Rozsądek zdecydowanie, życie jest z zbyt krótki ,żeby pokładać nadzieje w rzeczy nie osiągalne
Ale życie jest też po to, aby osiągać swe wytyczone cele, pragnienia; nadzieje i wiarę zamieniać na czyny, dążyć do tego za wszelką cenę.
Zależy o jaką kwestię chodzi... czy o materialną czy duchową.
_________________ Nie wiem jaki jestem, ale cierpię, gdy mnie deformują... Wbrew wszystkiemu chcę być sobą. — Witold Gombrowicz
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat i jakiego wyboru byście dokonali/dokonacie?
Spełniając się w umiłowanym fachu też można zarobić. Zależy jakim się jest w tej dziedzinie. Najlepiej jest dążyć do perfekcji, ale trzeba mieć zaplecze. Można je uzyskać np.poprzez edukację,można ją kontynuować do woli, podejmując gorszą pracę, lub stopniowo , dochodząc najpierw do tej lepszej i poświęcając tym samym jej trochę czasu, ale potem, "zaocznie" realizować marzenia.
_________________ You are not in the sudoers file. This incident will be reported.
farbenka, No ja rozumie cele, ale nie jakieś nieosiągalne. Trzeba zachować rozsądek i się nie oszukiwać, mi to kiepsko wychodzi, bo ciągle wierzę ,że dostanę się na lekarski.
ja bym wybrał dobrze płatną pracę
moim marzeniem są dziewczyny a gdy jest kasa są i laseczki :D
Woah. Znaczy chcesz mieć laskę, która poleci na kasę? Dla której ty będziesz ino połączeniem samca z portfelem? Która dla ciebie będzie ino obudową dla "coś obok, względnie wilgotnego, popchnąć, powtórzyć" (Clerks ;p)
Gratuluję. Ale nie martw się, z tego się wyrasta ;p
Staram się kierować w życiu zasadami ideologii hipisów tak więc - pieprzyć kompromisy, robię to co lubię (znów polecam nieocenione Clerks). Systematycznie zamieniam marzenia na cele - być szczęśliwym, założyć rodzinę, być dobym ojcem, nie popaść w nałogi. Nieważne czy będę żył jak normalny szary obywatel czy będę odpalał kubańskie cygara od studolarówek, to nie jest najważniejsze ;p
Imię: Aru
Wysłany: 2010-05-04, 01:35
Jestem marzycielką, wciąż marzę o świecie idealnym, albo chociaż, by "wszystko było dobrze". Ale z upływem lat rozsądek staje się głośniejszy. Mimo wszystko, mam marzenia, które spełnić się mogą i rozsądnym jest, że dążę do ich realizacji.
Marzenia! I dążenie do nich.
Nawet gdy rozsądek mi podpowiada, że to bez sensu, ja nie dowiem się tego na pewno, jeśli nie spróbuję. Dlatego zwykle daję się marzeniom ponieść, rozsądek pomaga mi gdy marzenia kończą się katastrofą.
I doskonale mi z tym.
Mam 16 lat i mnóstwo entuzjazmu. Po co mam do wszystkiego podchodzić rozsądnie i racjonalnie? Przez to nie przeżyłabym wielu fajnych chwil.
_________________ Pielęgnuj swoje marzenia.
Trzymaj się swoich ideałów.
Maszeruj śmiało według muzyki, którą tylko ty słyszysz.
Jak dla mnie to najważniejsze są oba:) Bez marzeń nie można tak naprawdę wiedzieć czego chce się od życia a bez rozsądku nie można tego osiągnąć:) Bardzo dużo dała mi do myślenia książka "Sekret" ( Joe vitale jest świetny i 26 czerwca przyjeżdza na szkolenie do Warszawy), dzięki niej wiem,że mogę osiągnąć wszystko co sobie zaplanuje
W tym roku staję przed wyborem szkoły. Mam dobre predyspozycje do nauki tzn. idzie mi to nie najgorzej. Poszedłbym do liceum a następnie na studia ale po prostu mnie na nie nie stać... muszę więc znaleźć inne wyjście. Chyba jak każdy marzę o dobrej i zarobkowej pracy by móc w przyszłości zagwarantować dostatnie życie sobie i przyszłej rodzinie lecz obecnie bez studiów ciężko zostać kimś. Postanowiłem więc spróbować swoich sił na profilu mundurowym. Zobaczę jak życie potoczy się dalej.
Trzeba kierować się rozsądkiem, bez niego ciężko spełnić jakiekolwiek marzenie... to tyle w tym temacie
Osobiście kieruję się i rozsądkiem i marzeniami z tym,że marzenia stoją na trochę wyższej półce, ale bez poważnego podejścia do życia nie da się przejść przez nie szczęśliwie; np: w moim przypadku mamy jako koło zainteresowań Ośrodek Rehabilitacji Ptaków Drapieżnych- w skrócie ORPD ale poświęcając czas ptakom i doskonaląc techniki sokolnicze tak aby spełnić marzenie o ułożeniu tzw "ćwika"(czyli idealnie ułożonego ptaka)
odbija się to na ocenach i tym samym- na świadectwie, które przecież będzie brane pod uwagę kiedy odbywać się będzie rekrutacja w nadleśnictwach, tak więc trzeba to pogodzić, choć wiadomo,że nie ma złotego środka
_________________ www.sokolnictwo.pl www.koo.free.ngo.pl www.pustulka.pl
"W zarannej topieli drapieżny ptak wzbił się do lotu wysoko, wysoko"
"Będziesz jak ptak który szybując w otchłań ufnie wierzy,że jego czas wiecznie trwa"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum