A tak na poważnie się spytam Stahu. Naprawdę uważasz Polskę za mądry jak to określiłeś naród? Bez obrazy ale nasza historia od końca XVI w. to jedno wielkie pasmo porażek mniejszych lub większych przeplatanych kilkoma sukcesami. Może kiedyś jeszcze za czasów Jagiellonów mieliśmy zadatki na wielki naród ale te czasy minęły i teraz jesteśmy tutaj. W państwie co najwyżej przeciętnym.
_________________ Jeżeli twoja głowa jest dla ciebie przyczyną grzechu, obetnij ją sobie i wyrzuć, bowiem lepiej wejść bezgłowym do królestwa Niebieskiego niż z głową tkwić wśród ognia piekielnego.
Wysłany: 2009-05-28, 00:05 Re: Rzeczpospolita Polska
Pati009 napisał/a:
Polska-czy czujesz sie z nią związany
Polityka-co chcesz zmienić gdyby była taka możliwość
Czujesz się patriotą
Jednym zdaniem co sądzisz o swojej ojczyźnie
Jestem związany nadzwyczaj mocno. Rodzina z Górnego Śląska mi to wpoiła. To wierutne kłamstwo (Jedno z większych) że Ślązacy (zwłaszcza ci z Górnego Śląska), to Niemcy i najchętniej by się odłączyli od Polski
Co zmienić w polityce?
Zdecydowanie odsunąć tych, co rządzą dzisiaj. Postawić rząd ekspertów - patriotów bez fanatyzmu ideowego, który by wiedział co najlepsze dla kraju, a nie własnej kieszeni.
Czy czuję się patriotą?
Najpełniej, jak się da. Wprost epatuję i nie opuszczę sklepu za granicą bez zostawienia takiego info i pogadania o naszej pięknej RZplitej. I wcale nie mają nas za idiotów i roboli na zachodzie. Ja przynajmniej tego nie odczułem.
Co sądzę o swojej ojczyźnie. No cóż. Blisko mi niestety do Słowackiego (Nie ma Mickiewicza jest tylko Słowacki) i Piłsudskiego, ale myślę, że patriota wystawia najsurowsze i najostrzejsze diagnozy sytuacji narodowej. Z jedenj strony jestem dumny jak patrzę na podręcznikową historię po II wojnie. Wystąpienia antykomunistyczne, Lech Wałęsa, Karol Wojtyła, wyprowadzenie wojsk radzieckich, obalenie komunizmu. Wszystko pięknie, ale z drugiej strony patrząc jest mi po prostu przykro jak patrzę na to co się dzieje. A szkoda, bo Polska to wspaniały kraj, którego obywateli na pewno stać na wiele.
Mały odkop. Co sądzę o RP ? Już od wielu lat Polacy wykańczają swój kraj od wewnątrz. Jeśli teraz podniosą podatki, to będzie dla nas nóż w plecy... Nie ma co się dziwić że wiele osób wyjeżdża z naszego kraju, chociażby pod pretekstem szukania pracy.
Wiecie jak wygląda cyrk ? Spójrzcie na budynek sejmu ...
Co nas interesują jakieś problemy związane wyłącznie między jedną partią a drugą ? Oni mają odstawiać kabaret czy rządzić państwem ?
_________________ Chciałbym iść do nieba ze względu na klimat, ale wolę do piekła ze względu na towarzystwo...
Wysłany: 2009-06-28, 12:07 Re: Rzeczpospolita Polska
Pati009 napisał/a:
Polska-czy czujesz sie z nią związany
Polityka-co chcesz zmienić gdyby była taka możliwość
Czujesz się patriotą
Jednym zdaniem co sądzisz o swojej ojczyźnie
Czy czuję się patriotą ? Nie . Chociaż patriotyzm niektórych osób w czasach wojennych i teraz pokazuje że bez takich osób społeczeństwo nie mogłoby porządnie funkcjonować. Przede wszystkim na najwyższych stanowiskach państwowych. Tam taki patriotyzm jest konieczny, żeby to co robią nie szło na ich konto, tylko na konto narodu.
Kolejny argument, dlaczego nie nadaję się do polityki
Polityka- hmm, zmienić trzeba by dużo, ale przede wszystkim wprowadzić jaśniejsze artykuły w konstystucji, aby uniknąć kłótni o różne dziwne sprawy, spowodowane niezorzumieniem artykułów konstytucji.
Czy czuję się związany z Polską, jakoś na pewno. W końcu spędziłem tu kilkanaście lat, ale kiedy jestem zagranicą to jakiejś ogromnej tęsknoty do kraju nie odczuwam.
Jestem patriotą. Bo kocham ten zacofany kraj.
Nie zamieniłbym Polski na żaden inny kraj.
Polityka? - chciałbym zmienić w niej wszytko; poczynając od sposobu prowadzenia debaty publicznej po zachowanie niektórych posłów.
Patriota ?!...niee..
Co do całego politycznego bagna...
począwszy od prezydenta , premiera i marszałków, wywalić na zbity pysk, przynajmniej za to "będzie żyć wam się lepiej , wszystko potanieje...sratatata" i co mamy? benzynę po 4,70 ... drogi z dziurami że podwozie wam się rozleci... a tak spojżę trochę na śląsk dobrym okiem, prezydent kaczka nie chce euro na śląskim,!!.. no większego debilizmu nie słyszałem.
wracając do teamtu.. w kraju nie ma pięniędzy!? no nie ma.. bo jak każdy polityk dziennie dostaje tysiąc złotych,. no to cóż.... sądze że potrwa to dziesiątki lat, zanim w CAŁEJ polsce będzie dziać się dobrze...
_________________ "...Heute Gestolen, Morgen In Polen..."
Ich schreibe richtig auf Polnisch
Patriota? W żadnym wypadku.
Czy czuję się związany z tym krajem? Nie. Mam zamiar wyemigrować kiedy dorosnę... po prostu nie jestem w stanie wytrzymać w tym klimacie...
I ostatnie pytanie... cóż mam sądzić o państwach z byłego bloku wschodniego... nie podoba mi się sposób w jaki Polska prowadzi politykę(choć to się może zmienić), nie podoba mi się klimat, historia tego państwa też nie jest moim zdaniem przesadnie wzniosła, denerwują mnie też zaniżone zarobki w stosunku do krajów zachodnich. Słowem nic mnie tu nie trzyma.
_________________ Jeżeli twoja głowa jest dla ciebie przyczyną grzechu, obetnij ją sobie i wyrzuć, bowiem lepiej wejść bezgłowym do królestwa Niebieskiego niż z głową tkwić wśród ognia piekielnego.
Hm. Chyba patriotyzm jest mi odległy.
Ale nie narzekam, zresztą za młoda jestem by mi Polska w drogę wchodziła.
Pełna jestem być moze naiwnej wiary, że myśląc o polityce należy myśleć szerzej niz tylko tym, że mi konkretnie jest źle. Tak jakbym ceniła sobie dobro ogółu.
Ale wolę o tym nie dyskutować, sama nie wiem, może mówię tak dlatego, że jeszcze nie muszę się o tyle rzeczy martwić..
Uważam, że Polska ma wspaniałą historię i naród, który w obliczu jakiegoś zagrożenia umie się zjednoczyć w imię wyższego celu.
Ale na codzień - mentalność mamy beznadziejną, jesteśmy bardzo nieciekawi.
Co w polityce zmienić ? Mam napisać "polityków" ?
A nie. A skąd weźmiemy lepszych, wyczarujemy sobie ?
Wychodzę z założenia, że jakim jesteśmy narodem, takich też mamy polityków.
_________________ Pielęgnuj swoje marzenia.
Trzymaj się swoich ideałów.
Maszeruj śmiało według muzyki, którą tylko ty słyszysz.
Polska to kraina dziwna i nic tego nie zmieni. Nigdy nie lubiłam tego kraju i polubić nie zamerzam. Polityka leży pod psem i ogółem jak to się mówi polska jak zwylke 100 lat za murzynami.
Ogólnie jestem w szoku ( czytając powyższe wypowiedzi ), że młodsi ode mnie nieznacznie ludzie, oceniają Polskę jedynie pod względem ostatnich 20stu lat, albo pod względem jej niepowodzeń, nie dostrzegając tego co piękne. To żałosne i dekadenckie. Faktycznie z takim nastawieniem, Polska już zginęła, parafrazując "nawet kiedy my żyjemy".
Ogólnie jestem w szoku ( czytając powyższe wypowiedzi ), że młodsi ode mnie nieznacznie ludzie, oceniają Polskę jedynie pod względem ostatnich 20stu lat, albo pod względem jej niepowodzeń, nie dostrzegając tego co piękne.
Wiesz, jak jest. Historia? Pierdoły! Mało kogo obchodzi to, co było dawniej i to, co będzie za lat 100. Dopóki tego się nie nauczymy to daleko nam będzie do dojrzałego społeczeństwa.
Ogólnie jestem w szoku ( czytając powyższe wypowiedzi ), że młodsi ode mnie nieznacznie ludzie, oceniają Polskę jedynie pod względem ostatnich 20stu lat, albo pod względem jej niepowodzeń, nie dostrzegając tego co piękne. To żałosne i dekadenckie. Faktycznie z takim nastawieniem, Polska już zginęła, parafrazując "nawet kiedy my żyjemy".
Masz rację.
Małe zainteresowanie historią sprawia, że widzimy tylko jak teraz jest mętnie. W sumie nic dziwnego, że bardziej nas interesują realia, w których obecnie żyjemy.
Ale fakt, że Polskę należy cenić chociażby za jej historię. Trudną i piękną.
_________________ Pielęgnuj swoje marzenia.
Trzymaj się swoich ideałów.
Maszeruj śmiało według muzyki, którą tylko ty słyszysz.
Ale fakt, że Polskę należy cenić chociażby za jej historię. Trudną i piękną.
Jeszcze bardziej szokujące jest jednak to, że młodzi ludzie potrafią tylko narzekać i zrzędzić, zamiast patrzeć z optymizmem w przyszłość, oraz wykazywać się inicjatywą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum