Jeśli ta druga osoba jest jego samego koloru skóry, a innej narodowości to raczej bym nazwał takie zachowanie szowinizmem.
hmm, szowinizm w tym przypadku? Nie jestem pewien, ale może i masz rację.
Co do tematu to nie toleruję rasizmu, mam wiele znajomych innego koloru skóry ale to mi nie przeszkadza, bo w końcu to też człowiek, a i wiem co się tam u nich dzieje, kształcę język rozmawiając z takimi i wzmacniam więź między mną a nimi
_________________ Anarchia Jest Stanem Umysłu
A Nie Jeszcze Jednym Rządem, Systemem
Oznacza To Ciężką Pracę I Dużo Myślenia
Oznacza To Ciągłą Naukę Życia Swoim Własnym Życiem
Naukę Dokonywania Właściwych Wyborów...
Eh.. zapomniałem dalszej części znaczenia szowinizmu
Cytat:
Szowinizm - postawa wyrażająca się w bezkrytycznym uwielbieniu własnego narodu oraz pogardzie i nienawiści do innych narodów. Skrajna forma nacjonalizmu
Spoko
'Room on the forum' xD
Imię: Lena
Wysłany: 2009-03-01, 14:40
nie cierpię rasistów.
Mieszkam w kraju gdzie poznaje ludzi o różnym kolorze skóry i szlag mnie trafia jak widzę, że z tego powodu są traktowani gorzej..
przecież my wszyscy jesteśmy ludźmi niezależnie od tego jaki kolor skóry mamy.
rasizm jest be, oczywiście.
dla mnie ważniejsze jest to, że to człowiek, dopiero później leci za kolorem skóry. pozatym dyskryminowanie kogoś inteligentnego ze względu na pigentkontra kogoś kto am w głowie pustkę i szalejący w niej wiatr, a biały jest. nie na miejscu, głupie zwyczajnie.
Tyle ,że rasista nie boi się tego człowieka ,lecz uważa się za wyższą rasę od niego.
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
Tyle ,że rasista nie boi się tego człowieka ,lecz uważa się za wyższą rasę od niego.
Tak, czyli ksenofobia ;]
Co do mojego zdania, to widząc przedstawiciela innej rasy w moim mieście (a mieszkam na Południowym Wschodzie) to jestem zdziwiony, ale nie tak zdziwiony że byłbym agresywny, śmiał się, czy coś w tym stylu. W mojej dzielnicy mieszka jeden afroamerykanin, ale teraz już tylko przyciąga wściekłe spojrzenia moherowych beretów.
_________________ noc, miasto czas dla poszukiwaczy wrażeń
światła, rytm, ulic szyk nonstop prowadzi nas razem
Rasizm i ksenofobia to nie to samo.Rasista nie będzie nienawidził czarnego , czuł się od niego lepszy dlatego ,że jest afroamerykaninem i.t.p Chodzi o kolor skóry..a nie narodowość.
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum