Wysłany: 2010-03-01, 17:37 Rozprawka "Życie jako wieczna podróż"
Na jutro mam napisać rozprawkę pt. "Życie jako wieczna podróż" mam oprzeć się na przykładach Odyseusza , Santiago ("Stary człowiek i morze") oraz Skawińskiego ("Latarnik")
i kompletnie nie wiem jak zacząć , mógłby mi ktoś pomóc?
Wysłany: 2010-03-01, 17:46 Re: Rozprawka "Życie jako wieczna podróż"
hanna. napisał/a:
i kompletnie nie wiem jak zacząć
Jeśli nie wiesz jak zacząć, to domyslam się, że nie wiesz za dużo o tym jak pisze się rozprawkę. A więc podaję jeden sposób na napisanie wstępu (jest ich przynajmniej dwa).
We wstępnie musisz postawić tezę, że życie jest wieczną podróżą (tak jak brzmi tytuł pracy). Najlepiej poszukaj w necie wypowiedzi jakiejś znanej postaci o podróży, i napisz, że zgadzasz się z nią. Dosłownie w jednym zdaniu możesz wspomnieć, jak ludzie w wiekach wcześniejszych pojmowali podróż, a jak pojmują teraz. I na koniec rozpoczęcia jakieś zdanko, że postarasz się udowodnić postawioną przez siebie tezę.
pomogłam?
_________________ "Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru: jesteśmy albo pełni miłości... albo pełni lęku" Albert Einstein
Napisałam ale nie wiem czy to ma najmniejszy sens.
Mam prośbę. Czy mogłabym komuś wysłać ten tekst na priv aby ktoś sprawdził mi ewentualne błędy stylistyczne/ortograficzne/językowe? :)
Nie chcę pisać tu , bo boje się ,że pół mojej klasy będzie miało tak samo jak ja.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum