Rzeczpospolita Polska Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Polityka » Rzeczpospolita Polska

Rzeczpospolita Polska
Autor Wiadomość

zielona 
Pogromca postów

Imię: Monika

Wysłany: 2009-11-01, 12:06   

Cytat:
Jeszcze bardziej szokujące jest jednak to, że młodzi ludzie potrafią tylko narzekać i zrzędzić, zamiast patrzeć z optymizmem w przyszłość, oraz wykazywać się inicjatywą.

Dlatego właśnie mówiłam, że jesteśmy nieciekawym narodem. Gdy jest nam dobrze (nie musimy walczyć np. o niepodległość) to nadal uważamy, że jest źle.
Narzekamy i narzekamy. Chociaż mamy też zalety, to mam wrażenie, że jak by nie było, to wielu z nas nadal byłoby źle.

Dorotka^^ 
Stały User

Imię: Dorota

Wysłany: 2009-11-01, 12:23   

Jestem patriotą do bólu po prostu tak mam i koniec, jestem bardzo mocno związana z Polską a co dopolityki to nie będę się wypowiadać.

...Sztuką jest żyć, a prawdziwym arcydziełem żyć i nie zejść na psy...

Straho 
Pogromca postów
GanjaAmbasador

Imię: Jacław
Ostrzeżeń:
 1/3/6

Wysłany: 2009-11-01, 12:30   

A ja mam bekę z polaków. Jeden mówi jaka to polska zła, jaki to ch... kraj bez perspektyw, a potem ten sam typ typa jak przychodzi 11 Listopada to wywiesza flagi, paraduje po ulicy śpiewając hymn aby pokazać jakim to on nie jest patriotą. Haha.

SkiesSoBlue. 
User

Wysłany: 2009-11-01, 12:50   

patriotką nie jestem, bo gdyby była możliwość wyjechania z kraju to zrobiłabym to. jednak nie odcinam się do końca od polskości, bo tradycja polska, to coś, co najbardziej cenię i z pewnością tęskniłabym za tym będąc za granicą. dużo mnie w polsce denerwuje, na przykład pseudopatrioci, manifestują swoją polskość w święta narodowe, jednak to nie przekłada się na dni powszednie, gdzie słychać z każdego kąta typowo polskie narzekanie, jaki to ten kraj jest okropny, a sami są bierni bo nic nie robią ku jego ulepszeniu, a wywieszenie flagi sytuacji nie poprawi.
robimy często to, co niesie nam spektaklu kolej...'

Constantine 
Pogromca postów
Odszedł.

Wysłany: 2010-02-15, 23:12   Re: Rzeczpospolita Polska

Cytat:
Polska-czy czujesz sie z nią związany

Tak i to bardzo.
Cytat:
Polityka-co chcesz zmienić gdyby była taka możliwość ;)

Nie znam się, nie mieszam się.
Cytat:
Czujesz się patriotą :?:

Wychowałem się w rodzinie wojskowej, mój Ojciec od małego mnie uczył czym jest flaga i godło, sam dużo zrobił zagranicą dla naszego kraju. Ja sam miałem okazję reprezentować Polskę jako piłkarz w barwach młodej reprezentacji do lat 17, a późniejszych latach jako żołnierz Polskiej Armii, późniejszym czasie jako Kapral wojsk lądowych. Lecz nie było to dla mnie, do kraju mam wielki szacunek i nigdy bym się nie wyrzekł obywatelstwa, jestem nawet gotowy zginąć za kraj.

Cytat:
Jednym zdaniem co sądzisz o swojej ojczyźnie :?: ;)

Kto Ty jesteś, Polak mały.

olszak07 
User

Imię: Mateusz

Wysłany: 2010-02-16, 19:57   

Dla mnie Polska jest jak mama i tata , w końcu to my tworzymy to całe społeczeństwo obywatelskie i im bardziej jesteśmy starsi tym bardziej "rzastamy" się z ojczyną .
A to jak jest w Polsce (chodzi o politykę i polityków) to już tak raczej będzie

Uesugi 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-02-17, 00:20   

Cytat:
w końcu to my tworzymy to całe społeczeństwo obywatelskie

Amen.
Z tym się zgadzam.

Ulquiora 
Stały User
Arancar

Wysłany: 2010-02-17, 09:50   

Polska jako kraj jest piekna, gory, jeziora nawet czesc ludzi jest przyjazna.
Jako panstwo to totalne dno. Drogi w oplakanym stanie, niskie wyplaty, wszystko sie wali, ministrem skarbu jest koles ktory np jest lekarzem (wtf?)... Male pytanko jak mozna byc patriota w czasie kiedy nie ma wojny? Patriotyzm wtedy tak naprawde nie istnieje a jedynie przekonanie co do naszego kraju/panstwa. Patriota mozna byc w czasie wojny ,bo takto to to moze byc np zwykle bronienie honoru/imienia panstwa ;p

Wlasnie my tworzymy to panstwo ale pomyslcie ilu np programsitow traci przez was prace;p macie legalny system;p? legalne gry i programy;p?

Cytat:
Wychowałem się w rodzinie wojskowej, mój Ojciec od małego mnie uczył czym jest flaga i godło, sam dużo zrobił zagranicą dla naszego kraju. Ja sam miałem okazję reprezentować Polskę jako piłkarz w barwach młodej reprezentacji do lat 17, a późniejszych latach jako żołnierz Polskiej Armii, późniejszym czasie jako Kapral wojsk lądowych. Lecz nie było to dla mnie, do kraju mam wielki szacunek i nigdy bym się nie wyrzekł obywatelstwa, jestem nawet gotowy zginąć za kraj.

Twoj ojciec jest patriota i Ty mysle ze tez. Tylko probem w tym ze zostalismy wmieszani w wojne ktora daje nam tylko straty a zadnych zyskow.

Uesugi 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-02-17, 11:00   

Cytat:
Male pytanko jak mozna byc patriota w czasie kiedy nie ma wojny? Patriotyzm wtedy tak naprawde nie istnieje a jedynie przekonanie co do naszego kraju/panstwa. Patriota mozna byc w czasie wojny ,bo takto to to moze byc np zwykle bronienie honoru/imienia panstwa ;p

Jak czytam coś takiego to mam ochotę popełnić ohydny mord za pomocą zardzewiałych grabi... Patriotyzm nie sprowadza się jedynie do zabijania ( lub umierania ) za kraj. Słyszałeś kiedyo czymś takim jak obowiązki obywatelskie?

Ulquiora 
Stały User
Arancar

Wysłany: 2010-02-17, 11:04   

Da. slyszalem ale dla mnie to nie objaw patriotyzmu, rdzenne znaczenie slowa mowi co inengo. I nie trzeba odrazu zabijac wystarczy byc wiernemu panstwu. Obowiazki obywatleskie to obowiaek jezeli chcemy tworzyc silne panstwo, zgrane spoleczenstwo.

mozesz popelnic seppuku ;p

diego 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-02-17, 11:20   

Ulquiora napisał/a:
tworzyc silne panstwo, zgrane spoleczenstwo.

A to co to jest? Nie patriotyzm?
Patriotyzm w czasie pokoju oczywiście, że istnieje a jak już piszesz takie bzdury to może oparłbyś się na jakimś źródle i przytoczył definicję, a nie piszesz:
Ulquiora napisał/a:
dzenne znaczenie slowa mowi co inengo.

Patriotyzm to nie tylko chodzenie na wybory, płacenie podatków i inne takie. To głównie uczucie, które tworzy więź między człowiekiem a narodem do którego przynależy. To szanowanie barw, godła, to szacunek do historii i dbanie o przyszłość.

Każdy wie co ten sport dla nas znaczy, w naszym mieście- my dzielni Krzyżacy.
Wiesław Jaguś - legenda na zawsze

Ulquiora 
Stały User
Arancar

Wysłany: 2010-02-17, 11:32   

Cytat:
A to co to jest? Nie patriotyzm?

Dla mnie? Osobiscie to nie.
Jedynie budowanie wiezi spolecznych, silnego panstwa.

Ale jezeli wezmiemy tez pod uwage ten czynnik socjologiczny to mozna sie z toba zgodzic... i
Cytat:
Patriotyzm (łac. patrio = ojczyzna, gr. patriates) – postawa szacunku, umiłowania i oddania własnej ojczyźnie oraz chęć ponoszenia za nią ofiar. To wypełnianie obowiązków konstytucyjnych i obywatelskich. Charakteryzuje się też przedkładaniem celów ważnych dla ojczyzny nad osobiste, a często także gotowością do poświęcenia własnego zdrowia lub życia. Patriotyzm to również umiłowanie i pielęgnowanie narodowej tradycji, kultury czy języka.

Uesugi 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-02-17, 11:36   

Cytat:
Da. slyszalem ale dla mnie to nie objaw patriotyzmu, rdzenne znaczenie slowa mowi co inengo. I nie trzeba odrazu zabijac wystarczy byc wiernemu panstwu. Obowiazki obywatleskie to obowiaek jezeli chcemy tworzyc silne panstwo, zgrane spoleczenstwo.

Potrafisz je wymienić? Bez patrzenia do Wikipedii/;o Wątpię.

Cytat:
mozesz popelnic seppuku ;p

Może to zrobię, póki co jest jeszcze parę łbów do ścięcia;]

diego 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-02-17, 11:37   

Ulquiora napisał/a:
ten czynnik socjologiczny

Ten czynnik socjologiczny jest w czasie pokoju bardzo ważny. I dlatego również patriotyzm w czasie pokoju istnieje i odgrywa ważną rolę.

Każdy wie co ten sport dla nas znaczy, w naszym mieście- my dzielni Krzyżacy.
Wiesław Jaguś - legenda na zawsze

Ulquiora 
Stały User
Arancar

Wysłany: 2010-02-17, 14:34   

Cytat:
Może to zrobię, póki co jest jeszcze parę łbów do ścięcia;]

palcem przez ekran :mrgreen:

Cytat:
Ten czynnik socjologiczny jest w czasie pokoju bardzo ważny. I dlatego również patriotyzm w czasie pokoju istnieje i odgrywa ważną rolę.

sie przekonalem :-P masz racje

Cytat:
A koleś, który na pierwszym spotkaniu wchodzi o od razu rzuca: "masz piękne nogi, masz piękne oczy, masz piękny biust.. hmm zapomniałem o czymś, a tak, masz jeszcze piękny uśmiech" jest żałosny.

Mysle ze moje
Cytat:
reatywnosc i bedziesz mial ich wiele, plus one nie moge byc sztuczne tyko musza wyplywac z serca z uczuc ;p
mowi o tym samym tylko brzmi innaczej. :-P
Reasumujac masz w tym temacie wszystkiego czego potrzeba... aha i i tak nie bedziesz lamerem ale milo jakby kolezanka tamtej nie gadala ze naciskales itp ...

Odpowiedz do tematu