Rzeczpospolita Polska Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy (?)  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Polityka » Rzeczpospolita Polska

Rzeczpospolita Polska
Autor Wiadomość

Anioł Ciemności 
Mega wymiatacz
Strzała Tęsknoty

Wysłany: 2009-05-27, 14:09   

A tak na poważnie się spytam Stahu. Naprawdę uważasz Polskę za mądry jak to określiłeś naród? Bez obrazy ale nasza historia od końca XVI w. to jedno wielkie pasmo porażek mniejszych lub większych przeplatanych kilkoma sukcesami. Może kiedyś jeszcze za czasów Jagiellonów mieliśmy zadatki na wielki naród ale te czasy minęły i teraz jesteśmy tutaj. W państwie co najwyżej przeciętnym.

Krit
Mega wymiatacz

Wysłany: 2009-05-27, 23:05   Re: Rzeczpospolita Polska

Pati009 napisał/a:
Polska-czy czujesz sie z nią związany
Polityka-co chcesz zmienić gdyby była taka możliwość ;)
Czujesz się patriotą :?:

Jednym zdaniem co sądzisz o swojej ojczyźnie :?: ;)

Jestem związany nadzwyczaj mocno. Rodzina z Górnego Śląska mi to wpoiła. To wierutne kłamstwo (Jedno z większych) że Ślązacy (zwłaszcza ci z Górnego Śląska), to Niemcy i najchętniej by się odłączyli od Polski ;)

Co zmienić w polityce?

Zdecydowanie odsunąć tych, co rządzą dzisiaj. Postawić rząd ekspertów - patriotów bez fanatyzmu ideowego, który by wiedział co najlepsze dla kraju, a nie własnej kieszeni.

Czy czuję się patriotą?

Najpełniej, jak się da. Wprost epatuję i nie opuszczę sklepu za granicą bez zostawienia takiego info i pogadania o naszej pięknej RZplitej. I wcale nie mają nas za idiotów i roboli na zachodzie. Ja przynajmniej tego nie odczułem. ;)

Co sądzę o swojej ojczyźnie. No cóż. Blisko mi niestety do Słowackiego (Nie ma Mickiewicza jest tylko Słowacki) i Piłsudskiego, ale myślę, że patriota wystawia najsurowsze i najostrzejsze diagnozy sytuacji narodowej. Z jedenj strony jestem dumny jak patrzę na podręcznikową historię po II wojnie. Wystąpienia antykomunistyczne, Lech Wałęsa, Karol Wojtyła, wyprowadzenie wojsk radzieckich, obalenie komunizmu. Wszystko pięknie, ale z drugiej strony patrząc jest mi po prostu przykro jak patrzę na to co się dzieje. A szkoda, bo Polska to wspaniały kraj, którego obywateli na pewno stać na wiele. ;)

I tym bardziej cholera mnie trafia.

Kamilgostyn 
Stały User

Imię: Kamil

Wysłany: 2009-06-28, 10:57   

Mały odkop. Co sądzę o RP ? Już od wielu lat Polacy wykańczają swój kraj od wewnątrz. Jeśli teraz podniosą podatki, to będzie dla nas nóż w plecy... Nie ma co się dziwić że wiele osób wyjeżdża z naszego kraju, chociażby pod pretekstem szukania pracy.

Wiecie jak wygląda cyrk ? Spójrzcie na budynek sejmu ...

Co nas interesują jakieś problemy związane wyłącznie między jedną partią a drugą ? Oni mają odstawiać kabaret czy rządzić państwem ?

ibron 
Stały User
Władca Marionetek

Wysłany: 2009-06-28, 11:07   Re: Rzeczpospolita Polska

Pati009 napisał/a:

Jednym zdaniem co sądzisz o swojej ojczyźnie :?: ;)

Czy czuję się patriotą ? Nie . Chociaż patriotyzm niektórych osób w czasach wojennych i teraz pokazuje że bez takich osób społeczeństwo nie mogłoby porządnie funkcjonować. Przede wszystkim na najwyższych stanowiskach państwowych. Tam taki patriotyzm jest konieczny, żeby to co robią nie szło na ich konto, tylko na konto narodu.

Kolejny argument, dlaczego nie nadaję się do polityki :mrgreen:

Polityka- hmm, zmienić trzeba by dużo, ale przede wszystkim wprowadzić jaśniejsze artykuły w konstystucji, aby uniknąć kłótni o różne dziwne sprawy, spowodowane niezorzumieniem artykułów konstytucji.

Czy czuję się związany z Polską, jakoś na pewno. W końcu spędziłem tu kilkanaście lat, ale kiedy jestem zagranicą to jakiejś ogromnej tęsknoty do kraju nie odczuwam.

W_D-W 
User
ukryty za kapturem

Imię: Wojtek :)

Wysłany: 2009-06-28, 13:17   

Jestem patriotą. Bo kocham ten zacofany kraj.
Nie zamieniłbym Polski na żaden inny kraj.
Polityka? - chciałbym zmienić w niej wszytko; poczynając od sposobu prowadzenia debaty publicznej po zachowanie niektórych posłów.

Haelfte 
Mega wymiatacz
Alles Gut !

Imię: Phillip

Wysłany: 2009-07-02, 06:36   

Patriota ?!...niee..
Co do całego politycznego bagna...
począwszy od prezydenta , premiera i marszałków, wywalić na zbity pysk, przynajmniej za to "będzie żyć wam się lepiej , wszystko potanieje...sratatata" i co mamy? benzynę po 4,70 ... drogi z dziurami że podwozie wam się rozleci... a tak spojżę trochę na śląsk dobrym okiem, prezydent kaczka nie chce euro na śląskim,!!.. no większego debilizmu nie słyszałem.
wracając do teamtu.. w kraju nie ma pięniędzy!? no nie ma.. bo jak każdy polityk dziennie dostaje tysiąc złotych,. no to cóż.... sądze że potrwa to dziesiątki lat, zanim w CAŁEJ polsce będzie dziać się dobrze...

Ich schreibe richtig auf Polnisch

!! Winter !!

Anioł Ciemności 
Mega wymiatacz
Strzała Tęsknoty

Wysłany: 2009-07-04, 00:20   

Co do pytania na początku tematu:

Patriota? W żadnym wypadku.
Czy czuję się związany z tym krajem? Nie. Mam zamiar wyemigrować kiedy dorosnę... po prostu nie jestem w stanie wytrzymać w tym klimacie...

I ostatnie pytanie... cóż mam sądzić o państwach z byłego bloku wschodniego... nie podoba mi się sposób w jaki Polska prowadzi politykę(choć to się może zmienić), nie podoba mi się klimat, historia tego państwa też nie jest moim zdaniem przesadnie wzniosła, denerwują mnie też zaniżone zarobki w stosunku do krajów zachodnich. Słowem nic mnie tu nie trzyma.

ArjenRobben10 
User

Wysłany: 2009-10-11, 16:02   Re: Rzeczpospolita Polska

Pati009 napisał/a:

Czuje się związany z Opolszczyzną, z Polską nic mnie nie łączy.

Pati009 napisał/a:

Założyć wreszcie jakąś normalną partię (centrum).

Pati009 napisał/a:

Nie. Jak już to lokalnym patriotą.

zielona 
Pogromca postów

Imię: Monika

Wysłany: 2009-10-30, 21:37   

Hm. Chyba patriotyzm jest mi odległy.
Ale nie narzekam, zresztą za młoda jestem by mi Polska w drogę wchodziła.
Pełna jestem być moze naiwnej wiary, że myśląc o polityce należy myśleć szerzej niz tylko tym, że mi konkretnie jest źle. Tak jakbym ceniła sobie dobro ogółu.
Ale wolę o tym nie dyskutować, sama nie wiem, może mówię tak dlatego, że jeszcze nie muszę się o tyle rzeczy martwić..
Uważam, że Polska ma wspaniałą historię i naród, który w obliczu jakiegoś zagrożenia umie się zjednoczyć w imię wyższego celu.
Ale na codzień - mentalność mamy beznadziejną, jesteśmy bardzo nieciekawi.
Co w polityce zmienić ? Mam napisać "polityków" ?
A nie. A skąd weźmiemy lepszych, wyczarujemy sobie ?
Wychodzę z założenia, że jakim jesteśmy narodem, takich też mamy polityków.

though 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2009-10-30, 22:16   

Polska to kraina dziwna i nic tego nie zmieni. Nigdy nie lubiłam tego kraju i polubić nie zamerzam. Polityka leży pod psem i ogółem jak to się mówi polska jak zwylke 100 lat za murzynami.

Uesugi 
Wymiatacz

Wysłany: 2009-10-30, 22:27   

Ogólnie jestem w szoku ( czytając powyższe wypowiedzi ), że młodsi ode mnie nieznacznie ludzie, oceniają Polskę jedynie pod względem ostatnich 20stu lat, albo pod względem jej niepowodzeń, nie dostrzegając tego co piękne. To żałosne i dekadenckie. Faktycznie z takim nastawieniem, Polska już zginęła, parafrazując "nawet kiedy my żyjemy".

Krit
Mega wymiatacz

Wysłany: 2009-10-31, 18:32   

Uesugi napisał/a:
Ogólnie jestem w szoku ( czytając powyższe wypowiedzi ), że młodsi ode mnie nieznacznie ludzie, oceniają Polskę jedynie pod względem ostatnich 20stu lat, albo pod względem jej niepowodzeń, nie dostrzegając tego co piękne.

Wiesz, jak jest. Historia? Pierdoły! Mało kogo obchodzi to, co było dawniej i to, co będzie za lat 100. Dopóki tego się nie nauczymy to daleko nam będzie do dojrzałego społeczeństwa.

tirdrop
User

Wysłany: 2009-10-31, 19:17   

Ja tam z polską nie jestem związany, bo już pozycja szlachty jest żadna :D. Najchętniej wyjechałbym do Angli i prosiłbym o Nobilitację ;)

zielona 
Pogromca postów

Imię: Monika

Wysłany: 2009-11-01, 11:39   

Uesugi napisał/a:
Ogólnie jestem w szoku ( czytając powyższe wypowiedzi ), że młodsi ode mnie nieznacznie ludzie, oceniają Polskę jedynie pod względem ostatnich 20stu lat, albo pod względem jej niepowodzeń, nie dostrzegając tego co piękne. To żałosne i dekadenckie. Faktycznie z takim nastawieniem, Polska już zginęła, parafrazując "nawet kiedy my żyjemy".

Masz rację.
Małe zainteresowanie historią sprawia, że widzimy tylko jak teraz jest mętnie. W sumie nic dziwnego, że bardziej nas interesują realia, w których obecnie żyjemy.
Ale fakt, że Polskę należy cenić chociażby za jej historię. Trudną i piękną.

Uesugi 
Wymiatacz

Wysłany: 2009-11-01, 11:55   

Cytat:
Ale fakt, że Polskę należy cenić chociażby za jej historię. Trudną i piękną.

Jeszcze bardziej szokujące jest jednak to, że młodzi ludzie potrafią tylko narzekać i zrzędzić, zamiast patrzeć z optymizmem w przyszłość, oraz wykazywać się inicjatywą.

Odpowiedz do tematu