Rola ojca/mężczyzny we współczesnej rodzinie Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Na poważnie » Rola ojca/mężczyzny we współczesnej rodzinie

Rola ojca/mężczyzny we współczesnej rodzinie
Autor Wiadomość

madeline134 
Moderator

Imię: Madzia

Wysłany: 2010-05-23, 12:35   

Rola ojca...myślę,że przede wszystkim musi być podporą rodziny.Wspierać,dbać o to,żeby dzieci miały poczucie bezpieczeństwa,by nigdy nie zabrakło dachu nad głową czy jedzenia.Na pewno nie może być bezuczuciowym tyranem traktującym dzieci przedmiotowo-powinien być tym który będzie pomagać w nauce,uczyć grać w piłkę czy jeździć na rowerze,...I to nie tylko z synem,córki też tego potrzebują.Dodatkowo powinien dbać o swoją żonę,o małżeństwo.Dobrze godzić obowiązki z przyjemnościami-mieć czas na pracę,rodzinę,jak i relaks.Nie może się też 'bać' okazywać uczuć dzieciom,bo to,że jest mężczyzną nie znaczy,że nie może sobie pozwolić na przytulenie czy powiedzenie miłego słowa.

Nie chodzi o to, żeby być lepszym od innych - chodzi o to, żeby być lepszym niż wczoraj
Jigoro Kano

justa55 
Hiper wymiatacz
:)

Wysłany: 2010-05-23, 12:50   

Ojciec musi dbać o rodzinę. Powinien mieć dobrą pracę. Musi być sprawiedliwy i wyrozumiały dla dzieci. O żonę musi dbać, kochać ją i dzieci.

ojzu 
Pogromca postów
.|.

Imię: Lesław

Wysłany: 2010-05-23, 17:58   

Musi opiekować się swoją rodziną, uważam że to leży w jego obowiązkach. Co do codziennego życia oprócz filara finansowego nie różni go od drugiego rodzica praktycznie nic, zakres obowiązków powinien mieć ten sam (nie piszę matki, bo jakiegoś pedała może to urazić). Nie można z góry zakładać, że matka musi zajmować się tym tym i tamtym a ojciec czym innym, bo wszystko zależy od sytuacji finansowej panującej w rodzinie oraz od tego jak kto zarabia i czy w ogóle pracuje. Uważam, że wszystko jest do obgadania.

Darcia 
Pogromca postów
Po prostu ja

Imię: Daria

Wysłany: 2010-05-24, 15:34   

A ja dla odmiany nie napiszę, że w jego obowiązkach leży dbanie o dobra materialne, finanse rodziny - przecież zdarza się, że to matki pracują, a ojcowie siedzą w domu, zjawisko bardzo rzadko spotykane, ale jednak istniejące, to nic złego. Myślę, że to, kto dba o takie sprawy, zależy od danej rodziny. Natomiast, jeżeli chodzi o to, co powinno się tyczyć wszystkich ojców we wszystkich rodzinach...
Dla mnie najważniejsze jest, żeby uczestniczył w procesie wychowywania dzieci, a nie stał z boku i się przyglądał. No i przydałaby się pomoc w domowych obowiązkach.

Mizantrop 
Moderator
Pstrykacz-amator

Wysłany: 2010-05-24, 21:58   

A moim zdaniem ojciec ciągle jest/musi być głową rodziny. Oczywiście nie w takim stopniu jak to się miało w starożytności. Powinien być wychowawcą dziecka od momentu narodzin już.
Jego zadaniem jest zapewnić rodzinie bezpieczeństwo, uczestniczyć we wszelkich trudach życia rodzinnego. Co do wychowania dzieci. Sam nie jestem za bezstresowym wychowanie, ponieważ widać co się teraz dzieje z tymi dzieciakami bezstresowo wychowanymi. Ale nie jestem też za biciem. I wg. mnie klaps gdy dziecko zasłuży jest względnie dobrym sposobem wychowania.
I tak jak kiedyś w hierarchii ojciec był na górze, a dziecko i matka niżej, tak współczesny model ukazuję dziecko najwyżej, a rodziców na równo.

Znalazłem trafy cytat do opisania ojca:
„Ojcem jest ten, kto kupował butelki mleka.... Gdy się urodził, ważył cztery kilo – cztery kilogramy ciała swej matki. Dzisiaj natomiast waży dziewięć kilo i wiesz, czym jest te pięć kilogramów więcej? Jest to pięć kilogramów miłości”[..] „Ojcem jest ten, kto kocha”
I chyba jest to najtrafniejszy opis idealnego ojca :-)

Odpowiedz do tematu