz do nich określone zachowania ?
Cygan=kradnie ?
Murzyn=brudas ?
Od kiedy stereotypy są właściwym źródłem założeń ?
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
ojzu, oczywiście że można, rasizm to także przekonanie o wyższości jednych ras nad drugimi. A przypisując negatywne cechy wszystkim murzynom, cyganom itd. uznajesz ich za gorszych.
_________________ "Ej, nienawidzisz mnie to fajnie, twój hate tylko mi sił dodaje, jak tu stałem, stać tu będę dalej..."
slow,ja nikomu nic nie przypisałem. Chodzi mi o to , żeby nie nadużywać pojęcia rasizmu, bo tak na prawdę to czysty rasizm istnieje w śladowej ilości. Podam Ci przykład : jestem pracodawcą , przychodzi do mnie brudny i śmierdzący cygan i chce pracować. Stwierdzę zgodnie z prawdą , że śmierdzi i jest brudny, w związku z tym pracy nie dostanie. Cygan pisze do gazety. Gazeta pisze że to skandal i że jestem rasistą albo kieruję się stereotypami.
[ Dodano: 2010-03-21, 22:40 ]
em's napisał/a:
ojzu, oczywiście że można, rasizm to także przekonanie o wyższości jednych ras nad drugimi. A przypisując negatywne cechy wszystkim murzynom, cyganom itd. uznajesz ich za gorszych.
Nie, przekonanie że jakaś rasa jest wyższa to nie rasizm, a supremacja. Nie musi koniecznie wiązać się z nienawiścią do odmieńców.
_________________ You are not in the sudoers file. This incident will be reported.
PWN:
rasizm [fr. < wł.], zespół poglądów oparty na pseudonaukowej tezie o nierówności ras ludzkich, fałszywie interpretujący podstawy ich biologicznego, psychologicznego i kulturowego zróżnicowania; rasizm był podstawą nazizmu, apartheidu.
Wikipedia:
Rasizm, dyskryminacja rasowa (z fr. le racisme od la race – ród, rasa, grupa spokrewnionych) – pseudonaukowa ideologia oraz wypływające z niej zachowania przyjmujące założenie wyższości niektórych ras ludzi nad innymi
Wiem:
Rasizm, pseudonaukowa doktryna głosząca, że ludzie dzielą się na rasy nie tylko ze względu na cechy somatyczne (budowa ciała, kolor skóry, kształt czaszki), ale i psychiczne. Z tej nierówności w rozwoju psychicznym wynika wartościowanie ras, podział na "wyższe" i "niższe".
Więc, założenie wyższości jednej rasy nad innymi jest słownikową/encyklopedyczną definicją rasizmu
Supremacja jako wyrażenie nie odnosi się do ras...
_________________ "Ej, nienawidzisz mnie to fajnie, twój hate tylko mi sił dodaje, jak tu stałem, stać tu będę dalej..."
em's, każda definicja którą podałeś różni się od siebie. Poza tym nie obchodzi mnie teoria którą oni podają, ale to jak jest w praktyce i to co w praktyce nazywane jest rasizmem.
_________________ You are not in the sudoers file. This incident will be reported.
Doświadczenie życiowe nie daje prawa oceny milionów ludzi na podstawie zachowania jednostek a co za tym idzie uznania ich za gorszych
Nie dysktutujemy tu o tym , czy daje komuś prawo do czegokolwiek, ale o tym co wywoływać może i z czego się bierze, co błędnie nazywane jest rasizmem. Poza tym pisałem w jakich przypadkach najczęściej słowo to jest nadużywane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum